A Szent Miklós görög ortodox templom a 2001. szeptember 11-én megsemmisült elődje helyén épül.

Santiago Calatrava tervezi New Yorkban, az egykori World Trade Center 2-es tornya mellett a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban ugyancsak megsemmisült Szent Miklós templom utódját. A Liberty Park keleti végébe tervezett épület a helyi kikötői hatóságokkal való évekig tartó tárgyalások után kapott engedélyt.

Calatrava – akinek tervét az isztambuli Hagia Sophia ihlette – 2013-ban mutatta be először a terveket, akkor még 2017-es átadásban reménykedve – írta a World Architects. Az építkezés el is kezdődött 2014-ben, ám a munkálatok 2016-ban elakadtak, a New York Post szerint elsősorban a hirtelen megugró költségek miatt, illetve néhány gyülekezeti vezetőt a projektre szánt pénzalap megcsapolásával vádoltak. Ezen kívül a területet birtokló kikötői hatóságok és a templom közt is jogvita alakult ki.

A holtpontról New York kormányzója, Andrew Cuomo mozdította el az ügyet, aki az év elején lépéseket tett az építkezés újraindításáért. Jelenleg a tervek szerint a templomot – hivatalos nevén Szent Miklós görög ortodox templom és Nemzeti Szentély – a terrortámadás húszéves évfordulóján, 2021. szeptember 11-én nyitnák meg.

Az eredeti, 1919-ben épült templom egy sarokra állt a World Trade Centertől, és a déli torony összeomlásakor megsemmisült. Az volt az egyetlen szakrális épület, amely a szeptember 11-i támadások áldozata lett.

Augusztus elején a helyszín Elpidophoros érsek – az amerikai görög ortodox egyház vezetője –, valamint Cuomo tartott beszédet az építkezés helyszínén. Az érsek szimbolikusan megkapta az első üvegdarabot, amely majd a kupola részét képezi, a beszédében Calatrava inspirációjával kapcsolatban elítélte, hogy az épületet ihlető isztambuli Hagia Sophiát „elveszik a világtól egy hatalmat és sovinizmust sugárzó tettel”. Erdogan török elnök július 24-én nyilváníttatta ismét mecsetté a Hagia Sophiát.

Amint az az építészstúdió videójából is kiderül, a Szent Miklós templom tömegformálását a hatodik században épült Hagia Sophia ihlette, ahogy a bentre tervezett mozaikokat is. A viszonylag egyszerű, szimmetrikus terv Calatrava második épülete a WTC helyén a 2016-ban – szintén viták és csúszások után – megnyílt PATH Terminal után.

Elpidophoros a New York Postnak úgy fogalmazott: „szeptember 11-én lerombolták Isten házát, ám végre új épül a helyén, és nyitva áll majd minden ember számára húsz évvel a végzetes, szörnyű nap után. Várjuk a New York-iakat és az egész világot az emlékezésnek, a hitnek és a szabadságnak szentelt helyen.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Középkori példa ihlette Svájc első autópálya-tempolmát

Középkori példa ihlette Svájc első autópálya-tempolmát

Az Andeer melletti épületet a Herzog & de Meuron tervezte.

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Mert alig foglalkozik velük valaki. 

Makovecz-tervezte templomot avattak Temesváron

Makovecz-tervezte templomot avattak Temesváron

A református központban közösségi- és kiállítótereket, és kamarakoncertek megtartására alkalmas termet is kialakítottak. 

Hirdetés