A 130 William-et New York látképe ihlette

Manhattan pénzügyi negyedében átadott 244 méteres felhőkarcoló David Adjaye, ghánai-brit építész és stúdiója, az Adjaye Associates első elkészült magasépülete. A torony 66 emeleten átívelő paneleinek boltíves ablakai a New York-i vízparton a XIX. és XX. században elterjedt ipari építészetre emlékeztetnek.

 

 

A 130 William névre keresztelt épület egy vertikális mikrováros: 242 lakást, két kiterjedt kiskereskedelmi szintet, egy egészségklubot, egy fitneszközpontot, egy mozitermet, szabadtéri teraszokat, egy tetőtéri kilátóteraszt és egy új köztéri parkot foglal magában.

„Az épület publikus parkja, amit egy városi nappaliként terveztünk, alapvető fontosságú a 130 William megtapasztalása szempontjából. Egyszerre teremt nyilvános kényelmet és átmeneti pillanatot a város nyüzsgése és a benne lévő magánlakások pihenőhelye között. A fákkal teli lugasával, az ülőhelyekkel és a nagyméretű boltívek tematikus folytatásával ez a hely egy gesztus a város felé, miközben az egyik legfontosabb aspektusa annak, ami egyedivé teszi ezt az épületet” – mondta el David Adjaye.

 

 

A torony merész sziluettjét ritmikus, nagyméretű íves ablakok határozzák meg, amelyek utalnak a területet egykor benépesítő kereskedőházakra. A fenti lakásokban hatalmas, dupla magasságú loggiákat alakítottak ki, amelyek összemossák a beltéri és a kültéri életet, miközben pazar kilátást nyújtanak a városra és a folyóra. Az épület feltűnő homlokzata kézzel simított betonpanelekből készült, amelyek a vulkáni kőhöz hasonlítanak. A textúra továbbá a környék történelmi magasépületeinek falazott kézműves munkáira emlékeztet, így tisztelegve az épület alsó manhattani kontextusa előtt. A durva beton felületeket az enteriőrben bronz részletek ellensúlyozzák.

 


Forrás: Parametric Architecture

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ötezer embert lát el élelemmel ez a növény-felhőkarcoló

Ötezer embert lát el élelemmel ez a növény-felhőkarcoló

A növény-felhőkarcolók lehetőséget adnak arra, hogy helyben termesszk élelmiszereinket. 

Felhőkarcoló magyar módra és még díjnyertes is

Felhőkarcoló magyar módra és még díjnyertes is

Magyar sikerektől volt hangos az International Property Awards: a Group Dyer tervezte moszkvai felhőkarcolók is taroltak a díjátadón.

Bezárják Frank Lloyd Wright építész iskoláját

Bezárják Frank Lloyd Wright építész iskoláját

Az iskolát Wright a feleségével hozta létre, az oktatás nem korlátozódott csak az építészetre és a szerkezettervezésre.

Hirdetés