Megtalálni a nem szokványos szögeket...

Insight sorozatunkban az OCTOGONnak (is) dolgozó építészeti fotósok vallanak a szakmához fűződő viszonyukról. Ezúttal Hlinka Zsolt válaszolt kérdéseinkre.

 

Mi terelt az építészeti / belsőépítészeti fotózás irányába?

Azt már tudtam és éreztem sok évvel ezelőtt, hogy fotózással szeretnék foglalkozni, mégpedig megélhetési, nem pedig amatőr szinten. Azt is tudtam, hogy nem embereket szeretnék fényképezni, csakis statikus objektumok jöhettek szóba, amiket lehet különböző szögekből nézegetni, gondolkodni a legszebb képek elkészítésének a lehetőségein.


Amikor ma mobillal a kezében és az Instagram révén mindenki fotóssá válhat, mi a profi fotózás szerepe? Hol és miben különül ma el az amatőr és a professzionális fényképezés? Milyen speciális feltételek és készségek szükségesek az építészeti fotográfiához?

A profi fotók elkészítéséhez elsősorban készség, speciális látásmód, technikai felszerelés és nem utolsósorban profi utómunka szükséges. Ha mindezek megvannak olyasvalakiben is, aki esetleg mobillal is tudja ezeket produkálni, akkor az is lehet profi.

Speciális készség szerintem egy épület, vagy akár egy belső tér esetében meglátni, megtalálni a nem szokványos szögeket, ahonnan érdemes készíteni a nem szokványos képeket.


Az építészeti fotó alkalmazott műfaj. Mennyire élhet a fotós a művészi szabadságával egy-egy projekt kapcsán? Mennyire, illetve hogyan szükséges együtt dolgoznia az építészekkel?

Valóban, erősen alkalmazott műfaj, de az előző kérdésben említett fotózási szögek, beállítások megtalálása, meglátása lehet az egyedi képek elkészítésének a kulcsa. A természetes fények figyelése és ezeknek is a legoptimálisabb kihasználása a fotózás alkalmával szintén egyedivé teheti a képeket, Az együttműködés az építészekkel egészen változatos lehet, hiszen van, aki teljesen szabad kezet ad a fotók elkészítésekor, de van, akinek konkrét elképzelése van és azt szeretné viszontlátni a fotókon.


És egy bónusz-kérdés: hogyan látod az építészeti, vagy akár a tágabb értelemben vett fotográfia jövőjét?

A fotózás mint műfaj megmarad, de kiegészül a videózással, ami a jövőben nagyobb hangsúlyt kap majd.


 

Hlinka Zsolt | Web | Facebook | Instagram

 


Hlinka Zsolt válogatott fotói a képgalériánkban!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy (két) kép | Gunther Zsolt

Egy (két) kép | Gunther Zsolt

Építészek az építészeti fotóról

Egy (-három?) kép | Páricsy Zoltán

Egy (-három?) kép | Páricsy Zoltán

Építészek az építészeti fotóról

Hirdetés