130.000 lakás, 7.500.000 növény kapna otthont a Smart Forest City-ben.

Lesz-e okos város Cancúnban, vagy egy újabb tervvel gazdagodtunk, amely sosem kerül megvalósításra? - teszik fel a kérdést sokan a "Smart Forest City" ambiciózus terve látván, amelyet ugyanaz a Stefano Boeri Architetti készített, aki a Bosco Verticale-t megalkotta, szóval "zöld" tapasztalattal bőven rendelkezik. 

Fotó: Stefano Boeri Architetti

A milánói székhelyű Stefano Boeri Architetti meghökkentő terveket mutatott be egy okos várossal kapcsolatban, amelyet a mexikói Cancúnba tervezett: egy természettel átitatott, intelligens város képét láthatjuk, amelyet hangzatosan a fenntartható várostervezés modelljéül szánnak.

A tervezők szerint a zöld felületeknek köszönhetően a terület visszakerül oda, ahova tartozik - a természetbe, és tökéletes lesz az egyensúly a zöld és az épített környezet között.

Az olasz építésziroda a "Smart Forest City" terveit a hondurasi textil konglomerátum és ingatlanfejlesztő, a Grupo Karim megbízásából készítette el, melyek alapján egy 557 hektáros területet ültetnének be növényekkel és húznának fel lakásokat. A helyszín jó része most homokbánya, ehelyett készülne el a teljes önellátással és energiaellátással bíró okos város. 

A komplexum 130.000 lakónak biztosítana otthont, emellett 7.500.000 növényt telepítenének, amelyeket a botanikus és tájépítész Lauri Gatti választott ki. Több mint 200.000 fát ültetnének, emellett cserjék, bokrok, zöld tetők és vertikális kertek képeznék a zöld populációt. Az energiaellátást a német Transsolar cég segítségével tervezték meg, a fejlesztési területet napelemekkel fednék be olyan mértékben, hogy elegendő energiát biztosítsanak az itt lakóknak. A város mezőgazdasági területet is magába foglalna, parkolókat pedig a város szélén helyeznének csak el, a belső közlekedést elektromos járművekkel oldanák meg.

Forrás: Stefano Boeri Architetti
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Konyhasziget beépített fával

Konyhasziget beépített fával

A Stefano Boeri Architetti által tervezett különleges konyhabútor a Milánói Design Héten látható.

Albániában is épül egy függőleges erdő

Albániában is épül egy függőleges erdő

Stefano Boeri épület készül Tiranában.

A városi tereket zöldíti Boeri új találmánya

A városi tereket zöldíti Boeri új találmánya

Méretre szabható, moduláris talajblokk-sorozat a Bosco Verticale építészétől.

Hirdetés