Budapesti fejlesztések szempontjából idén sem fogunk unatkozni.

Megújuló Múzeumkert, Kreatív Innovációs Tudásparkká alakuló MOME Campus, Millenium Házaként működő interaktív kiállítótér és végre köztérként funkcionáló Blaha Lujza tér. Modern, zöld irodaházak, különleges lakóparkok - körülnéztünk a fővárosban, hogy mely fejlesztések fejeződnek be idén vagy éppen melyik régen várt projekt építése kezdődik el.
 


Múzeumkert

A Múzeumkert az egyetemisták egyik kedvelt pesti helyszíne: tavasztól-őszig kávézó, könyvet olvasó, egymással eszmét cserélő fiatalok töltik meg a kertet, tömött sorokban ülnek a lépcsőkön. De persze az árnyat adó fák alatt gyakran andalogtak szerelmes párok, babakocsit toló kiscsaládok - noha a felújítás előtt az eddig leírt idilli képet néha megtörte a szomorú valóság: szemét, eldobált cigarettacsikkek, kosz, stb. A 2018 januárjában elkezdett munkálatok a Tér-Team pályázata alapján valósulnak meg, melynek célja a Múzeumkert Petz Ármin tervezte kialakításának rekonstrukciója, a meglévő növényzet felújítása, a kert funkcióinak gazdagítása, egyúttal a jelenlegi problémák, konfliktusok és a helyhez méltatlan állapotok felszámolása. Mi már nagyon várjuk, hogy elkészüljön. ​

Múzeumkert - Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum


A Blaha Lujza tér rekonstrukciója

Hogyan válhat a Balhából egy valódi köztér? Például úgy, hogy megszüntetik a téren eddig átmenő forgalmat és a parkolót, kulturális épületet emelnek, melyet kávézóval és galériával töltenek fel, de ami a legfontosabb: parkosítanak. A Főváros 2018 márciusában jelentette be, hogy 2019-ben teljes körűen felújítják a Blaha Lujza teret. A tervek szerint megújul a tér és az aluljáró is, valamint a Somogyi Béla utca a Gutenberg térig, viszont a rekonstrukció nem érinti a Rákóczi út és a Nagykörút forgalmi sávjait. Lesz nyilvános illemhely, a terület új burkolatot, utcabútorokat és zöldterületeket kap,  míg a Nagykörút és a Rákóczi út csomópontját akadálymentesítik. A terveket a Lépték-Terv Iroda készítette, koncepciójuk fő célja, hogy az emberek ne csak forgalmas közlekedési csomópontként tekintsenek a térre, hanem valódi köztérként.

A Blaha Lujza tér látványtervei - Fotó: Budapesti Közlekedési Központ


MOME Campusfejlesztés

Az új MOME campus a felsőoktatás egyik kiemelt fejlesztése, egyben Magyarország egyik legnagyobb kreatívipari beruházása. A MOME Kreatív Innovációs Tudáspark új épületei 2014 és 2019 között három nagy építészeti ütem keretében valósulnak meg: a már elkészült Műhelyházat valamint a Műterem- és médiaházat Csomay Zsófia vezetésével a CET Építésziroda tervezte, míg a Tudásközpont, MOME Szíve, A épület, B épület, Gondűző + campus park a 3h építésziroda koncepciója alapján valósul meg.
 

MOME Campusfejlesztés


Nemzeti Táncszínház

A ZDA - Zoboki Építésziroda tervei alapján megvalósuló Nemzeti Táncszínház új játszóhelye az újjászülető közösségi, kulturális, tudományos és turisztikai központban, a Millenáris parkban kap helyet. A modern kor technikai-műszaki elvárásainak megfelelő, európai minőségű tánccentrum a park szerves része, és nemcsak a Nemzeti Táncszínház otthona, hanem a teljes hazai táncszakma számára lehetőséget kínál a tradicionális- és kortárs táncművészet igényes ápolására és fejlesztésére.
 

Nemzeti Táncszínház


Millenáris Széllkapu

A budai Ganz gyártelep kulturális, rekreációs célú átalakítása során érintetlenül hagyott részein sokáig valamilyen üzleti célú beépítést vizionáltak a bennfentesek, ám végül mégsem így történt. A TSPC Mérnökiroda 2016 elején arra kapott megbízást, hogy a Millenáris Parkot a Margit körút felé megnyitó, mintegy 2,5 hektáros területen zöld pihenőparkot és alatta mélygarázst tervezzen. A park igazi látványossága a Magyarországon - méretét és kialakítását tekintve is - egyedülálló zöld növényfal lesz, amely több szinten bejárható függőkertként, a park vertikális kiterjesztéseként teszi teljessé a háromdimenziós zöldélményt, és jelentősen növeli a biológiailag aktív zöldfelületet. Lombos fák, illatos virágok és a Balaton-felvidék inspirálta domboldal színesíti majd a budai oldalt.
 

Millenáris Széllkapu


Olof Palme ház

A Városliget legrégebbi épülete magányos volt az elmúlt évtizedekben, sokáig funkció nélkül telt falai között az idő. 2019-ben azonban újra eredeti formájában, Millennium Háza néven nyílik meg, köszönhetően az Archikon Építésziroda koncepciójának. A projekt a rekonstrukció után hűen visszatükrözi majd azt a szellemiséget, amely a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát jellemezte. Az 1250 négyzetméternyi területen interaktív kiállítótér, pódiumszínpad és múzeumpedagógiai tér is lesz.

Olof Palme Ház/Millennium Háza - Fotó: MTI


Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

A Millenium Háza projekthez hasonlóan az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Liget Projekt keretein belül épül meg azzal a céllal, hogy a múzeumok (Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum) műtárgyainak szakszerű megőrzését biztosítsa. A Narmer Építészeti Stúdió tervei szerint épülő, 37.000 négyzetméteres épületben raktárak, irodák, műtermek és műhelyek lesznek, valamint itt kap helyet a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is. Az OMRRK megálmodói abban bíznak, hogy az épület létrejötte végre megoldja azokat a raktározási problémákat, amelyek a közgyűjteményeket az elmúlt évtizedekben jellemezték.

Országos Múzeumi Restaurálási És Raktározási Központ - Forrás: Narmer Építészeti Stúdió


Jódos-Sós Gyógyfürdő

Több, mint 10 évig tartó zárva tartás után 2018. december 17-én nyílt meg Pesterzsébeten - egyelőre próbaüzemben - a Jódos-Sós Gyógyfürdő, melynek rekonstrukciós terveit az Archikon csapata jegyzi. A felújítás során ügyeltek arra, hogy a fürdő egyes régi elemeit is megtartsák, így a régi kupolás főépület és a strandi rész hullámfürdője továbbra is a fürdőzni vágyók rendelkezésére áll. Jelenleg négy medence látogatható, amely további hét medencével bővül majd. A fedett részt már most birtokba vehetik a látogatók, de a kültéri egységek használatára tavaszig még várni kell.

Jódos-Sós Gyógyfürdő - Fotó: BGYH Zrt.


Puskás Stadion

Az eredeti elképzelések szerint a megújult Puskás Stadion mintegy 20 sportágnak adott volna otthont, de a jelenlegi állás alapján leginkább a labdarúgás profitálhat majd belőle. Várhatóan 2019 év végére készül el a 65.000 férőhelyesre tervezett gigaprojekt. Az idő mindenképpen sürget: 2020 nyarán rendezik meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot, melynek rendezésében Magyarország is részt vesz, helyszínként pedig az új stadion szolgál. A Skardelli György (KÖZTI) vezetésével készült tervek koncepciója az értékek - mind a jellegzetes elemek, mind a tér-tömegkapcsolat - továbbörökítése. Az épület karakterelemei nemcsak emlékként maradnak meg, hanem szerepet is kapnak az új koncepcióban. A stadion labdarúgó események mellett koncerthelyszínként is funkcionálna, hely lesz bőven, az biztos.

Puskás Stadion
 


Kapás 21 Lakópark

A lakásépítési-boom hatása még mindig erősen érezhető, számtalan új társasház, prémiumkategóriás lakóház építése kezdődött az elmúlt években, gombamód nőnek ki a földből a resort, residence és egyéb fantázianevekkel ellátott lakóingatlanok, és ez a töménytelen mennyiség akarva-akaratlanul is minőségbeli romlást hoz magával. Azonban ebben a láncolatban vannak üdítő kivételek: ilyen lesz az FBIS Építészműterem (Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám) tervezte Kapás21, mely Bel-Buda egyik utolsó telkén épül fel. A budai lakóparkban közel 6900 négyzetméteren alakítanak ki otthonokat, a földszinti, saját belső kerttel rendelkező lakásokhoz összesen 475 négyzetméter zöldfelület tartozik.

Kapás 21 Lakópark - Fotó: Cordia
 


Westfalia Lakópark

Izgalmas lakhatást kínál a Westfalia lakópark a XIII. kerületben. Közel a Belvároshoz, a szükséges infrastruktúrához (bevásárlóközpont, iskola, óvoda, Városliget, stb.), 30 és 110 négyzetméter közötti otthonok várnak gazdára, 2019. III. negyedévre tervezett átadással. A projekt során egy pinceszintes, földszint plusz 7 emelet magas, 62 lakásból álló lakóépület valósul meg mennyezeti hűtő-fűtő rendszerrel.

Westfalia Lakópark - Fotó: www.westfalia.hu


Budapest One

Az Őrmezőn épülő, szalagként hullámzó irodapark különleges formáját a parametrikus tervezésnek köszönheti, de a koncepció kialakításánál az építészek különféle fenntarthatósági szimulációkat is végeztek. A Paulinyi-Reith&Partners tervezte szalagépület első ütemét 2019 második félévében adják át. A Budapest ONE épületében lesz meditációs szoba, zöld tetőkert, tusolóval felszerelt biciklitároló, vízmentes nanotechnológiás autómosó, sőt, az épület tetején panorámás futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll majd. Földszintjén éttermek, kávézók, posta, élelmiszerbolt, fodrász és tisztító is helyet kap. A Budapest ONE irodapark három ütemének befejezésekor a komplexum összesen több mint 65 ezer négyzetméter bérelhető területtel bővíti a fővárosi irodapiacot.

Budapest One - Fotó: Paulinyi-Reith&Partners


BudaPart Gate irodaház és lakóépület

A Kopaszi-gát szomszédságában épülő BudaPart Budapest legnagyobb vegyes funkciójú ingatlanfejlesztése. A 30 épületből, 15 lakó- és 14 irodaházból valamint egy hotelből álló új, 54 hektáros városnegyed több építésziroda tervei alapján épül fel. A BudaPart Gate irodaház és lakóépület a Studio’100 Építésziroda tervei alapján készül, melynek építését 2017-ben kezdte meg a Market Építő Zrt., átadása idénre várható. Az övezet első irodaépülete 11 emelet magas, több mint 20000 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik, amelyhez 4 pinceszinten mélygarázsok is tartoznak.


BudaPart Gate


Advance Tower II. ütem

Budapest XIII. kerületében, a Váci úton magasodó Advance Tower irodaház első ütemét 2018-ban átadták, 12000 négyzetméternyi területre már beköltözhettek a dolgozók. Az összesen közel 20000 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező irodaház második ütemét várhatóan 2019 második felében adják át. A Paulinyi-Reith&Partners által tervezett, 8 szintes, modern formavilágú épület megkapta a nemzetközi WELL Building Platina előminősítést, vagyis olyan irodaházról beszélünk, amely a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is fókuszál.

Advance Tower - Fotó: Paulinyi-Reith&Partners


Corvin Technology Park

A legmodernebb, környezetbarát technológiai megoldásokkal megvalósuló irodaépület első ütemét várhatóan idén adják át. A Corvin-negyed keleti oldalán, a Nokia Skypark közvetlen szomszédságában helyezkedik majd el a két ütemben megépülő, összesen 27 000 négyzetméteres C5 irodaház. A 3h építésziroda által tervezett épület nem a vele szemben álló iroda - Nokia Skypark - megjelenésével áll rokonságban, hanem a sétány korábbi ortogonális szerkesztését hozza vissza. Az épület masszív tömegjátékra épül, ám a monstrum-hatást a kimozgatott egységek, a homlokzat lyukarchitektúrája finomítja.  

C5 Irodaház


Bozsik Stadion

Régóta húzódik a Bozsik Stadion ügye, de úgy tűnik, hamarosan elkezdődik az építkezés, amely várhatóan 2020-ban fejeződik be. A mintegy 8000 szurkoló befogadására alkalmas új stadion UEFA 4-es, azaz a legmagasabb kategóriás létesítmény lesz. Az Óbuda Építész Stúdió koncepciója alapján megvalósuló stadionban szociális helyiségek, sport- és technológiai helyiségek is helyet kapnak. Az építésnek köszönhetően a stadion környéki terület is megújul. 

Az új Bozsik Stadion - Fotó: honvedfc.hu


Operaház és Operaház Műhelyház

Várhatóan idén fejeződik be az Operaház épülete körüli felújítás (ZDA - Zoboki Építésziroda), a művészek addig is szakaszosan vehetik birtokba intézményüket. Az épület átépítése mellett a műszaki berendezések - fűtés, klíma, elektromos hálózat - felújítása is megtörténik, a beruházás egyik fontos eleme a színpadgépezet cseréje. Az Operaházhoz tartozó Eiffel Műhelyház az év elején akár már előadások megtartására alkalmas állapotban lehet, az egész épület felújítása (Marosi Miklós, KÖZTI) tavasz végére fejeződhet be. ​Utóbbi azért is különleges fejlesztés, mert a Millenáris Park építése óta nem volt ennyire fontos barnamezős beruházás, ahol ipari műemlékek felhasználásával hoznak létre egy új kulturális negyedet.​

Operaház - Fotó: Dernovics Tamás


Mundo Center

A Bánáti + Hartvig Építésziroda és a Studio Quadra Varsó közös koncepciója alapján megvalósuló Mundo Center kiemelt célja, hogy Zugló ikonikus eleme legyen, mindezt pedig környezetbarát megoldásokkal érje el. A projekt gyökerei egészen 2007-ig nyúlnak vissza, hiszen már akkor felmerült az igény egy bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató központ létrehozására. Az ingatlanfejlesztés bruttó alapterülete 35,000 m2, az épületben 170 üzlet lesz és a tágas terek kialakítása mellett a tervezők a stresszmentes parkolásra is figyeltek. Az épület kivitelezése várhatóan 2020-ban fejeződik be.

Mundo Center - Fotó: Echo Investment
 


Agora Tower

Az AGORA Budapesttel egy új városközpont épül a Váci úti irodafolyosó szívében, fenntartható, kortárs építészettel, hívogató zöldfelületekkel és tágas közösségi terekkel. A neves londoni MAKE Architects és a hazai FINTA Stúdió által megálmodott fejlesztés megközelítőleg 130.000 négyzetméternyi prémium kategóriás irodát és sokszínű szolgáltatásokat foglal magába. A több fázisban megvalósuló AGORA első épületei várhatóan 2019 végén és 2020 elején készülnek el, míg az Árpád híd menti második fázis épületeinek átadását 2022-2023-ban tervezik.

Agora Tower - Forrás: Finta Stúdió


Dél-pesti Centrumkórház

A jelenlegi Szent István Kórház területén felépülő, a délkeleti régió térségi és országos feladatait ellátó Dél-pesti Centrumkórház (DPC) több intézmény és telephely központosításával jön létre, a sürgősségi ellátás egyik központjaként és több mint egymillió állampolgár ellátását szolgálja majd. A tervező ZDA-Zoboki Építésziroda a koncepció kialakítása során a legjobb nemzetközi centrumkórházi minták bevált megoldásaira épített, lévén hogy a  magyar kórháztervezési tapasztalatok csak korlátozottan voltak felhasználhatóak, hasonló léptékű kórház korábban Magyarországon nem épült. A Szent István Kórház területén egy új épületegyüttes születik, hiszen a jelenlegi épületek alkalmatlanok a modern orvosi technológia befogadására, de a terv merít a Hauszmann Alajos által tervezett komplexum építészeti hagyományaiból: megtartja a bejárati épületet, az ősfákkal rendelkező tagolást, és felidézi az egykor központi helyen álló kápolnát is, amely a jövőben közösségi találkozóhelyként is funkcionálhat. ​

Dél-pesti Centrumkórház - Zoboki Építésziroda

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jó ütemben halad a Corvin megfiatalítása

Jó ütemben halad a Corvin megfiatalítása

A Corvinban minden szinten, szinte minden volt és úgy tűnik lesz is.

Budapesten várható a legnagyobb hotelpiaci fellendülés

Budapesten várható a legnagyobb hotelpiaci fellendülés

A CBRE előrejelzése szerint a turisztikai szegmens indulhat újra elsőként.

Már a 22. emeletnél jár a MOL Campus

Már a 22. emeletnél jár a MOL Campus

Az épület elérte a 35 százalékos készültségi szintet.

Hirdetés