Hirdetés

NAPKELET a Palmettában.

Hirdetés

Gyulai Natália textilművész
Király Fanni ékszertervező művész
Tóth-Vásárhelyi Réka kokeshi baba készítő művész
Tóth Zoltán ékszertervező művész

Gyulai Natália ruhakölteményeiben átlényegíti a régi kínai hagyományokat. Nem kifejezetten a látványhoz köti a ruhák inspirációit, hanem fogalmakhoz, emóciókhoz. A tervező által előállított kollekció teljesen egyedi látványt nyújt. A steppelt és hímzett alapanyagok hi-tech előállításúak, de egy kifinomult-ázsiai világot idéznek.

kép © Gyulai Natália


Európában egyedülálló módon alkalmazza a speciális shibayama technikát Tóth Zoltán ékszertervező művész. Ez az intarzia és a dombormű keveréke, ami a két műfajt úgy ötvözi, hogy annak leglátványosabb tulajdonságait emeli ki. Először a XVIII. századi Japánban alkalmazták használati és dísztárgyak készítésénél.
Tóth-Vásárhelyi Réka 2009-ben megjelent kétnyelvű, képes mesekönyve egy kokeshi baba történetén keresztül mutatja be a japán kultúrát a magyar gyermekeknek. A művész a könyv sikerén felbuzdulva kezdett el kokeshiket készíteni. Az elmúlt években számos japán, illetve hazai kiállításon mutatta be munkáit és tartott előadásokat a kokeshik tradícióiról és történetéről.

kép © Tóth-Vásárhelyi Réka

A haiku évszázadok során csiszolódott japán versforma. Írója képszerűségében pontosan és nagyon tömören rögzít egy adott pillanatot, természeti jelenséget. de benyomásait, erre adott reakcióit visszatartja, így  ezek az olvasóban születnek meg. Király Fanni ékszerei ehhez hasonló hatást gyakorolnak látványukkal a nézőre és a viselőre egyaránt. Absztrakt módon képesek kifejezni egy hangulatot és erős érzelmeket keltenek.

A kiállítása a Palmetta Design és Textilművészeti Galériában 2016. április 13-tól május 14-ig.

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Japán kokeshi babák a CAMOU legújabb kollekciójában

Japán kokeshi babák a CAMOU legújabb kollekciójában

 CAMOU és a Katagami Kokeshi játékos kollaborációja. 

Ékszerek Éjszakája: Tiszta sor

Ékszerek Éjszakája: Tiszta sor

Kaintz Regina mutatja be friss munkáit a Palmetta galériában.

Napkelet a Palmetta Galériában

Napkelet a Palmetta Galériában

Távol-keleti inspirációk a kortárs magyar iparművészetben.

Hirdetés