Indul Magyarország legnagyobb levéltárszakmai beruházása

Megvalósul Magyarország legnagyobb levéltárszakmai beruházása: új, 12 ezer négyzetméter területű raktárral és kutatóbázissal bővül a Magyar Nemzeti Levéltár épületállománya. A budapesti Lángliliom utcai épület tervezési feladatát a TSPC Kft. (felelős tervező: Kádár Mihály) és konzorciumi partnere, a TRISKEL Kft. (felelős tervező: Turi Attila) nyerte el.

A TSPC honlapján jelentette be, hogy a jelenleg kivitelezés alatt álló Országos Széchényi Könyvtár Archivális Raktár generáltervezése után elnyerte a Magyar Nemzeti Levéltár raktárának tervezési munkáját is.

A nagyértékű és pótolhatatlan iratanyag raktározásának feladata több mint százezer polcfolyóméter állomány biztonságos őrzését jelenti. A raktározás mellett az épület a kutatók és a levéltár munkatársainak biztosít majd nívós kutatói és irodai környezetet. A Magyar Nemzeti Levéltár jelenlegi épületei megteltek, így a maradandó értékű iratanyagok levéltári elhelyezéséhez szükséges a bővítés.

A megoldást egy új, modern raktárépület jelenti, amely a legmagasabb szintű raktártechnológiai megoldások mellett Magyarország legrégebbi közgyűjteményében őrzött iratanyag méltó elhelyezését is biztosítja.

A hosszú távú tervezés és a koncentráltan őrzött iratállomány az egyedi tűzvédelmi követelmények miatt speciális tervezői tapasztalatokat igényel. A raktárban kiemelt biztonságtechnikai rendszer, nagy tűzterhelésű rendszervédelem, speciális szakaszhatár-átléptetés és klímaszabályozás kialakítása szükséges. Az építész tervezési feladat önmagában is különleges, hiszen a raktárépületet minimum száz évre tervezik.

A mérnökiroda munkatársai korábban nemzetközi előtanulmányokat folytattak a témában: a bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtár, a párizsi Mitterand Nemzeti Könyvtár és a Richelieu Könyvtár, valamint a 11 milliós lakosú kínai Guangzhou városi könyvtárának jó gyakorlatait is integrálták a tervezés során, a szakmai konzultációban a norvég nemzeti könyvtár nyújtott segítséget. Ez a nemzetközi kitekintés és az Országos Széchényi Könyvtár komplex és egyedülálló tervezése során felhalmozott tapasztalat segíti majd a TSPC Csoportot, akiknek portfóliójában olyan építészeti és műszaki eredmények szerepelnek, mint a napokban átadott Pécsi Tudományegyetem ÁOK egyetemi tömbjének, a Gottsegen György Kardiovaszkuláris Központ hibrid panelműtőjének vagy a Testnevelési Egyetem új kampuszának generáltervezése.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élményközpont és rendezvényhelyszín Veszprémben

Élményközpont és rendezvényhelyszín Veszprémben

A beruházás az Európa Kulturális Fővárosa 2023 fejlesztéseként valósul meg.

Japán illusztrátor, zen kert és szakura lámpás

Japán illusztrátor, zen kert és szakura lámpás

A Deák17 Galéria kiállítása a virtuális térben.

Videón Le Corbusier építészetének filozófiája

Videón Le Corbusier építészetének filozófiája

Az animáció ismerteti a mester építészeti elveit, és néhány alkotását is bemutatja.

Hirdetés