Május második hétvégéjén ismét Budapest100.

Idén négynapos lesz a Budapest100! Téma a Várnegyed, ami garancia arra, hogy hosszú túráknak nézünk elébe. A téma gazdagsága arra inspirálta a szervezőket, hogy bővítsék a megszokott kínálatot. A szokásos hétvégi nyitott házas fesztivált megelőzi egy konferencia (május 12., csütörtök) és egy sétanap (május 13., péntek) is.
 

Kard utca, fotó: Budapest100/Glavanovits M.Bécsikapu tér 8. fotó: Budapest100/ Polinszky T.

 

A Vár mindenkié: az egymáshoz illeszkedő házak történelmünk tanúi a 13. századtól a 21. századig. A kövek és az évszázados téglák találkozása a betonnal olyan építészeti örökség, amiről közösen szeretnének beszélgetni. Mire vár a Vár? Ez itt a kérdés, amire az itt élők, a turisták és sokféle szakma együtt keresi választ a régi utcákat, az egykori ostromok nyomait és a városra nyíló pazar panorámát csodálva.

 

Tóth Árpád sétány, fotó: Budapest100/ Polinszky T.

Barátságos beszélgetésekkel, kíváncsi sétákkal, spéci programokkal érkezik a Budapest100 a Várnegyedbe – vendégségbe megyünk, ismerkedünk a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig. Bemutatják az itt élők történeteit, és azt is, milyen a modern élet az évszázados falak között.

 

Úri utca 26., fotó: Budapest100/ Polinszky T.Bécsi kapu tér 6., fotó: Budapest100/ Dragon Tamás

 

A klasszikus Budapest100 hétvégéjét 2022. május 14-15-én szervezi meg 2022-ben a KÉK – Kortárs Építészeti Központ, bemutatva a budai Várnegyed polgárvárosát az ott élők és dolgozók közösségével együtt. Önkéntes kutatóik listáján 180 épület szerepelt, közülük 40 megnyitására számítanak. Ebből 14 intézmény, bár akad olyan, ami igazából egy lakóház része. Érdemes már most elkezdeni böngészni a meglátogatható házak listáját!

 

Nemcsics Antal: Lovasok. falikép, fotó: Budapest100/ Keresztes Magdi

Idén egy sétanap előzi meg a hétvégi eseményt, amikor vezetett séták keretében lehet ismerkedni a Várnegyed titkaival. Május 13-án, pénteken TEMATIKUS VÁROSI SÉTÁK-on vehetnek részt az érdeklődők, amik az idei fesztivál különleges helyszíneire kalauzolnak. A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Úri utca 38., fotó: Budapest100/ Polinszky T.

 

Ráadásképpen VÁROS, LAKÓKÖRNYEZET, KARAKTER – EPIZÓDOK A BUDAI VÁRNEGYED TÖRTÉNETÉBŐL címmel május 12-én, csütörtökön egész napos konferencia várja azokat, akik mélyebben is elmerülnének a Budai Várról szóló diskurzusban. A regisztrációhoz kötött konferencia részleteiről a Facebook-eseményből tájékozódhatnak. 

 


Budapest100 | Web | Facebook Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Szent István mellszobra, az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója, lélegzetelállító csillárok és falikarok.

Kezdődik a József főhercegi palota rekonstrukciója

Kezdődik a József főhercegi palota rekonstrukciója

A Nemzeti Hauszmann Program keretében eredeti állapotában építik újjá a palotát.

Megkezdődött Görgei Artúr lovasszobrának és a Fehérvári rondellának a rekonstrukciója

Megkezdődött Görgei Artúr lovasszobrának és a Fehérvári rondellának a rekonstrukciója

Az alkotást daruval szállították el a budai Várból.

Hirdetés