Az érmet azok az alkotók kapják, akik egész életüket az építészet fejlődésének szentelik és ily módon nagy hatással vannak a szakmára.

A brit-ghánai építész, David Adjaye nyerte el a Brit Építészek Királyi Intézetének (RIBA) 2021-es aranyérmét. Az érmet azok az alkotók kapják, akik egész életüket az építészet fejlődésének szentelik és ily módon nagy hatással vannak a szakmára. A Royal Gold Medal azon kevés díjak közé tartozik, amellyel nem egy konkrét épületet, hanem személyeket díjaznak.

„Az építészet számomra mindig a szépség megteremtéséről szólt és arról, hogy miképp tudok ezzel a szépséggel hozzájárulni a világ és benne a szakma fejlődéséhez – nyilatkozta Adjaye. – Az építészetnek mindig hatalmas társadalmi hatása volt és lesz a jövőben is, ez az alapelv vezérli a tevékenységemet.”

Adjaye 2000-ben hozta létre saját irodáját, az Adjaye Associates-t, 2017-ben pedig lovaggá ütötték az építészet területén végzett munkásságáért. Olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a whitechapeli közkönyvtár épülete (Idea Store Whitechapel) vagy az afroamerikai  történelemnek és kultúrának emléket állító Smithsonian Nemzeti Múzeum. Fontos emberjogi aktivista is, ő tervezte a londoni Stephen Lawrence Központot, amelyet egy fiatal, meggyilkolt afroamerikai építész emlékére hoztak létre. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi díjat nyert a Régészeti Látogatóközpont logója

Nemzetközi díjat nyert a Régészeti Látogatóközpont logója

A logó a Magyar Nemzeti Múzeum részére készült.

Újabb rangos díjat nyert a Párisi Udvar

Újabb rangos díjat nyert a Párisi Udvar

Jövőre indulhat a Nemzetközi Ingatlan Szövetség versenyén, miután a hazai kiírást most megnyerte.

Megvannak az ArtHungry Díj nyertesei

Megvannak az ArtHungry Díj nyertesei

A fődíjat Szalai Bálint kapta az itthon című munkájáért.

Hirdetés