Árad a csí és a természet.

Az előregyártott kabinok tervezésével és gyártásával foglalkozó brit Koto cég bemutatta legújabb projektjét, a Work Space Cabin-t, amelyet az angliai New Art Center galériával közösen álmodott meg. Egy olyan időszakban, amikor sokak fejében átalakul a munkahelyről kialakított klasszikus kép, a Koto csavart egyet ezen, és a japán filozófia jegyében új alternatívát kínál a munkahely és a természet összekapcsolására, avagy éljen a home office a kertben. 

A Koto nem is titkolja, hogy a faházat egyfajta provokációnak szánta. 

"Szerettük volna kicsit kizökkenteni az embereket abból az általános megrögződésből, hogy az iroda egyenlő azzal, hogy egy szobában, vagy egy nyitott irodatérben dolgozunk, és egy olyan inspiráló helyet akartunk kialakítani, amelyből közvetlenül a természetbe néz és lép a munkájában megfáradt ember" - mondta Zoe Little, a Koto egyik tulajdonosa, amit férjével, Johnathon Little-lel alapított.

A kabinon csak egy hatalmas ablak van, falai ferdék és szabálytalan formájúak, amelyek Little szerint jól illeszkednek a galéria szoborparkjában található művészeti alkotásokhoz, ahol a házikót is kiállították. Az előre gyártott falak a japán shou sugi ban eljárással készültek, amelynek lényege, hogy a fa felületét megégetik, egy drótkefével megdörzsölik, majd lemossák vízzel a port és a lecsiszolt maradványokat. Száradás után általában lenolajjal lekezelik a felületet, aztán hosszú évtizedekig nem lesz vele probléma, ellen fog állni az időjárás viszontagságainak.

Zoe Little szerint nem véletlenül alkalmazták ezt a technikát, azt szerették volna elérni, hogy a faházban dolgozó embert ellepje

a wabi sabi, a japán kultúrát és az embereket alapvetően meghatározó életérzés, amelyben megnyugvásra találhat mindenki, aki szeretne kikerülni a társadalmi nyomás és a feszített tempó alól. 

Hazánkban a közelmúltban a Hello Wood mutatta be Workstation kabinját, amely a munkaidőn kívül is jól használható meghitt beszélgetésekre, elvonulásra, de akár alvókapszulaként is a vendégek számára.

Forrás: Koto
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az otthoni irodák fortélyai
  • 2020-09-27 11:00
  • Deco

Az otthoni irodák fortélyai

Otthonról dolgozni könnyű. De minőségi, mégis stílusos és esztétikus asztalt választani ehhez már nehezebb.

Itt a Hello Wood legújabb kisháza, a Kabinka

Itt a Hello Wood legújabb kisháza, a Kabinka

A formájában a falusi építészet örökségéből merítő ház négy méretben rendelhető.

Hirdetés