Az idei építészeti tábort június 21. és június 30. között rendezik meg, a tíz napos alkotófolyamat a tervezéstől az alkotások megépítéséig tart majd.

A 2018-ban Kővágóörsön megrendezett alkotótábor egy helyszín életrehívásáról szólt, amelyet idén egész nyáron átívelő programsorozat követ. Az építészeti alkotótábor mellett képzőművészeti és fotókiállítások, koncertek, valamint workshopok is helyet kapnak majd.

A helyszín egy faluközponti, több évtizede használatlanul álló családi örökség, amely már elindult az amortizáció útján. A gazdasági épületekkel kiegészített de már elvárosiasodott homlokzati épületrészhez és a régebbi gazdasági épületekhez egy hosszúkás majd 3000 négyzetméteres telek tartozik. 

Az épület pusztulástól való megmentése izgalmas építészeti feladat, de jelen esetben a használatból fakadó újraértelmezés jelentheti a rehabilitációt.

Tavaly tavasszal ezzel a gondolattal indultak a projekt főszervezői, Bán Márton és Pongor Soma építész. A céljuk egy olyan keretrendszer létrehozása, amely az épületegyüttest ezen gondolatok mentén indítja el a megújulás útján, ennek következő állomása az idei második alkotótábor lesz. A tavalyi tábor tíz napja alatt a kertben található tűzrakóhelyet, egy mobil nyárikonyha megépítését és egy régi kerekes kút átalakítását készítették el a résztvevők. Utóbbinak szerkezetét elbontották, és a helyére egy jelképes installáció került, amely új kontextusba helyezi a terület egykori éltető központját, a víz forrásának helyét.

Danyi Balázs fotókiállítása a galériában, 2018.Julia Adal és Bara Zmekova koncert a pajtában, 2018.

A közösségi alkotás megélése mellett cél volt, hogy egy olyan nyitott programsorozat jöjjön létre, ahol építészeti beszélgetések és előadások, valamint koncertek is helyet kaphatnak.

A közel húsz különböző témájú előadás nyitott volt a szélesebb közönség számára is. Ennek megfelelően rendszeresen akadtak környékbeli és átutazó vendégek is, akik közül többen nem csak az előadásokra maradtak ott, hanem az alkotófolyamatba is bekapcsolódtak. Egy linómetsző workshop és több koncertet is megrendeztek, majd szeptemberben bemutatták az első évadot összefoglaló kiadványt, ami a honlapról is letölthető.

A tábornak helyet adó épület utcafrontján valamikori ÁFÉSZ üzlethelyiség működött, ez galériaként nyert új értelmet. A nyár elején szervezett fotó és festmény kiállítások mellett újabb és újabb alkotásokat helyeznek ki, amik már az alkotóház által szervezett workshopokon résztvevők alkotásait is tartalmazzák.

A kezdeményezés hatására idén tavasszal a BME Középülettervezési Tanszékének harmadéves hallgatói Kővágóörs és környékére készítettek terveket, amelyek a “természet és építészet” fogalompárhoz kapcsolódóan készültek. A féléves munkák a tábor alatt megtekinthetőek lesznek Kővágőörsön a galériatérben is. A kiállításmegnyitón, június 21-én, az alkotótábor első napján Dresch Mihály és ifj. Csoori Sándor duója lesz hallható.

Életkép, háttérben a tavaly elkészült alkotás (fotó: Magyari Zsolt)5.	Kővágóörs makettje, készítette Makki Boglárka, Kosztya Csilla és Vitéz Juli a Tanszéki Terv keretében, 2019. (forrás: BME Középülettervezési Tanszék)

Az idei építészeti tábort június 21. és június 30. között rendezik meg, a tíz napos alkotófolyamat a tervezéstől az alkotások megépítéséig tart majd. Az építészeti alkotások elkészítése során a vörös homokkő felhasználására kiemelt figyelem fordul, ugyanis Kővágőörs ennek a környéken fellelhető jellegzetes anyagnak köszönheti meghatározó építészeti arculatát. A napközbeni műhelymunkát követően esténként nyitott közösségi programokon vehet részt minden érdeklődő.

Építészeti előadásokat és beszélgetéseket tart majd Mátrai Péter építész-zeneszerző, az egri ARKT építész stúdió, a Gubahámori építészei valamint Bokányi Imre és Jauernik Zsófia is. Kőből készült szobrairól és a természeti alkotásokról beszél majd Pokorny Attila szobrászművész, valamint Polgárdi Ákos is előad grafikai munkáiról.

A tíz nap alatt számos zenei program is hallható lesz, amelyek között több interaktív produkció is helyet kapott. A kiállításmegnyitó másnapján Rubik Ernő Zoltán és a Budapest Improvisers Orchestra zenészei leszek a tábor vendégei. A hét folyamán előadást tart Szabó Marcell zongoraművész, valamint Nagy Bernadett, Bódi Zsófia és Dezső Sára komolyzenei workshopja is megrendezésre kerül, illetve a Terra Profonda koncertje és iamyank és Barta Gyöngyi produkciója is a programok közt szerepel.

A nyár további részében több programmal készülnek a szervezők. Augusztus első hétvégéjére grafikával foglalkozó képzőművészek kiállítása lesz látható, nyár végére pedig egy film-fotó tematikájú hétvége szervezése van folyamatban. Ezekről folyamatosan friss információk érhetők el az alkotótábor felületein. 

Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Izgalmas sétákat és művészeti eseményeket ajánl a látogatóknak a Bartók Béla Boulevard

Izgalmas sétákat és művészeti eseményeket ajánl a látogatóknak a Bartók Béla Boulevard

Ismét jön a színes Bartók Béla úti forgatag, érdemes lesz kilátogatni.

Szeptemberben ha foghíjasan is, de megrendezik a világ egyik legnagyobb design eseményét

Szeptemberben ha foghíjasan is, de megrendezik a világ egyik legnagyobb design eseményét

A szervezők szerint sose volt rá akkora szükség, mint most.

Kassák Lajos és Lucien Hervé is ellátogatott a K28 Galériába

Kassák Lajos és Lucien Hervé is ellátogatott a K28 Galériába

Április 23-án megnyílt a NÉGYEK és NAGYOK karanténkiállítás, a közös pont az építészet és az abból sarjadó geometrikus alkotásmód.

Hirdetés