​A FUGA kiállítása az elmúlt napok, hetek, hónapok és évek menekültügyi nehézségeire és kihívásaira reflektál.

​A FUGA kiállítása az elmúlt napok, hetek, hónapok és évek menekültügyi nehézségeire és kihívásaira reflektálva próbálja minél sokszínűbben bemutatni a kialakult helyzetet budapesti, magyarországi és nemzetközi kontextusban, építészek és urbanisták szemüvegén keresztül. 

A cél, hogy párbeszédet kezdeményezzünk hazai és nemzetközi építészek együttműködésével, amely kooperáció lehetséges megoldásokat tud adni a felmerült rövid- és hosszú távú problémákra. A kiállítás nem valaminek az elejét vagy végét jelenti, hanem a rögös és hosszú, de annál izgalmasabb útnak szeretne egy állomása lenni. Gondolkozzunk és cselekedjünk együtt!

“A forma követi a tartalmat” 

Az első, azonos című cikket Dennise Castillo-val írtam nagyon gyorsan, nagyon mély “lelkesedéssel”. A cikket az akkori keleti pályaudvari menekülthelyzet és az ottani elfogadhatatlan állapotok hívták életre, míg ezt a kiállítást a teljes menekültügyi helyzet, a cikk és a tenni akarás! Nagy Bálint - a cikk és szerintem Dennise izgalmas rajzai láttán - keresett meg, hogy rendezzünk egy menekültüggyel és építészettel foglalkozó kamarakiállítást! 

Az első cikkel párhuzamosan, azzal együtt vagy attól teljesen függetlenül több nagyon pozitív és izgalmas történet is elindult, amelyek mind ugyanabba az irányba mutattak, még akkor is, ha más és más eszközöket használtak. Van aki cikket ír hazai újságba, van aki komolyabb és mélyebb elemzést és tervezést készít, van aki beszél róla és van aki csak passzívan figyeli az eseményeket, de mindenképpen látszik, hogy sok kicsi előrelépés van egy kurrens és fontos ügyben. Létrejött a Mónus Noémi által életre hívott MMM - Méltó menedéket a menekülteknek, meg is szerveztük első kerekasztal beszélgetésünket, rengeteg érdekes gondolatot gyűjtöttünk már össze akár a Facebook oldalunkon, akár az esemény alkalmával illetve sok kezdeményezőt, gondolkozót kötöttünk máris össze. 

A kiállítás kapcsán próbáltuk felvenni a kapcsolatot a lehető legtöbb érdekelttel, próbáltunk felkutatni mindenkit, aki ezzel az üggyel foglalkozik, de “szerencsére” lehet, hogy ez nem sikerült teljesen. “Szerencsére”, mivel ez is azt mutatja, hogy nagyon sokakat foglalkoztat a helyzet és sokak veszik az időt és energiát, hogy próbáljanak csinálni valamit. A kiállítás anyagai között jelen van több nemzetközi kutató és aktivista gondolata, írása. René Boer két cikkben is foglalkozik a 2012-es és 2013-as hollandiai menekültügyi helyzettel, Mitchell Sipus a menekülttáborok problémáiról ír, illetve több hazai szakember és lelkes aktivista is megosztja gondolatait. Mindenképpen érdemes a fáradságot venni és beleolvasni az anyagokba, megnézni az Open Doors Hungary videóit és terveit, elgondolkozni Anton Kolesnikau helyszíni fotóin, tapasztalatain és jegyzetein, elolvasni Glatz Zsófia gondolatébresztőjét a hosszú távú lehetőségekről, megismerni Pozsár Péter 2009-es katasztrófahelyzetekre kitalált pavilontervét, átnézni a Henrik Ceccaroli és általam szervezett első budapesti “Építészet és menekültek” workshop eredményeit, megfontolni Smiló Dávid tömör figyelmeztetését és elolvasni Zimborás Gábor gondolatait." Komlósi Bence 

A kiállítás Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/912444295515297/
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Poszt-stadion-stádium - Ötletpályázat / kiállítás

Poszt-stadion-stádium - Ötletpályázat / kiállítás

Mihez kezdünk a stadionokkal, ha azok elvesztik eredeti funkciójukat, mint a járvány idején?

Megnyílt a Látványtér 2021 kiállítás

Megnyílt a Látványtér 2021 kiállítás

A színházi előadásokhoz hasonlóan, a legújabb látvány-, díszlet- és jelmeztervekből készült kiállítást is online nézhetjük meg.

Wittgenstein egy tőmondattal helyre tette forma és funkció kapcsolatát

Wittgenstein egy tőmondattal helyre tette forma és funkció kapcsolatát

Zalavári József az új könyvéről beszélt a FUGA videójában.

Hirdetés