A Rotterdamban található apartmanban pezsgőfürdő is van, a hálószoba belmagassága pedig alig több mint egy méter.

Kreatív módon látott hozzá egy '50-es évekbeli, rotterdami épület legfelső szintjének felújításához a STAR-BOARD stúdió. Az apartmant egy pár, Beatriz és Bernd tervezte saját maguknak, hétvégi laknak szeretnék használni ezt a mindössze 6,89 négyzetméter alapterületű lakást.

Minden bizonnyal ez a világ legkisebb, infraszaunával és pezsgőfürdővel is ellátott apartmanja. A teljesen felszerelt kis lakásban egy kinyitható konyha is található, habár a tervezőknek nem volt igénye nagy konyhára, hiszen hétvégente legtöbbször étterembe járnak. A nappali három méteres belmagasságú, amelyből egy hat négyzetméteres ablakon át kilátás nyílik a városra.

A The Cabanon névre keresztelt projekt a francia Riviéra Le Corbusier kabinja után szabadon kapta az elnevezést, az apartmant két fotómodell mutatja be a képeken. A háló mindössze 1,14 méter belmagasságú, hiszen ide lényegében csak aludni járnak. A kompakt kialakításnak köszönhetően pedig sok tárolónak és egy zuhanyzónak is jutott hely.

Az egyes funkciókat és helyiségeket úgy méretezték, hogy pont az ő igényeiknek feleljenek meg. Beatriz 1,72 és Bernd 1,78 méteres magasságához illeszkedik minden, az egyes szobák belmagassága különböző. Jól példázza azt a tervezési elvet, amely szerint a hálónak például nem feltétlenül kell olyan magasnak lennie, mint a konyhának.

Ezzel a szemlélettel a tervezők szerint optimalizálni lehetne a költségeket egy-egy lakás vagy lakóház esetében. Sok mindent a speciális berendezések méretei határoztak meg: a háló esetében az ágymatrac, a konyhánál pedig a beépített hűtő mélysége volt a mérvadó a tervezésnél.

Szintén fontos tényező volt az ár, amelyet a felhasznált anyagoknál is figyelembe vettek. Az eredetihez képest negyedannyiba került a projekt, mert végül nem olyan színben választották ki a burkolatokat, mint kezdetben szerették volna. Akciós áron jutottak hozzá ezekhez a kevésbé kelendő színű burkolatokhoz, ilyen például a fekete márvány, a kék mozaikcsempe vagy a korallszínű cementlapok a nappalinál. Jól példázza tehát ez a kis apartman, hogy bizonyos cél érdekében rugalmasságot kell(ene) tanúsítania a felhasználóknak.

Forrás: STAR-BOARD

További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Modern, klasszikus, intelligens
  • 2021-08-13 09:00
  • Deco

Modern, klasszikus, intelligens

Az Aulich utcában álló, 1902-ben épült Havas-házban alakítottak ki egy egyszerre modern és klasszikus lakást az INSIDESIGN tervezői.

Polgári nagyvonalúság a belváros szívében
  • 2021-07-25 15:00
  • Deco

Polgári nagyvonalúság a belváros szívében

Historizáló épület, időtálló tervezés és kortárs, dán design bútorok adják ennek a magasszínvonalon felújított belvárosi lakásnak a harmonikus összképét.

Beindult a főszezon az ingatlanpiacon

Beindult a főszezon az ingatlanpiacon

A következő két hónapot aktív lakáskereséssel tölti sok frissen felvett hallgató, pályakezdő és munkahelyet váltó.

Hirdetés