Elkészültek a cancúni okos város tervei

130.000 lakás, 7.500.000 növény kapna otthont a Smart Forest City-ben.

Lesz-e okos város Cancúnban, vagy egy újabb tervvel gazdagodtunk, amely sosem kerül megvalósításra? - teszik fel a kérdést sokan a "Smart Forest City" ambiciózus terve látván, amelyet ugyanaz a Stefano Boeri Architetti készített, aki a Bosco Verticale-t megalkotta, szóval "zöld" tapasztalattal bőven rendelkezik. 

Fotó: Stefano Boeri Architetti

A milánói székhelyű Stefano Boeri Architetti meghökkentő terveket mutatott be egy okos várossal kapcsolatban, amelyet a mexikói Cancúnba tervezett: egy természettel átitatott, intelligens város képét láthatjuk, amelyet hangzatosan a fenntartható várostervezés modelljéül szánnak.

A tervezők szerint a zöld felületeknek köszönhetően a terület visszakerül oda, ahova tartozik - a természetbe, és tökéletes lesz az egyensúly a zöld és az épített környezet között.

Az olasz építésziroda a "Smart Forest City" terveit a hondurasi textil konglomerátum és ingatlanfejlesztő, a Grupo Karim megbízásából készítette el, melyek alapján egy 557 hektáros területet ültetnének be növényekkel és húznának fel lakásokat. A helyszín jó része most homokbánya, ehelyett készülne el a teljes önellátással és energiaellátással bíró okos város. 

A komplexum 130.000 lakónak biztosítana otthont, emellett 7.500.000 növényt telepítenének, amelyeket a botanikus és tájépítész Lauri Gatti választott ki. Több mint 200.000 fát ültetnének, emellett cserjék, bokrok, zöld tetők és vertikális kertek képeznék a zöld populációt. Az energiaellátást a német Transsolar cég segítségével tervezték meg, a fejlesztési területet napelemekkel fednék be olyan mértékben, hogy elegendő energiát biztosítsanak az itt lakóknak. A város mezőgazdasági területet is magába foglalna, parkolókat pedig a város szélén helyeznének csak el, a belső közlekedést elektromos járművekkel oldanák meg.

Forrás: Stefano Boeri Architetti
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Octogon Deco - online előfizetés

0 - 2019/1

Hogyan juthatsz hozzá a magazinhoz?

Mivel sok megkeresést kaptunk arra vonatkozóan, hogy weboldalunkon is elő lehessen fizetni a magazinra, mostantól ide kattintva megtehetitek. Emellett természetesen a kéthavonta megjelenő magazint Budapesten eléritek a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl.: Mammut, MOM Park, Terminál, Árkád), illetve az Inmedio és Relay üzletekben, ahogy vidéken is. További üzletekről ezen a linken tájékozódhattok

A lentiekben a 2019/1-es lapszámunkba tekinthettek bele.

Ívek, élek, tükrök: új szobor a Corvin Sétányon

Ívek, élek, tükrök: új szobor a Corvin Sétányon

Mikus Áron Triptichon című szobra díszíti majd nyártól a Corvin Technology Park irodakomplexum udvarát.

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Egy japán építész vigvamot épített az erdőben, csak éppen nem indiánok laknak benne, hanem nyugdíjasok.

Hirdetés