Nem a méhkeréki az egyetlen felújítási program a térségben.

A korábban jóváhagyott ötmillió forinton felül további 15 millióval támogatja a kormány a méhkeréki román ortodox templom felújítását – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós hétfőn a helyszínen.

A méhkeréki Szent Mihály és Gábriel arkangyalok Román Ortodox Templom homlokzatát és kerítését újítják fel, továbbá parkolókat is kialakítanak az összegből. A munkálatok várhatóan még idén befejeződnek.

Az első írásos adatok Méhkerékről 1359-ből valók, a „méh” a méhészkedésre, a „kerék” a megalapításhoz szükséges erdőirtásra utal. A faluban 1770 épült meg az első ortodox templom. Mivel ennek állaga megromlott, 1836–1838 között téglából újat kezdtek építeni, amelyet csak 1849-ben tudtak befejezni. Az 1883-as átépítéskor kapta meg a mai barokk formáját. 1976–91 között végzett nagy renoválások következtében, különösen a freskóknak köszönhetően a hazai románság egyik legértékesebb belső ornamentikájú temploma.

Az ortodox parókián 1798-tól rendszeres tanítás  folyt, feljegyzések szerint itt alapították az első elemi iskolát 1815-ben. Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke a templomban úgy fogalmazott, itt gyakorolja hitét az egyik legelismertebb magyarországi román közösség, szeretnék, ha a templom a felújítás után is fontos központja maradna a közösségnek.

Soltész Miklós elmondta, idén már több mint 660 millió forintot hagytak jóvá a magyarországi román közösségek, egyházak, oktatási és kulturális intézmények fejlesztésére. A gyulai román gimnázium udvarát 45 millióból korszerűsítik, szintén Gyulán 26 millióval közösségi ház megvásárlását támogatják, az eleki iskolát 35 millióból bővítik, a körösszakáli iskola tornatermének tetőszerkezetét 22 millióból újítják meg.

A jelenlegi járványhelyzetben a gazdaság újraindítása mellett fontos a lelkek ápolása is, amiben az egyházak a partnereik. Ezért 15-15 millió forinttal támogatják a körösszakáli és a mezőpeterdi, 20 millióval pedig a méhkeréki román templom felújítását. Az államtitkár emlékeztetett, 2010 óta a Magyarországon élő román nemzetiség összesen nyolcmilliárd forint támogatásban részesült.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Román ortodox templom újul meg a Viharsarokban

Román ortodox templom újul meg a Viharsarokban

Nem a méhkeréki az egyetlen felújítási program a térségben.

Üveg muráliák szakrális térben, avagy az ablakok meditációt segítő szerepe

Üveg muráliák szakrális térben, avagy az ablakok meditációt segítő szerepe

Török Sára diplomamunkájában díszüveggel keresi a választ arra, hogyan lehet a ma embere számára olyan szakrális teret alkotni, mely segíti az elmélyülést és az istenkapcsolatot.

Őszinteség és műemlékvédelem

Őszinteség és műemlékvédelem

A szeptemberi Látkép 2020 programján.

Hirdetés