Kínában egyszerre két Bosco Verticale projekt is zajlik párhuzamosan.

Stefano Boeri 2014-es milánói Bosco Verticale nevű épülete fogalommá vált a zöldarchitektúra történetében. Az olasz építész azonos koncepció mentén tervezett két hasonló épülete pedig már a zöldesítés fázisában van Kínában.

Behelyezték az első fát a Stefano Boeri által tervezett – Hubej tartományban, Vuhantól 78 kilométerre található – huangangi Easyhome Huangang Vertical Forest City Complex egyik épületének 90 méter magasságban lévő 25. emeletére. Az első, jelképes fa az  Osmanthus fragrans, azaz Bódító illatosfa egy példánya volt, ami Hubejben őshonos fajta. Ezen kívül további 395 fa, 3600 cserje és 12 000 évelő érkezik majd az összes toronyra.

Ugyancsak megérkeztek a fák a nankingi Vertical Forest erkélyeire, ami a Stefano Boeri Architetti első függőleges erdő-terve Kínában. A Jiangsu tartomány fővárosában, Nankingben található épületen összesen 27 őshonos növényfaj él majd: 600 nagy fa, 200 közepes méretű fa és több mint 2500 cserje és más növény.

„Örülünk, hogy a függőleges erdő koncepciója egész Kínában kezd elterjedni. A huanggangi és a nankingi tornyok – ahogyan ez a 2014-ben Milánóban épült első Bosco Verticale esetében is történt – a fenntartható zöldépítészet referenciájává válhatnak Kínában és más délkelet-ázsiai országban”

– mondta Stefano Boeri, az SBA China alapítója.

A két függőleges erdőt 2021 februárjában avatják fel. A projekthez rövid videót is készített a Stefano Boeri Architetti.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan birkózik meg a zöldépítészet úttörője a karbonkibocsátással?

Hogyan birkózik meg a zöldépítészet úttörője a karbonkibocsátással?

Az ikonikus Bosco Verticale épületét a WorldGBC vette górcső alá.

Piacozni jó!

Piacozni jó!

Az új pécsi vásárcsarnokról. 

Azt a rézangyalát!

Azt a rézangyalát!

Ahol a ginlepárlás is fenntartható: Four Pillars Gin, Melbourne.

Hirdetés