Temze-parti

Fenntartható, kortárs otthont tervezett a Knox Bhavan a Temze-partjára.

A londoni székhelyű Knox Bhavan építészirodát 1995-ben alapította Simon Knox és Sasha Bhavan. Változatos témájú munkáikra egységesen jellemző a formai egyszerűség, a környezet iránti kiemelt érzékenység, valamint a természetes építőanyagok szeretete. A Temze idilli, vidéki partszakaszán, Marlowban épült meg a modern March House. A speciális árvízi terhelésre tervezett ház egyfajta mintaként szolgálhat a jövőben a fenntartható lakossági építészet területén.

 

 

Az épület az innovatív épíkezési technológiák alkalmazásával rövid idő alatt elkészül. A fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont volt a megrendelők számára, ezért a Knox Bhavan kifejlesztett egy speciális szén-dioxid kalkulátort. Ennek segítségével egyrészt előre méretezni tudták a March House építésével járó körülbelüli CO2 terhelést, de így az elkövetkező évtizedek hasonló létesítményeinek várható CO2 lábnyoma is tervezhetővé vált.

 

 

A természetes anyagválasztás szándékoltan reflektál az épületet körülvevő élő közegre. Az ártéri elhelyezkedése miatt horganyzott acélcölöpökre épített ház finoman simul védett környezetébe. Az egyszintes, letisztult vonalvezetésű épület könnyűszerkezetes acél váza gondosan szigetelt, kívül pácolt vörösfenyővel burkolták.

 

 

A March House szabadon alakítható terei terei a praktikumon túl a korábban egy táncos tulajdonában álló, régi ház kialakítását is őrzik. A felülvilágítók és nagy ablakok által természetes fényben úszó beltérbe századközepi, modern dán bútorok, világítótestek és művészi alkotások hoznak üdítő könnyedséget és otthonosságot.

 


A festői folyószakaszon az előre gyártott, árvízbiztos, jövőbe mutató March House jól megkomponált, fenntartható építészete az elkövetkezendő évtizedek hasonló struktúrával létesített épületeihez hívogató mintául szolgál. Egy otthon, aminek kortárs szelleme nemcsak formáiban és enteriőrjében mutatkozik meg, hanem ennél sokkal komplexebb módon, a természetes és épített környezet fenntartható összhangjában is.

 

 

Knox Bhavan | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Wallpaper

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Temze-parti

Temze-parti

Fenntartható, kortárs otthont tervezett a Knox Bhavan a Temze-partjára.

Oasis Bécsben

Oasis Bécsben

Mendreczky Karina és Járay Kortmann Katalin képzőművészek közös kiállítása.

Hirdetés