Lebegés

A Magyar Zene Háza speciális üvegszerkezetei.

A Magyar Zene Háza több területen is különleges bravúrokra késztette a hazai mérnököket. Márciusi fém-üveg tematikánk jegyében az épület lelkét jelentő üvegszerkezetek titkairól lebbentjük fel a fátylat. Stocker Györggyel, az üvegszerkezetek szaktervezését végző Stokplan Kft. vezetőjével, valamint Varga Bencével, a generáltervező M-Teampannon Kft. projektvezetőjével beszélgettünk.

 

 

Hogyan folyt a közös tervezés a japánokkal?

A Magyar Zene Háza egyedi megjelenése mögött különleges mérnöki megoldások sora húzódik meg, A homlokzati üvegfal 94 darab egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll, ez Európában is kuriózumnak számít. Az akusztikai tervezéssel megbízott Nagata Acoustics Japán számos nagy koncertterme mellett dolgozott például a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncertterme és a Philharmonie de Paris akusztikai beállításán is. Nagata san (Keiji Oguchi, Nagata Acoustics Inc., Tokió) kiváló japán akusztikai szakember, minden paramétert pontosan meghatározott, nekünk „csak” tartanunk kellett magunkat az ő formát illető tervéhez. Ránk hárult az extravagáns szerkezet technológiai megvalósítása. 2015-ben indult a tervezés, akkor még nem volt biztos, hogy ilyen elegáns, egybefüggő üvegszerkezettel tud ez a ház megvalósulni. Magyarországon kiváló üveggyártó és megmunkáló cégek vannak, de ekkora méret gyártására a magyar üvegfeldolgozás nincs berendezkedve. 

 

 

 


Mekkora méretről beszélünk? 

A legnagyobb tábla 12 méter hosszú és másfél méter széles. Az üveget nem csak szabni kell, hanem megmunkálni, edzeni, hőerősíteni, laminálni stb. A mostani legnagyobb edzőkemence is maximum 6000mm hosszméretig működik. Ez a méret az én praxisomban még nem fordult elő, .

 

 

 

Varga Bence | Teampannon:
Kivitelezési szempontból a teljes felmenő szintek szerkezetépítését meghatározta az üvegek helyszínre érkezése, melyet a német gyártó határozott meg. Emiatt az összes alsó és felső beépítési részlet műszaki megoldását újra kellett gondolnunk közösen, a generál kivitelezőnek pedig a nagyméretű üvegekhez kellett igazítania a teljes építés időbeli organizációját. Az üvegtáblákat ugyanis garanciális ok miatt nem lehetett letárolni, folyamatosan érkeztek az építési helyre, és folyamatos, korai beépítésüket követően a tetőszinti vasbeton szerkezetek még épültek, terrazzót kellett csiszolni többek között. A tetőszerkezet építés közbeni lehajlása fentiek miatt hozzávetőlegesen 40 mm volt, ezt figyelembe véve kellett Stocker Györgynek és az acélszerkezeteket tervező Puskás Balázsnak a szerkezeti, nekünk, Teampannonnak (generál építészet) és az összes érintett szakág társtervezőjének az épületszerkezeti és épületgépészeti, villamos, stb. kapcsolatokat kialakítani. A hazai gyakorlathoz képest építészeti szempontból különleges volt az üvegek színárnyalatára, reflektivitására, a tömítések, távtartók, stb. színére vonatkozóan a mintáztatás menete, részletessége, valamint emiatt időigénye a kapcsolódó terrazzo és fa felületekhez képest.

 

Hogy találtak kivitelezőt?

A versenyeztetést az OROSházaGLAS Kft, egy kiváló cég nyerte, akik szakkivitelezésben nagyon járatosak. Referenciaként a Fazakas György által tervezett Bajza utcai Újságíró Székház üveghomlokzata szolgált, ami épp akkor lett kész, ugyanilyen 12 méter magas üveggerendákkal. Ennek a gyártmánytervezését is a mi irodánk végezte, ott még íves üvegek is vannak. Az OROSházaGLAS Kft kapcsolatrendszerében szerepeltek olyan német cégek, akik a méreten felüli üveg elemeket tudták gyártani. 

 

 

 


Műszaki paramétereit tekintve hogy épül fel ez a szerkezet?

Vázlattervtől a gyártmánytervekig folyt a tervezés, ami ritka az ember életében. Számomra ez valószínűleg a pálya csúcsa volt, ilyen volumenű épület nem nagyon épül a közeljövőben. Talán az új Közlekedési Múzeum lehet hasonló tervezési feladat, ott is nagyon érdekes, de más jellegű üveghomlokzat tervezésében veszünk részt. Visszatérve a Magyar Zene Háza épületéhez: a homlokzatszerkezet 4,5 méter hosszú egyenes szakaszokból áll, ami mögött 1,50 méterenként elhelyezett üveggerenda támasztja meg a homlokzatot. Egy ilyen elemet három nagy üvegtábla alkot, ez folytatódik aztán körben cikk-cakkban. 


Mire kell méretezni egy ilyen üveghomlokzatot?

Elsősorban a meteorológiai terhekre: szélnyomásra, szélszívásra, hőmérsékletre. Ezek nemigen tudják tönkretenni a szerkezetet, olyan biztonsági tényezőkkel dolgoztunk.. Építés közben a társvállalkozók figyelmetlenségéből adódóan, már beépítés után volt sajnos törés, így az is bebizonyosodott, hogy a táblák minden további nélkül cserélhetők. Emellett megfeleltünk a hanggátlási követelményeknek is, , hogy kívülről semmit snem lehessent hallani. Az egyidőbeni rendezvény lehetősége a Rendezvényteremben és a Külső Színpadon alapkövetelmény volt. A hőszigetelő képességét a ragasztott üvegszerkezetből készített szigetelő üveg biztosítja, kívül két 8 mm-es, belül két 10 mm-es tábla van összeragasztva a két réteg között légréssel. Az üveggerendák 10 mm-es lapokból laminált szerkezetűek, alul-felül acélsarukkal csatlakoznak az aljzathoz és a tetőfödémhez. 

 

 

 

 


Mi volt a legnagyobb kihívás?

A belső üvegfalaknak nem készült megtámasztása, az egymásnak támaszkodó, cikk-cakk alaprajzi vonalvezetésű üvegtáblák egymást merevítik. A külső üvegfal üveggerendáit azonban előre le kellett gyártani, akkor, amikor a ház még nem is állt. Az építészek, belsőépítészek számára a legfontosabb mondat, ami a tervre rákerül: A méretek a helyszínen ellenőrzendők. Na most erről itt szó sem lehetett. Térbeli Bim modell készült a tervezés során, a modellből egy speciális tudással rendelkező társaság, a DudaStudio közreműködésével nyertük ki az adatokat. Úgyhogy volt miért izgulni, de azt kell mondjam, hogy a Magyar Építő Zrt. nagyon pontosan dolgozott, illetve dolgoztatott, semmiféle méretbeli probléma nem adódott. 

 


Több helyen is van speciális üveg a házban. Ezekről mit kell tudni?

Az előcsarnokban elhelyezkedő üzlet üvegfala különleges, a padlóba befogott szerkezet. Szintén az előcsarnokban van egy üveggel borított nagy nyílás a födémben, ennek a specialitása, hogy ugyanolyan tűzgátló tulajdonsággal kellett rendelkeznie, mint a födémnek. Maga a szélfogó is egy gyöngyszem, az üveg alaprajzi síkjában épp fölötte törik, ennek a kiváltása is élmény volt. A tetőn kialakított felülvilágítók  - a fénykutak - egészen varázslatos fényjátékot tudnak adni, főleg felhős időben. 

 

 

 


Mindig törtvonalú volt az üvegfalak vonalvezetése? 

Az, hogy az ívek egyenesekből állnak össze, a belső kialakításból fakad, kezdettől így szerepelt a terven. A két belső terem burka határozta meg ezt a tört vonalú alakítást, aminek az akusztika az oka, így verődik diffuzitással vissza a hang. A jó akusztikát fokozza a színpad mögött elhelyezkedő, ferde lamellákból álló üvegszerkezet, ami a hangot az álmennyezet fölé továbbítja. Az elv, amit a japán tervezők kitaláltak, hogy kint ülünk a természetben, és hallgatjuk a zenét, az európai kultúrán nevelkedett elmének talán furcsa lehet, én magam is csak akkor értettem meg teljes mélységében ezt a filozófiát, amikor a kész teremben ültünk egy koncerten. Egyébként a tervezőknek tartott ünnepi esten felvettem a zongoraművész úr játékát, és később egy előadásom alkalmával lejátszottam a hallgatóknak – tökéletes az akusztika.

 

 

 

 

 

ÉPÍTTETŐ: Városliget Zrt.
TERÜLET: 9 000 m2
TERVEZŐ: Sou Fujimoto - M-Teampannon Építészmérnöki Kft.
KIVITELEZŐ: Magyar Építő Zrt.

ÜVEGSZERKEZETEK SZAKÁGI TERVEZŐJE (vázlatterv, engedélyezési terv, kiviteli terv, gyártmányterv - OROSházaGLAS Kft. megbízására) - Stokplan Kft.: Stocker György DLA okleveles építészmérnök, Bánsági Szilvia okleveles építészmérnök, Horváth Attila okleveles építészmérnök, Zsömbörgi Péter építész, Santos-Blastik David okleveles építőmérnök (vázlattervi, engedélyezési tervi fázisok);  - DudaStudio Kft.: Dudás Bence okleveles építészmérnök, Torma Péter okleveles építőmérnök, Varga Dorottya okleveles építőmérnök.

MEGVALÓSÍTÁS - OROSházaGLAS Kft.: Pálfai Tamás ügyvezető igazgató, Nagy Tibor divízió igazgató, Bódis Gyula felelős műszaki vezető, Rokob Zsolt létesítményfelelős

ACÉLSZERKEZETEKTerraplan’ 97 Mérnökiroda Kft. Puskás Balázs okleveles építőmérnök

 

Rajzok: a Stokplan kft jóvoltából


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üveg a belsőépítészetben
  • 2019-12-04 07:00
  • Deco

Üveg a belsőépítészetben

Az üveg egyre sokoldalúbban használható a belső terekben is: akadnak térhatárolók, helytakarékos ajtók, de a színek és minták sem állnak távol tőlük.

Európa legjobb középülete díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Európa legjobb középülete díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Az International Property Awards elismerése után az épület a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült.

Az épített és a természetes környezet integrálása elsődleges

Az épített és a természetes környezet integrálása elsődleges

Sou Fujimoto japán építésszel beszélgettünk a Magyar Zene Házáról.

Hirdetés