A porcelánba csomagolt norvég templom

A templom monumentális szerkezetében a tűzben leégett ősére emlékeztet, de a helyi porcelángyártást is megidézi. 

Az Espen Surnevik és a Trodahl Arkitekter építésziroda közös munkájának eredménye az a porcelánnal borított templom, amelyet a norvég  Porsgrunn városába terveztek. Az új templom 18. századi elődjét váltotta fel, mely 2011-ben egy tűzben leégett. Bár megjelenésében modern, az építészek ügyeltek arra, hogy az épület továbbvigye a korábbi imaház monumentális jellegét és jól illeszkedjen a napjainkban Norvégiában végbemenő egyházi változásokhoz.

A Surnevik célja egy olyan modern templom létrehozása volt, amely megfelel a 21. század kihívásainak és gyülekezeti szokásainak, de jól kapcsolódik az előző épülethez és a tágabb értelemben a templomépítkezés történelmi hagyományaihoz.

A tervezési alapelv az volt, hogy a modern kor építészeti nyelvezetére fordítsák le a klasszikus templomtervet, így egy új épületet hozzanak létre, amelynek jelentősége és szimbolikus jellege nem lesz kisebb, mint elődjéé.

Ennek megfelelően nemcsak formájában, de szellemiségében is különleges párbeszéd alakult ki a jelen és a múlt épülete között, ez formában, szerkezetben és spiritualitásban egyaránt megnyilvánul. A templom 11 különböző geometriai formából áll, amelyeket fontosságuk alapján magassági sorrendbe rendeztek: a torony a legmagasabb, azt pedig a kápolna követi. Hat alacsonyabb, a templom főcsarnokát körülvevő tömegbe többek között olyan funkciókat helyeztek el, mint a sekrestye vagy az orgona, míg a műszaki funkciók a legalacsonyabb terekben kaptak helyet.


Az új templomot a leégett alapjaira helyezték, fehér színét és szerkezeti vázát szintén az elődjétől örökölte. Az épület teljes külsejét és belső tereinek nagy részét porcelán borítja, amelyet nem véletlenül választott ki a Surnevik:

nemcsak a fényes, tisztaságot jelképező hatás, vagy tűzálló tulajdonsága miatt esett a választás a porcelánra, de megidézi azt is, hogy Porsgrunn városának egyik jelentős ipari tevékenysége a porcelángyártás volt a 20. században. A templom ajtói, az álmennyezet, valamint a bútorok is tölgyből készültek, melyek erős kontrasztot képeznek a porcelán puritánságával, és a templomban uralkodó melegség fő felelősei.

A Surnevik szerint az új templom jól illeszkedik abba a trendbe, amely manapság elindult Norvégiában. Az egyházi szervezet már nem olyan merev és dogmatikus, mint korábban volt, a társadalom széles körével szeretne párbeszédet folytatni, így egyre több társadalmi kérdésben hallatja a hangját.

Forrás: Dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

A keresztény templomból, zsinagógából és mecsetből álló épület egy központi találkozóhely köré rendeződik majd. 

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Saket Sethi építész Mumbai külvárosában tervezte a Sunoo templomházat.

Norvégiában már elektromos autóból vesznek többet

Norvégiában már elektromos autóból vesznek többet

Elsőként haladta meg az 50 százalékot az eladott elektromos autók száma.

Hirdetés