Megújuló Múzeumkert, Kreatív Innovációs Tudásparkká alakuló MOME Campus, Millenium Házaként működő interaktív kiállítótér és végre köztérként funkcionáló Blaha Lujza tér. Modern, zöld irodaházak, különleges lakóparkok - körülnéztünk a fővárosban, hogy mely fejlesztések fejeződnek be idén vagy éppen melyik régen várt projekt építése kezdődik el.
 


Múzeumkert

A Múzeumkert az egyetemisták egyik kedvelt pesti helyszíne: tavasztól-őszig kávézó, könyvet olvasó, egymással eszmét cserélő fiatalok töltik meg a kertet, tömött sorokban ülnek a lépcsőkön. De persze az árnyat adó fák alatt gyakran andalogtak szerelmes párok, babakocsit toló kiscsaládok - noha a felújítás előtt az eddig leírt idilli képet néha megtörte a szomorú valóság: szemét, eldobált cigarettacsikkek, kosz, stb. A 2018 januárjában elkezdett munkálatok a Tér-Team pályázata alapján valósulnak meg, melynek célja a Múzeumkert Petz Ármin tervezte kialakításának rekonstrukciója, a meglévő növényzet felújítása, a kert funkcióinak gazdagítása, egyúttal a jelenlegi problémák, konfliktusok és a helyhez méltatlan állapotok felszámolása. Mi már nagyon várjuk, hogy elkészüljön. ​

Múzeumkert - Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum


A Blaha Lujza tér rekonstrukciója

Hogyan válhat a Balhából egy valódi köztér? Például úgy, hogy megszüntetik a téren eddig átmenő forgalmat és a parkolót, kulturális épületet emelnek, melyet kávézóval és galériával töltenek fel, de ami a legfontosabb: parkosítanak. A Főváros 2018 márciusában jelentette be, hogy 2019-ben teljes körűen felújítják a Blaha Lujza teret. A tervek szerint megújul a tér és az aluljáró is, valamint a Somogyi Béla utca a Gutenberg térig, viszont a rekonstrukció nem érinti a Rákóczi út és a Nagykörút forgalmi sávjait. Lesz nyilvános illemhely, a terület új burkolatot, utcabútorokat és zöldterületeket kap,  míg a Nagykörút és a Rákóczi út csomópontját akadálymentesítik. A terveket a Lépték-Terv Iroda készítette, koncepciójuk fő célja, hogy az emberek ne csak forgalmas közlekedési csomópontként tekintsenek a térre, hanem valódi köztérként.

A Blaha Lujza tér látványtervei - Fotó: Budapesti Közlekedési Központ


MOME Campusfejlesztés

Az új MOME campus a felsőoktatás egyik kiemelt fejlesztése, egyben Magyarország egyik legnagyobb kreatívipari beruházása. A MOME Kreatív Innovációs Tudáspark új épületei 2014 és 2019 között három nagy építészeti ütem keretében valósulnak meg: a már elkészült Műhelyházat valamint a Műterem- és médiaházat Csomay Zsófia vezetésével a CET Építésziroda tervezte, míg a Tudásközpont, MOME Szíve, A épület, B épület, Gondűző + campus park a 3h építésziroda koncepciója alapján valósul meg.
 

MOME Campusfejlesztés


Nemzeti Táncszínház

A ZDA - Zoboki Építésziroda tervei alapján megvalósuló Nemzeti Táncszínház új játszóhelye az újjászülető közösségi, kulturális, tudományos és turisztikai központban, a Millenáris parkban kap helyet. A modern kor technikai-műszaki elvárásainak megfelelő, európai minőségű tánccentrum a park szerves része, és nemcsak a Nemzeti Táncszínház otthona, hanem a teljes hazai táncszakma számára lehetőséget kínál a tradicionális- és kortárs táncművészet igényes ápolására és fejlesztésére.
 

Nemzeti Táncszínház


Millenáris Széllkapu

A budai Ganz gyártelep kulturális, rekreációs célú átalakítása során érintetlenül hagyott részein sokáig valamilyen üzleti célú beépítést vizionáltak a bennfentesek, ám végül mégsem így történt. A TSPC Mérnökiroda 2016 elején arra kapott megbízást, hogy a Millenáris Parkot a Margit körút felé megnyitó, mintegy 2,5 hektáros területen zöld pihenőparkot és alatta mélygarázst tervezzen. A park igazi látványossága a Magyarországon - méretét és kialakítását tekintve is - egyedülálló zöld növényfal lesz, amely több szinten bejárható függőkertként, a park vertikális kiterjesztéseként teszi teljessé a háromdimenziós zöldélményt, és jelentősen növeli a biológiailag aktív zöldfelületet. Lombos fák, illatos virágok és a Balaton-felvidék inspirálta domboldal színesíti majd a budai oldalt.
 

Millenáris Széllkapu


Olof Palme ház

A Városliget legrégebbi épülete magányos volt az elmúlt évtizedekben, sokáig funkció nélkül telt falai között az idő. 2019-ben azonban újra eredeti formájában, Millennium Háza néven nyílik meg, köszönhetően az Archikon Építésziroda koncepciójának. A projekt a rekonstrukció után hűen visszatükrözi majd azt a szellemiséget, amely a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát jellemezte. Az 1250 négyzetméternyi területen interaktív kiállítótér, pódiumszínpad és múzeumpedagógiai tér is lesz.

Olof Palme Ház/Millennium Háza - Fotó: MTI


Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

A Millenium Háza projekthez hasonlóan az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Liget Projekt keretein belül épül meg azzal a céllal, hogy a múzeumok (Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum) műtárgyainak szakszerű megőrzését biztosítsa. A Narmer Építészeti Stúdió tervei szerint épülő, 37.000 négyzetméteres épületben raktárak, irodák, műtermek és műhelyek lesznek, valamint itt kap helyet a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is. Az OMRRK megálmodói abban bíznak, hogy az épület létrejötte végre megoldja azokat a raktározási problémákat, amelyek a közgyűjteményeket az elmúlt évtizedekben jellemezték.

Országos Múzeumi Restaurálási És Raktározási Központ - Forrás: Narmer Építészeti Stúdió


Jódos-Sós Gyógyfürdő

Több, mint 10 évig tartó zárva tartás után 2018. december 17-én nyílt meg Pesterzsébeten - egyelőre próbaüzemben - a Jódos-Sós Gyógyfürdő, melynek rekonstrukciós terveit az Archikon csapata jegyzi. A felújítás során ügyeltek arra, hogy a fürdő egyes régi elemeit is megtartsák, így a régi kupolás főépület és a strandi rész hullámfürdője továbbra is a fürdőzni vágyók rendelkezésére áll. Jelenleg négy medence látogatható, amely további hét medencével bővül majd. A fedett részt már most birtokba vehetik a látogatók, de a kültéri egységek használatára tavaszig még várni kell.

Jódos-Sós Gyógyfürdő - Fotó: BGYH Zrt.


Puskás Stadion

Az eredeti elképzelések szerint a megújult Puskás Stadion mintegy 20 sportágnak adott volna otthont, de a jelenlegi állás alapján leginkább a labdarúgás profitálhat majd belőle. Várhatóan 2019 év végére készül el a 65.000 férőhelyesre tervezett gigaprojekt. Az idő mindenképpen sürget: 2020 nyarán rendezik meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot, melynek rendezésében Magyarország is részt vesz, helyszínként pedig az új stadion szolgál. A Skardelli György (KÖZTI) vezetésével készült tervek koncepciója az értékek - mind a jellegzetes elemek, mind a tér-tömegkapcsolat - továbbörökítése. Az épület karakterelemei nemcsak emlékként maradnak meg, hanem szerepet is kapnak az új koncepcióban. A stadion labdarúgó események mellett koncerthelyszínként is funkcionálna, hely lesz bőven, az biztos.

Puskás Stadion
 


Kapás 21 Lakópark

A lakásépítési-boom hatása még mindig erősen érezhető, számtalan új társasház, prémiumkategóriás lakóház építése kezdődött az elmúlt években, gombamód nőnek ki a földből a resort, residence és egyéb fantázianevekkel ellátott lakóingatlanok, és ez a töménytelen mennyiség akarva-akaratlanul is minőségbeli romlást hoz magával. Azonban ebben a láncolatban vannak üdítő kivételek: ilyen lesz az FBIS Építészműterem (Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám) tervezte Kapás21, mely Bel-Buda egyik utolsó telkén épül fel. A budai lakóparkban közel 6900 négyzetméteren alakítanak ki otthonokat, a földszinti, saját belső kerttel rendelkező lakásokhoz összesen 475 négyzetméter zöldfelület tartozik.

Kapás 21 Lakópark - Fotó: Cordia
 


Westfalia Lakópark

Izgalmas lakhatást kínál a Westfalia lakópark a XIII. kerületben. Közel a Belvároshoz, a szükséges infrastruktúrához (bevásárlóközpont, iskola, óvoda, Városliget, stb.), 30 és 110 négyzetméter közötti otthonok várnak gazdára, 2019. III. negyedévre tervezett átadással. A projekt során egy pinceszintes, földszint plusz 7 emelet magas, 62 lakásból álló lakóépület valósul meg mennyezeti hűtő-fűtő rendszerrel.

Westfalia Lakópark - Fotó: www.westfalia.hu


Budapest One

Az Őrmezőn épülő, szalagként hullámzó irodapark különleges formáját a parametrikus tervezésnek köszönheti, de a koncepció kialakításánál az építészek különféle fenntarthatósági szimulációkat is végeztek. A Paulinyi-Reith&Partners tervezte szalagépület első ütemét 2019 második félévében adják át. A Budapest ONE épületében lesz meditációs szoba, zöld tetőkert, tusolóval felszerelt biciklitároló, vízmentes nanotechnológiás autómosó, sőt, az épület tetején panorámás futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll majd. Földszintjén éttermek, kávézók, posta, élelmiszerbolt, fodrász és tisztító is helyet kap. A Budapest ONE irodapark három ütemének befejezésekor a komplexum összesen több mint 65 ezer négyzetméter bérelhető területtel bővíti a fővárosi irodapiacot.

Budapest One - Fotó: Paulinyi-Reith&Partners


BudaPart Gate irodaház és lakóépület

A Kopaszi-gát szomszédságában épülő BudaPart Budapest legnagyobb vegyes funkciójú ingatlanfejlesztése. A 30 épületből, 15 lakó- és 14 irodaházból valamint egy hotelből álló új, 54 hektáros városnegyed több építésziroda tervei alapján épül fel. A BudaPart Gate irodaház és lakóépület a Studio’100 Építésziroda tervei alapján készül, melynek építését 2017-ben kezdte meg a Market Építő Zrt., átadása idénre várható. Az övezet első irodaépülete 11 emelet magas, több mint 20000 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik, amelyhez 4 pinceszinten mélygarázsok is tartoznak.


BudaPart Gate


Advance Tower II. ütem

Budapest XIII. kerületében, a Váci úton magasodó Advance Tower irodaház első ütemét 2018-ban átadták, 12000 négyzetméternyi területre már beköltözhettek a dolgozók. Az összesen közel 20000 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező irodaház második ütemét várhatóan 2019 második felében adják át. A Paulinyi-Reith&Partners által tervezett, 8 szintes, modern formavilágú épület megkapta a nemzetközi WELL Building Platina előminősítést, vagyis olyan irodaházról beszélünk, amely a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is fókuszál.

Advance Tower - Fotó: Paulinyi-Reith&Partners


Corvin Technology Park

A legmodernebb, környezetbarát technológiai megoldásokkal megvalósuló irodaépület első ütemét várhatóan idén adják át. A Corvin-negyed keleti oldalán, a Nokia Skypark közvetlen szomszédságában helyezkedik majd el a két ütemben megépülő, összesen 27 000 négyzetméteres C5 irodaház. A 3h építésziroda által tervezett épület nem a vele szemben álló iroda - Nokia Skypark - megjelenésével áll rokonságban, hanem a sétány korábbi ortogonális szerkesztését hozza vissza. Az épület masszív tömegjátékra épül, ám a monstrum-hatást a kimozgatott egységek, a homlokzat lyukarchitektúrája finomítja.  

C5 Irodaház


Bozsik Stadion

Régóta húzódik a Bozsik Stadion ügye, de úgy tűnik, hamarosan elkezdődik az építkezés, amely várhatóan 2020-ban fejeződik be. A mintegy 8000 szurkoló befogadására alkalmas új stadion UEFA 4-es, azaz a legmagasabb kategóriás létesítmény lesz. Az Óbuda Építész Stúdió koncepciója alapján megvalósuló stadionban szociális helyiségek, sport- és technológiai helyiségek is helyet kapnak. Az építésnek köszönhetően a stadion környéki terület is megújul. 

Az új Bozsik Stadion - Fotó: honvedfc.hu


Operaház és Operaház Műhelyház

Várhatóan idén fejeződik be az Operaház épülete körüli felújítás (ZDA - Zoboki Építésziroda), a művészek addig is szakaszosan vehetik birtokba intézményüket. Az épület átépítése mellett a műszaki berendezések - fűtés, klíma, elektromos hálózat - felújítása is megtörténik, a beruházás egyik fontos eleme a színpadgépezet cseréje. Az Operaházhoz tartozó Eiffel Műhelyház az év elején akár már előadások megtartására alkalmas állapotban lehet, az egész épület felújítása (Marosi Miklós, KÖZTI) tavasz végére fejeződhet be. ​Utóbbi azért is különleges fejlesztés, mert a Millenáris Park építése óta nem volt ennyire fontos barnamezős beruházás, ahol ipari műemlékek felhasználásával hoznak létre egy új kulturális negyedet.​

Operaház - Fotó: Dernovics Tamás


Mundo Center

A Bánáti + Hartvig Építésziroda és a Studio Quadra Varsó közös koncepciója alapján megvalósuló Mundo Center kiemelt célja, hogy Zugló ikonikus eleme legyen, mindezt pedig környezetbarát megoldásokkal érje el. A projekt gyökerei egészen 2007-ig nyúlnak vissza, hiszen már akkor felmerült az igény egy bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató központ létrehozására. Az ingatlanfejlesztés bruttó alapterülete 35,000 m2, az épületben 170 üzlet lesz és a tágas terek kialakítása mellett a tervezők a stresszmentes parkolásra is figyeltek. Az épület kivitelezése várhatóan 2020-ban fejeződik be.

Mundo Center - Fotó: Echo Investment
 


Agora Tower

Az AGORA Budapesttel egy új városközpont épül a Váci úti irodafolyosó szívében, fenntartható, kortárs építészettel, hívogató zöldfelületekkel és tágas közösségi terekkel. A neves londoni MAKE Architects és a hazai FINTA Stúdió által megálmodott fejlesztés megközelítőleg 130.000 négyzetméternyi prémium kategóriás irodát és sokszínű szolgáltatásokat foglal magába. A több fázisban megvalósuló AGORA első épületei várhatóan 2019 végén és 2020 elején készülnek el, míg az Árpád híd menti második fázis épületeinek átadását 2022-2023-ban tervezik.

Agora Tower - Forrás: Finta Stúdió


Dél-pesti Centrumkórház

A jelenlegi Szent István Kórház területén felépülő, a délkeleti régió térségi és országos feladatait ellátó Dél-pesti Centrumkórház (DPC) több intézmény és telephely központosításával jön létre, a sürgősségi ellátás egyik központjaként és több mint egymillió állampolgár ellátását szolgálja majd. A tervező ZDA-Zoboki Építésziroda a koncepció kialakítása során a legjobb nemzetközi centrumkórházi minták bevált megoldásaira épített, lévén hogy a  magyar kórháztervezési tapasztalatok csak korlátozottan voltak felhasználhatóak, hasonló léptékű kórház korábban Magyarországon nem épült. A Szent István Kórház területén egy új épületegyüttes születik, hiszen a jelenlegi épületek alkalmatlanok a modern orvosi technológia befogadására, de a terv merít a Hauszmann Alajos által tervezett komplexum építészeti hagyományaiból: megtartja a bejárati épületet, az ősfákkal rendelkező tagolást, és felidézi az egykor központi helyen álló kápolnát is, amely a jövőben közösségi találkozóhelyként is funkcionálhat. ​

Dél-pesti Centrumkórház - Zoboki Építésziroda

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Az önazonosság nyomában

Az önazonosság nyomában

A Tours-i Szent Márton és Flüei Szent Miklós-plébániatemplom rekonstrukciója Budapesten.

"Nincs is jobb annál, mint, amikor szabad kezet kapsz"

Interjú a Sütő Interior Architects vezetőpárosával: Sütő Katával és Sütő Lászlóval.

Racionalitás és megépíthetőség

Racionalitás és megépíthetőség

Peschka Alfréd mesélt nekünk az NKE Rendészettudományi Karának új épületéről. 

Fejlesztésekkel indul az év a Semmelweis Egyetemen

Fejlesztésekkel indul az év a Semmelweis Egyetemen

Több milliárd forint értékű felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként az ország egyetlen önálló orvosegyetemén.

21. századi új belváros jön létre

21. századi új belváros jön létre

Teljesen megújul Budapest két nagy belvárosi tere, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér.

Hirdetés