Hirdetés

Itt vannak a Dél-pesti Centrumkórház tervei. 

Nemzetközi mintákon alapuló új tipusú korházi modell, a testi-szellemi gyógyulást segítő terek. Emberléptékű, áttekinthető, szerethető. A ZDA-Zoboki Építésziroda nyertes terve alapján indul meg a Dél-pesti Centrumkórház fejlesztése a Nagyvárad téren, mely több mint egymillió állampolgár ellátását szolgálja majd. 

A jelenlegi Szent István Kórház területén felépülő, a délkeleti régió térségi és országos feladatait ellátó Dél-pesti Centrumkórház (DPC) a legnagyobb a három tervezett, legmodernebb feltételeket biztosító új fővárosi centrumkórház közül. Az új kórház több intézmény és telephely központosításával jön létre, a sürgősségi ellátás egyik központjaként és több mint egymillió állampolgár ellátását szolgálja majd. A legmagasabb színvonalú, folyamatos 24 órás ellátást biztosítja, az itt helyet foglaló intézmények felölelik a gyógyítás teljes spektrumát a járó- és fekvőbeteg-ellátáson át az olyan egészen speciális területekig, mint a transzplantáció, az égésplasztika, a gyermekszív központ, vagy a fertőzőbeteg-ellátás. Mindez lehetővé teszi a különböző orvosi szakterületek szoros együttműködését, egy olyan holisztikus szemléletű orvoslás lehetőségét, amely az egész ember testi-lelki gyógyulását szolgálja.

Magyarországon még egyáltalán nem épült hasonló léptékű kórház, ezért a Dél-pesti Centrumkórház építészeti tervezése teljesen új típusú kórházi modell megközelítést igényelt, a magyar kórháztervezési tapasztalatok csak korlátozottan voltak felhasználhatók. A tervezők ezért a koncepció kialakítása során a legjobb nemzetközi centrumkórházi minták – többek közt osztrák, amerikai, holland és dán modellek – bevált megoldásaira építettek. - áll a ZDA-Zoboki Építésziroda honlapján.

A Dél-pesti Centrumkórház tervezett épülete a testi-szellemi gyógyulás új, korszerű, 21. századi központja. A koncepció megalkotásánál hangsúlyosak voltak a betegek korszerű és gyors ellátását biztosító orvos-technológiai és funkcionális szempontok - ezt támasztja alá az épületek elhelyezése is. A hazai sajátosságokra és a legjobb nemzetközi centrumkórházi megoldásokra építő létesítmény eleget tesz a modern orvos-technológiai követelményeknek, egyúttal reflektál a beépítendő helyszín építészeti-várostörténeti tradícióira. De központi szerepben itt tényleg az ember van, hiszen a testi gyógyulás mellett a tervezők a szellemi gyógyulásra is figyeltek: emberléptékű, áttekinthető és szerethető komplexumot terveztek. Ezt segíti az épületek tagolása, a zöldfelületek kialakítása, a betegszobák berendezése, a fények, a színek, textilek. Alaposan átgondolt, a humánumot szolgáló belsőépítészeti megoldásokkal találkozunk itt, ami márcsak azért sem véletlen, hiszen tudjuk, hogy a gyógyulást rendkívül befolyásolja környezetünk. ​
 

A Szent István Kórház területén egy új épületegyüttes születik, hiszen a jelenlegi épületek alkalmatlanok a modern orvosi technológia befogadására, de a terv merít a Hauszmann Alajos által tervezett komplexum építészeti hagyományaiból: megtartja a bejárati épületet, az ősfákkal rendelkező tagolást, és felidézi az egykor központi helyen álló kápolnát is, amely a jövőben közösségi találkozóhelyként is funkcionálhat. ​​

A betegek korszerű gyógyítását a legmodernebb orvostechnológiai és okos megoldások is segítik. Az intézményben elsőként kapnak helyet az országban sokkarú robotműtők, amelyek az orvosok kézmozdulatainak tized-, századrészét képesek műtét közben lekövetni. Emellett olyan hibrid műtők is létesülnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a fontos diagnosztikai eljárások akár műtét közben is elvégezhetők legyenek. A speciális orvosi műszerek mellett robotok segítik majd a belső kórházi logisztikát is – így az ételek, gyógyszerek egyéb anyagok megfelelő helyre szállítását. A labor anyagok, minták, gyógyszerek gyors célba juttatását csőpostarendszer segíti. De automatizálva lesz a matracok és ágyak mosása, illetve fertőtlenítése, a személyzet és az orvosok ruháinak adagolása, valamint a laboratóriumi munkafolyamatok kezelése is.​​ - írják az építésziroda oldalán.

Az Egészséges Budapest Program keretében 2018. júliusában nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárást írtak ki három fővárosi centrumkórház építészeti terveinek elkészítésére, melynek eredményét december végén hirdették ki. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) óriásprojektjeiben a XI. kerüleben felépülő Dél-Budai Centrumkórházat az M-Teampannon Kft. és Rutkai Pál András tervezi, a korábbi Egyesített Szent István-Szent László Kórházból jelentős bővítéssel átalakuló Nagyvárad téri Dél-Pesti Centrumkórház a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. elképzelései alapján készülhet el, míg a Honvédkórház bővítésével létrejövő Észak-pesti Centrumkórházat a Paulinyi-Reith and Partners Zrt. tervezheti. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik idén Budapest

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik idén Budapest

Budapesti fejlesztések szempontjából idén sem fogunk unatkozni.

A testi-szellemi gyógyulás 21. századi központja: a Dél-pesti Centrumkórház

A testi-szellemi gyógyulás 21. századi központja: a Dél-pesti Centrumkórház

Itt vannak a Dél-pesti Centrumkórház tervei. 

Mindjárt nyit a Nyitva!

Mindjárt nyit a Nyitva!

November 5-én kezdődik a Nyitva! Fesztivál Erzsébetvárosban!

Hirdetés