A növény-felhőkarcolók lehetőséget adnak arra, hogy helyben termesszk élelmiszereinket. 

A városi környezet zöldítésének elsődleges előnye, hogy a növényzet javítja a levegő minőségét, másrészt viszont friss ételt is biztosíthat – írta az Ecolounge.hu. A svéd Plantagon ez utóbbira alapozva álmodta meg növény-felhőkarcoló koncepcióját, mely több ezer ember számára fog friss élelmiszert biztosítani.

A vertikális farmmal kombinált épület prototípusa a svédországi Linköpingben épül, a 2012-ben megkezdett projekt elkészültét 2020-ra datálják. A növények táptalaj nélkül, ásványi anyagokban gazdag vízben fognak növekedni. Optimális ellátásukat automatizált rendszer biztosítja majd, mely monitorozza többek közt a tápanyagszintet, a napfényt, a páratartalmat és hőmérsékletet.

Környezettudatos és egyúttal praktikus megoldás, hiszen az ott termesztett biotermékeket nem kell szállítani, helyben értékesítik őket.

A növények zárt rendszerben növekednek, így gyomírtóra sincs szükség.

A 40 millió dolláros bekerülés hosszútávon kifizetődő lesz, mivel az előzetes számítások szerint több mint ötezer lakos élelmezését lesz képes biztosítani. Nem beszélve az épület energiahatékony működéséről, amely a kiadások további csökkenését eredményezheti. Amennyiben a Plantagon épülete beváltja a hozzá fűzött reményeket, várhatóan több ehhez hasonló épület is megjelenhet Európa-szerte az elkövetkezendő évtizedekben.

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ebben az apartmanházban te termeszted a levesedbe valót

Ebben az apartmanházban te termeszted a levesedbe valót

A városi gazdálkodás egyik úttörője a Staten Island Urby.

Közösségi lakópark épül a Lehel tér szomszédságában

Közösségi lakópark épül a Lehel tér szomszédságában

A Park West a belváros közelségét preferáló, környezettudatos fiatalok és aktív életmódot folytatók otthona lesz.

Mit szólnál egy asztalhoz kagylóból és lúdtollból?

Mit szólnál egy asztalhoz kagylóból és lúdtollból?

Egy tervező és a természetes felületek szakértője összetalálkozott egy irodaház konyhájában, és meg sem álltak a Milánói Design Hétig.

Hirdetés