A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) november 9-én jelentette be, hogy a BUILD UPON2 elnevezésű, H2020 projektben megszületett egy olyan keret- és indikátorrendszer, mely lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését. Az eszköz felerősíti a nemzeti épület-felújítási stratégiák helyi hatékonyságát és végrehajtását. 

A 2019 nyarán, nyolc ország partnerségével indult BUILD UPON2 nemzetközi projekt egy többszintes épületfelújítási keretrendszer kidolgozását és tesztelését célozta meg a 2050-re kitűzött európai karbonsemleges épületállomány eléréséért. A november 9-i hazai záróeseményen a HuGBC magyar konzorciumi partnerként az eredményeket ismertette, Budaörs mintavárosként, Budavár, Kispest és Szombathely pedig követő városként osztotta meg a tapasztalatokat és a további terveket a hallgatósággal.

A projekt eredményei

A projekt két és fél éve alatt nemzeti irányítóbizottságok és a bevont városok támogatásával 2020-ban elkészült a keretrendszer első, majd 2021 októberében többkörös finomhangolás után a végleges verziója. Budaörs mintavárosként workshopokon vizsgálta, hasznosak-e a javasolt mutatók, vajon rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű adat, van-e megfelelő adatgyűjtő rendszer, és van-e elegendő – technikai, pénzügyi és humán – erőforrás a sikerhez.

A BU2 indikátorai – Forrás: HuGBC

Beleznay Éva, a HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A közös gondolkodás eredményeképpen végül négy környezeti, négy társadalmi és öt gazdasági indikátor jött létre. Ilyen mutató például a CO2-kibocsátás csökkentése, az energiaszegénységből kikerült háztartások százalékos aránya, a beltéri levegő minőségének javítása vagy az energetikai felújítási munkák révén támogatott munkahelyek. Ezt az indikátorrendszert olyan források egészítik ki, amelyek segítik a városokat az adatgyűjtésben, és az eredményekről szóló jelentések hatékony elkészítésében. Az adatok tekintetében az egyszerű, könnyen hozzáférhető, az összehasonlíthatóság érdekében egységes adatok gyűjtése a cél, módszertanilag pedig fontos, hogy rögzítsék azokat. Ha pedig becslésre támaszkodnak, akkor ennek módszertanát is rögzítsék az önkormányzatok. Költségek mindig lesznek, de fontos, hogy ezek ne jelentsenek akkora terhet, ami kizárja a használatot.”

A mintaváros tervei, a következő lépések

Budaörs, a magyar mintaváros régóta elkötelezett a klímavédelem területén. A BUILD UPON2 projekt nagymértékben segítette az önkormányzatot a céljai elérésében. A keretrendszert hat plusz három önkormányzati épület megvizsgálásával tesztelték, és azonnal látszott, hasznos lesz. Szeptemberben a képviselőtestület úgy határozott, hogy a keretrendszert első körben bevezeti az önkormányzati épületállományra, illetve azokra a projektekre, ahol ez alkalmazható. Mindezeken túl szeretnének olyan képzéseken részt venni, amelyeket a téma releváns képviselői tartanak.

„Az egyik nagy kihívás az adatok hiányossága, illetve rendszerezése volt, ugyanis a folyamatosan gyűjtött adatok az önkormányzat különböző irodáinál landoltak. A projektnek köszönhetően elindult egy egységes, folyamatosan koordinált adatgyűjtés, ami jelenleg jól működik az önkormányzatnál, ugyanakkor a lakossági adatokra, és a szolgáltatószektor épületfelújításaival kapcsolatos adataira egyáltalán nincs rálátásunk, ehhez országos szintű adatgyűjtésre volna szükség – mondta el Szabó Sándor, a Budaörsi Polgármesteri Hivatal pályázati koordinátora. A lakossági adatgyűjtésben a jövőben segíthetnek az önkormányzat által évente kiírt energiahatékonysági korszerűsítési pályázatok, melyek a tervek szerint teljesebb körű adatszolgáltatást igényelnek majd, és nyomon követik a források felhasználásának hatékonyságát egy meghatározott időszakig.

A legfontosabb jövőbeli feladatnak Szabó Sándor egy dedikált „klímareferens” kinevezését tekinti, aki napi szinten összefogja és koordinálja a folyamatokat, biztosítja az érdemi továbblépést, hogy hosszú távon javítsa az eddig elért eredményeket.

A követő városok képviselői: Újszászi Györgyi környezetvédelmi és fenntarthatósági referens (Budavár), Németh Ákos tanácsnok (Szombathely), Ferenczi István képviselő (Kispest) alátámasztották Budaörs tapasztalatait az adatgyűjtéssel és -kezeléssel, egy dedikált klímareferens fontosságával és az önkormányzati munkatársak edukálásával kapcsolatban.

Nemzeti szintű hatás

A BUILD UPON2 projekt országos szinten is érezteti a hatását: a felújítás előnyeinek mérésére szolgáló új, holisztikus megközelítés révén a helyi önkormányzatok most adatokat tudnak szolgáltatni a nemzeti Hosszú Távú Felújítási Stratégiához (LTRS), amely elkészítése minden EU-tagállam számára kötelezettség. Ha a keretrendszer indikátorait a tagállamok sablonként használják a stratégiáik nyomon követésére, biztosítani tudják, hogy minden követelménynek megfeleljenek, megkönnyítve az Európai Bizottság számára az előrehaladás értékelését.

Az Épületfelújítási Keretrendszer Módszertani Kézikönyve hamarosan elérhetővé válik a HuGBC honlapján.

A BUILD UPON2 projektről

Az EU Horizon 2020 által finanszírozott BUILD UPON2 projekt képessé teszi Európa városait arra, hogy meglévő épületállományuk 2050-re történő karbonmentesítése érdekében egyesítsék erőiket a nemzeti kormányokkal és az iparral. A BUILD UPON2 8 mintavárossal és 24 követővárossal dolgozott együtt az Európai Bizottság Felújítási Hullám törekvése megvalósításához szükséges stratégiák kidolgozásán. A fő hangsúly egy „többszintű, a felújítások hatását vizsgáló keretrendszer” kidolgozásán és tesztelésén volt. Ezt a keretrendszert az épületfelújítás sokféle előnyének nyomon követésére és jelentésére használják. A városfelújítási stratégiák egyedülálló mérföldköveiből és mérhető előrehaladási mutatóiból áll, többek között: kibocsátáscsökkentés, fokozott foglalkoztatás és javuló egészség. Az adatok helyi szintű rögzítésével a keretrendszer összekapcsolja a felújítást a nemzeti szintű szakpolitikai és döntéshozatali folyamatokkal, ösztönzi a nagyobb beruházásokat a városregenerációs programokba, és lehetővé teszi a bevált gyakorlatokkal kapcsolatos kezdeményezések bővítését és szélesebb körű felhasználását.

 

Fejléckép: Scott Blake / Unsplash (illusztráció)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zöld kötvények az ingatlanpiacon

Zöld kötvények az ingatlanpiacon

Milyen forrásokból teljesülhetnek az EU és Magyarország épületállományra vonatkozó klímacéljai?

Hogyan mérhető egy adott épület egészségessége?

Hogyan mérhető egy adott épület egészségessége?

Bíró Péter nemzetközi épületbiológus magyarázza el a HuGBC Green Talk sorozatában.

Budaörs az épületfelújítási mintavárosok közt

Budaörs az épületfelújítási mintavárosok közt

Az agglomerációs település is bekerült a BUILD UPON2 nyolc mintavárosa közé.

Hirdetés