Hirdetés

Méretre szabható, moduláris talajblokk-sorozat a Bosco Verticale építészétől.

A városi terek zöldítésére szánja a SUPERVERDE nevű moduláris, méretre szabható talajblokk-sorozatot a Stefano Boeri Architetti. A milánói építész és irodája – melyet legjobban a Bosco Verticale épületről és a kínai, valamint a cancúni „erdőváros” projektjeiről ismernek – a meglévő városi terek növényzetét gazdagítaná az új találmányával.

A SUPERVERDE egységeket köz- és magánterületek beépítésére szánták, hogy erősítsék az emberek és a természet közötti kapcsolatokat – írta a HuGBC oldala. Alkalmazásuk elősegíti a biodiverzitást, csökkenti a városi hősziget-hatást és megtisztítja a talajt.

Stefano Boeri szenvedélyének tekinti a városok zöldítését világszerte, ám a tipikus projektjeivel ellentétben a SUPERVERDE koncepció az alkalmazkodó, vegetált építészetre összpontosít.

Egy áteresztő és rugalmas felületből áll, melyet négyzetméter alapon lehet megvásárolni. Ezeket a moduláris élő talaj egységeket úgy tervezték, hogy sokféle növénynek adjanak otthont, kiterjesztve a fauna biodiverzitását.

„A mindig új, változatos tájakon-tereken használható SUPERVERDE többféle kivitelben kapható, tartalmazza a növényzet megőrzéséhez szükséges összes technológiai berendezést, és támogatja a talaj tektonikus mozgásait – magyarázta a tervező. – A projekt sokoldalú, és alkalmazkodik bármilyen típusú városi térhez, legyen az köz-, magán- vagy vegyes tulajdonú. Moduláris rendszerének köszönhetően lehetővé teszi a vízhatlan felületek demineralizálását, és akár nagy területek lefedésére is alkalmas."

A modulkoncepció két alapméretet javasol: az elsőt kicsi, 9 és 20 négyzetméter közötti felülettel, akár három magas fával, 20 közepes méretű cserjével, fűvel és évelőkkel – írja az Inhabitat. A második, extra nagy verzió 60 és 100 négyzetméter közötti területű, és tucatnyi fát, vagy 1600 közepes méretű cserjét lehet rajta nevelni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Konyhasziget beépített fával

Konyhasziget beépített fával

A Stefano Boeri Architetti által tervezett különleges konyhabútor a Milánói Design Héten látható.

Albániában is épül egy függőleges erdő

Albániában is épül egy függőleges erdő

Stefano Boeri épület készül Tiranában.

Stefano Boeri tervei alapján készült oltóállomások lepik majd el Olaszország tereit

Stefano Boeri tervei alapján készült oltóállomások lepik majd el Olaszország tereit

A körülbelül 1500 előre gyártott pavilont a következő hetekben kezdik el felállítani. 

Hirdetés