Hétköznapi tárgyak is előkerültek a várban zajló régészeti feltárásokon.

A budai Várban zajló építkezések során előkerülő leletekről rendszeresen beszámolunk, március elején például egy feltehetően Zsigmond-kori kutat és ritkaságnak számító kerámiákat találtak a régészek. A napokban újabb leletek kerültek elő: ezúttal hétköznapi tárgyak a századforduló idejéről.

Közel száz helyen végeznek régészeti feltárásokat a Várkapitányság, a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei a várfalak mentén, ilyen átfogó kutatás még soha nem volt ezen a területen – írja a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala, megjegyezve, hogy a munkát a leromlott állapotú várfalak felújításának előkészítése során végzik. 

„Korábban már megmutattuk, hogy a régészek más értékes leletek mellett megtalálták Erzsébet királyné pihenőházának oroszlánszobrát, rábukkantak római kori érmére, és egy 17. századi gyűrűre is.

A szakemberek azonban olyan hétköznapi tárgyakat is találtak, amelyek vélhetően a hauszmanni építkezések során kerültek a föld alá. Ilyen például egy csontból készült fogkefenyél, vagy az a 19. század végi játékzseton, amellyel valószínűleg az itt lakók vagy az ide látogatók játszottak.

Ebben az időszakban igen elterjedtek voltak a játékzsetonok, amelyek fejoldalán változatos ábrázolások voltak láthatók, mint például medve, hattyú, vagy a régészeti kutatás során megtalált zsetonon lévő angyalfej.”

A feltárás még több hónapig tart, így minden bizonnyal újabb izgalmas leletek kerülnek majd elő a várfalak környékéről.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új honlap családi házat építőknek

Új honlap családi házat építőknek

Az epitkezes.info.hu széles körű ismereteket kínál az építkezés szinte minden aspektusáról.

Geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten

Geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten

Izlandi céggel kötött megállapodást a Főtáv.

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Carboland hőszigetelés a BodrogiBau Kft-től.

Nincs találat!

Hirdetés