Hirdetés

A Szent Miklós görög ortodox templom a 2001. szeptember 11-én megsemmisült elődje helyén épül.

Santiago Calatrava tervezi New Yorkban, az egykori World Trade Center 2-es tornya mellett a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban ugyancsak megsemmisült Szent Miklós templom utódját. A Liberty Park keleti végébe tervezett épület a helyi kikötői hatóságokkal való évekig tartó tárgyalások után kapott engedélyt.

Calatrava – akinek tervét az isztambuli Hagia Sophia ihlette – 2013-ban mutatta be először a terveket, akkor még 2017-es átadásban reménykedve – írta a World Architects. Az építkezés el is kezdődött 2014-ben, ám a munkálatok 2016-ban elakadtak, a New York Post szerint elsősorban a hirtelen megugró költségek miatt, illetve néhány gyülekezeti vezetőt a projektre szánt pénzalap megcsapolásával vádoltak. Ezen kívül a területet birtokló kikötői hatóságok és a templom közt is jogvita alakult ki.

A holtpontról New York kormányzója, Andrew Cuomo mozdította el az ügyet, aki az év elején lépéseket tett az építkezés újraindításáért. Jelenleg a tervek szerint a templomot – hivatalos nevén Szent Miklós görög ortodox templom és Nemzeti Szentély – a terrortámadás húszéves évfordulóján, 2021. szeptember 11-én nyitnák meg.

Az eredeti, 1919-ben épült templom egy sarokra állt a World Trade Centertől, és a déli torony összeomlásakor megsemmisült. Az volt az egyetlen szakrális épület, amely a szeptember 11-i támadások áldozata lett.

Augusztus elején a helyszín Elpidophoros érsek – az amerikai görög ortodox egyház vezetője –, valamint Cuomo tartott beszédet az építkezés helyszínén. Az érsek szimbolikusan megkapta az első üvegdarabot, amely majd a kupola részét képezi, a beszédében Calatrava inspirációjával kapcsolatban elítélte, hogy az épületet ihlető isztambuli Hagia Sophiát „elveszik a világtól egy hatalmat és sovinizmust sugárzó tettel”. Erdogan török elnök július 24-én nyilváníttatta ismét mecsetté a Hagia Sophiát.

Amint az az építészstúdió videójából is kiderül, a Szent Miklós templom tömegformálását a hatodik században épült Hagia Sophia ihlette, ahogy a bentre tervezett mozaikokat is. A viszonylag egyszerű, szimmetrikus terv Calatrava második épülete a WTC helyén a 2016-ban – szintén viták és csúszások után – megnyílt PATH Terminal után.

Elpidophoros a New York Postnak úgy fogalmazott: „szeptember 11-én lerombolták Isten házát, ám végre új épül a helyén, és nyitva áll majd minden ember számára húsz évvel a végzetes, szörnyű nap után. Várjuk a New York-iakat és az egész világot az emlékezésnek, a hitnek és a szabadságnak szentelt helyen.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

A keresztény templomból, zsinagógából és mecsetből álló épület egy központi találkozóhely köré rendeződik majd. 

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Saket Sethi építész Mumbai külvárosában tervezte a Sunoo templomházat.

Nincs találat!

Hirdetés