Hirdetés

Felújították a Fiumei úti sírkert felújított északi, 89 méter hosszú árkádsorát.

Átadták a Fiumei úti sírkert felújított északi árkádsorát, valamint a Salgótarjáni utcai zsidó temető rekonstruált falát pénteken.

„A Fiumei úti sírkert és a szomszédos Salgótarjáni utcai zsidó temető nemcsak az elmúlás színterei, de emlékezetpolitikánk szerves része is” – hangsúlyozta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója.

A most megújult északi árkádsor 89 méter hosszú, 18 méter széles, csaknem 20 méter magas. Az északi árkádok alatt 86 síremlék található, melyből 18 védett sírhely. Itt nyugszik többek között a Gundel, a Jungfer és a Lingel család is.

Az árkádsorok négy kupolacsarnokának márványmozaik falképeinek megőrzése azért is kiemelkedő jelentőségű, mert ezek a sírkert szecessziós ékkövei. A most felújított árkádsor első mozaikját Dudits Andor tervezte.

A főigazgató felidézte: az árkádsorok építése óta eltelt több mint száz év alatt a legutóbbi átfogó felújítást az 1970-es évek közepén végezték. Az északi árkádsor felújítási munkái 2017-ben kezdődtek meg. A műemléki munkálatok magába foglalták a vörösrézlemezzel fedett tetőszerkezet, a keménymészkő homlokzatok, kupolák, kripták, teraszok és mellvédek, a gipszmennyezetek, a kriptaemelők felújítását, valamint a muránói üvegmozaik felületek restaurálását.

A több mint két és félévig tartó restaurálási és felújítási munkálatokra több mint bruttó 1 milliárd forintot fordított a NÖRI a kormány által biztosított központi költségvetési forrásból. 

A Salgótarjáni utcai temetőben 2018 novemberében kezdődött meg a déli kerítésszakasz teljes rekonstrukciója. A nyomvonalszakasz rekonstrukciója csaknem 1000 tonna súlyú, 12 ezer 500 darab egyedileg méretezett és kézi erővel megmunkált kemény mészkő felhasználásával valósult meg. A teljes munka másfél évet vett igénybe mintegy bruttó kétmilliárd forint értékben.

„A Nemzeti Örökség Intézetében azt gondoljuk, hogy az emlékezetpolitika egyik legkézzelfoghatóbb kifejeződése ez a sírkert, amely az egyetlen olyan temetője Magyarországnak, ami nemzeti emlékhely. Nekünk a sírkert ápolása, gondozása, és megismertetése a következő generációkkal maga az emlékezetpolitika” – hangsúlyozta Radnainé Fogarasi Katalin.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új halottasházzal bővítik a Bécsi Központi Temetőt

Új halottasházzal bővítik a Bécsi Központi Temetőt

Négyszáz koporsó tárolására alkalmas, klímabarát halottasházat építenek.

Szecessziós márványmozaikot is restauráltak a Fiumei úton

Szecessziós márványmozaikot is restauráltak a Fiumei úton

Felújították a Fiumei úti sírkert felújított északi, 89 méter hosszú árkádsorát.

Függőleges temető Hongkongban

Függőleges temető Hongkongban

Misztikus hely a városi pörgés és az öröklét találkozási pontjánál. 

Hirdetés