Méretre szabható, moduláris talajblokk-sorozat a Bosco Verticale építészétől.

A városi terek zöldítésére szánja a SUPERVERDE nevű moduláris, méretre szabható talajblokk-sorozatot a Stefano Boeri Architetti. A milánói építész és irodája – melyet legjobban a Bosco Verticale épületről és a kínai, valamint a cancúni „erdőváros” projektjeiről ismernek – a meglévő városi terek növényzetét gazdagítaná az új találmányával.

A SUPERVERDE egységeket köz- és magánterületek beépítésére szánták, hogy erősítsék az emberek és a természet közötti kapcsolatokat – írta a HuGBC oldala. Alkalmazásuk elősegíti a biodiverzitást, csökkenti a városi hősziget-hatást és megtisztítja a talajt.

Stefano Boeri szenvedélyének tekinti a városok zöldítését világszerte, ám a tipikus projektjeivel ellentétben a SUPERVERDE koncepció az alkalmazkodó, vegetált építészetre összpontosít.

Egy áteresztő és rugalmas felületből áll, melyet négyzetméter alapon lehet megvásárolni. Ezeket a moduláris élő talaj egységeket úgy tervezték, hogy sokféle növénynek adjanak otthont, kiterjesztve a fauna biodiverzitását.

„A mindig új, változatos tájakon-tereken használható SUPERVERDE többféle kivitelben kapható, tartalmazza a növényzet megőrzéséhez szükséges összes technológiai berendezést, és támogatja a talaj tektonikus mozgásait – magyarázta a tervező. – A projekt sokoldalú, és alkalmazkodik bármilyen típusú városi térhez, legyen az köz-, magán- vagy vegyes tulajdonú. Moduláris rendszerének köszönhetően lehetővé teszi a vízhatlan felületek demineralizálását, és akár nagy területek lefedésére is alkalmas."

A modulkoncepció két alapméretet javasol: az elsőt kicsi, 9 és 20 négyzetméter közötti felülettel, akár három magas fával, 20 közepes méretű cserjével, fűvel és évelőkkel – írja az Inhabitat. A második, extra nagy verzió 60 és 100 négyzetméter közötti területű, és tucatnyi fát, vagy 1600 közepes méretű cserjét lehet rajta nevelni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészültek a cancúni okos város tervei

Elkészültek a cancúni okos város tervei

130.000 lakás, 7.500.000 növény kapna otthont a Smart Forest City-ben.

Hogyan birkózik meg a zöldépítészet úttörője a karbonkibocsátással?

Hogyan birkózik meg a zöldépítészet úttörője a karbonkibocsátással?

Az ikonikus Bosco Verticale épületét a WorldGBC vette górcső alá.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program térhasznú projektjei

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program térhasznú projektjei

A Cabin Talks, azaz a Max City x Hello Wood podcast-sorozat újabb epizódja.

Hirdetés