Az Atelier Štěpán azért választotta a kört meghatározó formaként, mert az az örökkévalóság vallási szimbóluma.

A cseh Atelier Štěpán építésziroda tervezte Brno új templomát, amely mentes mindenféle díszítéstől. Az egyetlen tarka elemet a napsütötte szivárványablakok jelentik, amelyek azonban láthatatlanok azok számára, akik az épület belsejében tartózkodnak. Az építészek szerint csak így érhető el, hogy a felgyorsult világban az ember teljesen átszellemülhessen, és semmi ne vonja el a figyelmét önmagáról és Istenről.

Az új templomot Maria Restituta Kafka ferences nővérnek szentelték, akit az Ausztriát elfoglaló nácik végeztek ki 1943-ban. Az építésziroda szerint a vallási épülettel tekinthető teljesnek az a hatvanas években épült közösségi központ, amelyhez a körtemplomot és a harangtornyot csatolták. Marek Štěpán, az iroda társalapítója elmondta, hogy olyan templomban gondolkodtak, amelyben az ember a falakon kívül tudja hagyja a felgyorsult világot és valóban el tud vonulni a külvilág elől. Ebben segítik a templom csupasz falai is. 

Ellentétben a barokkra jellemző, vallási ábrázolásokkal teletűzdelt  templombelsőkkel, amelyek segítették hitük megélésében az olvasni nem tudó embereket, Štěpán szerint most már nincs szükség az ilyesfajta navigálásra. Minden információ könnyen elérhető és elolvasható, nap végére tele van az ember feje mindenféle gondolattal, így egy vallási épületnek a szemlélődés valós tereként kell működnie, amelyben nincsen felesleges látványelem. 

A templomban az egyetlen díszítőelem a fény, amely az épületet átölelő szivárványablakon keresztül áramlik be. A napsugarak az adott napszaktól függően különféle színekben világítják meg a templom kupoláját. A kupolát igen, az ablakokat azonban lehet látni a templom hajójából, amivel az építész a megfoghatatlanság érzetét szerette volna erősíteni az épületen belül.

„A fény jelen van az imatérben, de nem látni a forrását, az ablakokat ugyanis egy széles párkány mögé rejtettük. A fény nem mást reprezentál, mint a fizikai érzékelésünkön túli világot és Isten létezését."

Forrás: Atelier Štěpán


  • Helyszín: Brno - Lesná
  • Építészek: Marek Jan Štěpán, Vanda Štěpánová, František Brychta, Jan Vodička, Marin Kopecký
  • Építés éve: 2017-20
  • A templom befogadóképessége: 400 főHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutalista épületet újítottak fel Brnóban

Brutalista épületet újítottak fel Brnóban

Egy építésziroda megkeresésére kezdtek bele a pusztulásra ítélt épület megmentésébe.

Román ortodox templom újul meg a Viharsarokban

Román ortodox templom újul meg a Viharsarokban

Nem a méhkeréki az egyetlen felújítási program a térségben.

Hirdetés