Az építészek és a tervezők egy része azon gondolkodik, hogyan lehetne újraépíteni a várost, van azonban, aki biztosan távozik Bejrútból. 

A Beirut Design Week helyszíneinek jó része romokban van" - nyilatkozta az esemény alapítója, Doreen Toutikian. Ugyanez a helyzet a helyi építészek és designerek irodáinak jó részével, így nem csoda, hogy egyesek az újjáépítésen, míg mások a város elhagyásán gondolkodnak. A városnak a lelki és gazdasági sokk feldolgozása mellett a politikai rendszer teljes átalakításával is szembe kell néznie.

„A legtöbb gyártó és kézműves üzlete, akikkel együtt dolgozom, Bejrút központjában található, és többségük súlyosan sérült műhelyekkel, törött alkotásokkal és porrá lett életművekkel kényszerül szembesülni” – ezek már Paola Sakr, a Bejrútban született terméktervező szavai. Az augusztus 4-én bekövetkező robbanás komoly károkat okozott a Bejrút belvárosában található kreatív vállalkozások számára is. A megszólaló szakmabeliek szerint sok időbe fog telni, míg visszatérhetnek a megszokott kerékvágásba, de az elszabaduló hiperinfláció miatt az is kérdéses, hogy ez egyáltalán lehetséges-e. Ugyanakkor mindannyian válaszokat és a felelősök megjelölését várják a történtek után.

Voltak olyan irodák, ahol az ott dolgozók is megsérültek a robbanásban, ilyen például a bútortervező Blocksfinj. A cég alapítója, Chrystèle Karam elmondta, hogy jelenleg otthonról dolgoznak, de nem nagyon van mit, ugyanis minden jövőbeli projektjüket fel kellett függeszteni. A kikötőben várakozó nyersanyagszállító hajójuk is felrobbant, odaveszett minden alapanyaguk. Karam most az üzleti modelljük újragondolásán dolgozik, és azt tervezi, hogy a jövőben egyszerűen nem lesz irodájuk, és egyéb fizikai helyszínük sem. 

Sokan gondolkodnak azon is, hogy végleg elhagyják a várost. Paola Sakr elmondása szerint már nem érzi magát biztonságban a városban, ugrik minden hangos zajnál, és az sem egészséges, hogy minden napja a politikai nyilatkozatok elemzéséről szól.

Úgy tervezi, hogy Európába költözik, és addig nem tér vissza Libanonba, míg a politikai és gazdasági helyzet nem stabilizálódik. 

Libanonban a döntéshozók felállítottak egy bírói testületet, amelynek azt kell megvizsgálnia, hogy milyen hibák vezethettek a katasztrófához. A bejrútiak azonban szkeptikusak abban, hogy a felelősöket valaha is megtalálják és felelősségre vonják, márpedig amíg nem tárják fel a teljes igazságot, a város nem tud visszatérni a normális működéshez.

Forrás: dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A bejrúti robbanás a történelmi épületek jó részét is letarolta

A bejrúti robbanás a történelmi épületek jó részét is letarolta

200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat.

"Kézműves ingatlanfejlesztés" Budapesten

Interjú Dobos Máté ingatlanbefektetővel, az Optinvest Zrt. tulajdonosával és Tótszabó Tamással, a Pyxis Nautica építészével.

Alkossuk meg együtt Budapest jövőjét!

Alkossuk meg együtt Budapest jövőjét!

Nyilvános Fórum a Városháza, a Valyo és a KÉK szervezésében

Hirdetés