Az építését egy helyi ültetvényes cég támogatta CSR program keretében.

A TSDS belsőépítészeti iroda meghallotta az idők szavát, azt ami egyre többen szeretnének elérni az építőiparban: használjanak olyan anyagokat az épületeknél, amelyeket alapesetben hulladékként kidobnának, pedig lenne helyük egy új épületben. Az építésziroda Kelet-Kalimantánban a helyi iparból származó fahulladékkal tervezett templomot, amely megidézi az őslakosok tradicionális hosszúházát, a rumah betang-ot.

Az Oikumene Church a terület legmagasabb pontján helyezkedik el, a helyi lakosok és a farmerek használják, ráadásul egy CSR program keretében valósult meg a PT. KMS cég jóvoltából, amelynek ültetvényei vannak a környéken.

Az építésziroda a fát választotta vezéranyagként, formájában pedig a helyi hosszúházak koncepcióját követi, amelyben a helyiek, a dajákok éltek és élnek.

A környezetvédelmi és tradicionális elemek mellett a templomnak filozófiai üzenete is van, ferde teteje és az azt (biztonságosan) tartó templomfal azt sugallja, hogy Isten megmentette az emberiséget a bűntől, egyben menedéket nyújt mindenkinek. 

A templom belső terét meranti fából készítették, amely jellegzetesen az indonéz terület esőerdőfája, szinte mindenütt előfordul, a homlokzatot pedig a szintén őshonos rimba és bangkirai fa alkotják. A belső tér "hőszigeteléséhez" természetes keresztszellőztetést használtak, így az épület a szélsőségesen meleg időjárási viszonyok közepette is elviselhető klímát kínál.

A helyi és a tradicionális értékekkel összhangban a templom alázatosan integrálódik egyfelől a természetes környezetébe, másfelől jól illeszkedik a régió tervezési nyelvezetéhez is. Az építésért felelős csapatban helyi kézművesek is részt vettek, kizárólag természetes anyagokkal dolgoztak, a fahulladék megmunkálása nagy figyelmet és precizitást igényelt. 

Ha kíváncsi vagy rá, milyen egy porcelánba csomagolt norvég templom, akkor kattints ide

Forrás: ArchDaily
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Égig érő mese

Égig érő mese

Őrfi József története folytatódik

Újabb nemzetközi elismerést kapott Gutowskiék pátyi temploma

Újabb nemzetközi elismerést kapott Gutowskiék pátyi temploma

A Dezeen Awards 2020-on dicséretben részesült.

Fényjáték a betonfalú templomon

Fényjáték a betonfalú templomon

Brno Lesna-lakótelepére tervezett különleges beton-templomot a cseh Atelier Štěpán.

Hirdetés