A terveket a Paulinyi & Partners készítette

A világörökség védőövezetén belül, a Lipótváros szívében található, Nádor utca 21. szám alatti műemlék épület 1910-15 között, a Révész-Kollár építészpáros tervei alapján készült bér- és irodaházaként, jelenleg az OTP Bank Nyrt. székháza. Az elmúlt közel 110 év alatt több felújításon is átesett, az épület jellege és a szecesszió stílusára jellemző homlokzati és belső díszítő elemei azonban megmaradtak. Ennek megőrzése a Paulinyi & Partners Építésziroda számára is elsődleges. A 2022 februárjában kezdődő tervezési folyamatra nem csupán a műemlékekre vonatkozó szabályozás, de az épület történelmi múltjának megóvása is hatással volt.


A Paulinyi & Partners Építésziroda felel az OTP Budapest V. kerületében lévő székházának, eredetileg a monarchia egyik legnagyobb faipari vállalata, az Ugriai-Fasici Fabank számára épült műemlék irodaház felújításáért. A szecessziós épület impozáns külsejét – beleértve Budapest egyik legszebb kapuját –csak a belső terei szárnyalják túl. A gazdag díszítettség, a tekintélyt parancsoló helyiségek és a lenyűgöző anyaghasználat hamarosan ismét régi fényében tündökölhet. A műemléki felújítás során modern, áramló és dinamikus terek jönnek majd létre, amelyek tovább emelik az épület presztízsét és javítják kihasználhatóságát.

„A felújítás során a fejlesztés célja az épület műszaki állapotának és színvonalának emelése, műemléki restaurálása, továbbá az irodaház használhatóságának maximalizálása. Az épület belsőépítészeti megújítása során arra törekszünk, hogy egy agilis, fiatalos, kötetlen munkakörnyezetet hozzunk létre az épület adottságainak és karakteres műemléki elemeinek megtartása mellett” – mondta a projektről Dr. Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi & Partners elnök-vezérigazgatója


A tervezők három, egymással összhangban lévő, mégis különálló súlyponti területet határoztak meg. A tervek alapján a belső udvar egy tágas, természetes fényben úszó, központi rendezvények magtartására is alkalmas, modern térré alakul át. Ennek érdekében elbontják a függőfolyosókat és a földszinti toldalékrészeket, nagyméretű üvegdobozokat helyeznek a belső homlokzatra, valamint az udvart üvegtetővel fedik le. A földszint átalakítása folyamán a központi udvarhoz közösségi használatú teret, bankfiók várót és központi teakonyhát-kávézósarkot kapcsolnak, amelyek ugyan külön-külön használhatóak, de rendezvények esetén egybe is nyithatóak. Az épület általános szintjeinek, irodatereinek funkcionális megújítása során nagyobb légterű, átjárható, a humán interakciót lehetővé tevő tereket alakítanak ki. Az utcafrontra a műemléki értékek megtartása mellett nagyrészt üvegfalakkal rendelkező cellás irodák, míg a belső udvar felőli oldalra tárgyalók és pihenő terek kerülnek. 


A belsőépítészeti kialakításnál több tervezői eszköz tudatos használatával érték el a fiatalos, dinamikus hangulathoz és az épület szellemiségéhez, történetiségéhez harmonikusan illeszkedő design, valamint anyaghasználat közti egyensúlyt. Több helyen az épület múltja és értékei előtt tisztelegve fa geometriai alapelemeket terveztek kortárs eszközökkel. 

„Az épület felújításával és a belső udvar lefedésével egy eddig hiányzó, központi, megérkező és társalgó teret, lobbyt hozunk létre. Emellett az irodaterek is teljeskörű felújításon esnek át, az új belsőépítészeti elemekkel egyensúlyt tudunk teremteni a kortárs design és a műemléki értékek között, ezzel fiatalos, modern tereket alakíthatunk ki” – mondta el Dr. Burián Gergő DLA, a Paulinyi & Partners projektigazgató építésze.

  

„Az épület műszakilag is megújul, fenntartható, energiatakarékos gépészettel és a mai kor szerinti elektromos rendszerekkel látjuk el az irodaházat.  A ház közlekedési rendszerét is fejlesztettük, ezzel biztosíthatjuk a teljeskörű, akadálymentes elérése" – tette hozzá Márton Eszter, a Paulinyi & Partners projektvezető építésze.

A Paulinyi & Partners Zrt. Magyarország egyik legnagyobb múltra visszatekintő mérnöki cégcsoportja, amelyet hazánk piacvezető cégei között tartanak számon. A cégcsoport immár több mint 30 éve dolgozik a minőségi és fenntartható építészetért. Üzleti forgalmuk a hazai megbízások mellett a külföldi piaci és állami megbízásokra is kiterjed. Számos hazai és nemzetközi projekt kapcsán működnek együtt magyarországi és külföldi fejlesztőkkel, befektetőkkel.


Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A szorongás enyhítése a hármas metró építészetében

A szorongás enyhítése a hármas metró építészetében

Szonettkoszorú a hármas metró déli állomásainak felújításáról, második rész.

A mocsári hangulatot is érzékelteti majd megújuló a kisvárdai vár

A mocsári hangulatot is érzékelteti majd megújuló a kisvárdai vár

Jövőre adják át a másfél milliárd forintból megújuló épületet.

Retró űrdesign és trükkös portugál művész a 3-as metróban

Retró űrdesign és trükkös portugál művész a 3-as metróban

Szonettkoszorú a hármas metró déli állomásainak felújításáról, első rész.

Hirdetés