Mert az erős demokrácia alapfeltétele a jó szövegértés és íráskészség.

Nagyszerű hír a lingvisztika szerelmeseinek: várhatóan 2020. május 31-én Washingtonban megnyílik egy múzeum, amely kizárólag a nyelvekkel és azok hangzásával foglalkozik. Játékos és interaktív élmények révén a múzeum minden korosztálynak segíteni szeretne a szavak és a nyelv jobb megértésében, ezzel párhuzamosan pedig az írástudás készségének fejlesztésében is. Az installáció a nyelvet ünnepli, a kurátorok pedig az elfogadásra is nevelnének.
Fotó: Anna Shuster/Vimeo

„A múzeum, ahol a nyelvek életre kelnek” – ezzel a mottóval indul útjára a Planet World Museum, a célja pedig, hogy oktassa a látogatókat a nyelvről, a kimondott, írott vagy akár elénekelt szavakról. Ahogy a múzeum egyik vezetője elmondta, ez lesz az a hely,

ahol megcsodálhatod mások nyelvi lábnyomát, egyben ott hagyhatod a sajátodat is. 

A múzeum hitvallása szerint a 21. században a jó szövegértés és íráskészség egyre fontosabb, egy demokrácia ereje attól is függ, mennyire érti és kezeli jól a lakosság korunk összetett kérdéseit. Ez a tendencia azonban az Egyesült Államokban (akárcsak a világon szinte mindenhol) rossz irányba halad, az amerikai felnőttek jó részének nem megy a funkcionális olvasás, az olvasók száma egyre csökken, a politikai viták meg sokszor inkább verbális erőszakba torkollnak, mintsem párbeszédbe. Az alapvető olvasási készségek hiányában sok amerikai lemaradt: nem képes elolvasni a recepteket vagy gyógyszercímkéket, a legegyszerűbb olvasási feladatok is problémát jelentenek neki. A Planet World Museum ezen szeretne változtatni.

Tíz helyiségen és játékos installációkon keresztül mutatják be a nyelv szépségét és lehetőségeit, az egyikben például akár saját marketing kampányunkat is összeállíthatjuk. A közel 5000 négyzetméter alapterületű épület legnagyobb szobájában lesz egy három méter magas földgömb, amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy merüljenek el a világ nyelveiben, tanuljanak meg az adott területre jellemző, specifikus szavakat.
Fotó: Anna Shuster/Vimeo

Az alapító, Ann Friedmann bízik abban, hogy amikor az emberek elhagyják a múzeumot, feléled bennük/még nagyobb lesz az empátia azokkal az emberekkel szemben, akiknek más az anyanyelvük.

Az installáció egyik nagy vívmánya, hogy a technológia oldaláról és annak segítségével mutatja be a nyelv fontosságát. Belépődíjat nem szednek, így mindenki számára elérhető a műveltség fontosságát hangsúlyozó kiállítás, amelyben az Egyesült Államok (és a világ is) hatalmasat mulasztott.

Forrás: Planet Word Museum
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a V&A Fotográfiai Központja

Elkészült a V&A Fotográfiai Központja

Az új galéria terek a fiatalok számára demokratizálják a gyűjteményt

Szecsuáni hegyek építészetbe fordítva

Szecsuáni hegyek építészetbe fordítva

Hegyi tájképek ihlették a Csengtui Természettudományi Múzeumot

Új pályázat az építészet otthonának megteremtésére

Új pályázat az építészet otthonának megteremtésére

Magyar Építészeti Múzeum új épületére várják a terveket

Hirdetés