Hirdetés

A megmentendő, kiemelt értékek közé tartoznak a tájházak is.

Hirdetés

Az örökségvédelem a járványhelyzetben sem szünetel, most zárult le a magyar kormány által útjára indított, évi másfél milliárd forintból működő, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában zajló Népi Építészeti Program szakmai előkészítésre kiírt támogatási kérelem-felhívásának elbírálása.

 A magyar kormány 2018-ban hozta létre a Népi Építészeti Programot népi építészeti értékeink megmentésére. Az évi 1,5 milliárd forintból működő programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány koordinálja.
Túristvándi Vízimalom - Fotó: Teleki László Alapítvány

A programban országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkező ingatlantulajdonosok – magánszemélyek, önkormányzatok, szervezetek, egyházak – nyújthatnak be igényt támogatási kérelemre a részlegestől a teljes felújításig.

Korábban csak építési támogatásra lehetett kérelmet benyújtani, ez év januárjában azonban már az ingatlanok szakmai előkészítésére is. A kérelmek elbírálása lezárult, a bírálóbizottság 124 kérelmezőnek ítélt meg támogatást, melynek értelmében a támogatásban részesülők megkezdhetik helyi vagy országos védettségű népi építészeti ingatlanuk felmérését. 

A Teleki László Alapítvány tervei szerint minél korábban szerette volna kiírni a lehetőséget az építési támogatási kérelmekre is, hogy mielőbb elkezdődhessenek a konkrét felújítási munkák, ám a járványhelyzet közbeszólt. Ami biztos: még idén őszig közzéteszik a felhívást.

A program amellett, hogy értékeket ment, munkahelyet is teremt: az előkészítő szakaszban akár több száz szakember vehet részt az ingatlanok állapotértékelésében, a felújítások tervezésében, az építési tevékenységgel is járó folyamatok pedig várhatóan közel ennyi építési vállalkozás mesterembereinek adhatnak további munkát az elkövetkező másfél évben országszerte.

Rábagyarmati falumúzeum - Fotó: Teleki László AlapítványHajdúnánási csőszkunyhó - Fotó: Teleki László Alapítvány

Bár a gazdag épületállomány és a hozzá kapcsolódó kézműves tudás az utóbbi évtizedekben rohamos pusztulásnak indult, még mindig bőven van mit megmenteni.

A megmentendő, kiemelt értékek közé tartoznak a tájházak is: a Magyarország területén lévő majd 600 tájház mind népi építészeti emlék (közülük 235 a világörökségi várományosi listán is szerepel), ám egy részük forráshiány miatt rossz állapotú.

A Népi Építészeti Program egyik célkitűzése a rendkívül értékes tájházállomány felújítása is.

Forrás: Teleki László Alapítvány, borítókép: Békési gazdaház
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt lakott Vörösmarty Mihály

Itt lakott Vörösmarty Mihály

Megújult a költő egykori kápolnásnyéki otthona.

A Közlekedési Múzeumba költöznek a hármas metró tárgyai

A Közlekedési Múzeumba költöznek a hármas metró tárgyai

Nem tűnnek el az életünkből az állomások ikonikus padjai.

Eredeti pompa és újraértelmezett részek: a Markó utcai trafóház felújítása

Eredeti pompa és újraértelmezett részek: a Markó utcai trafóház felújítása

A homlokzat régi pompájában, a földszint újraértelmezve, a felső szint pedig a régi minőségében ragyog.

Hirdetés