Tóth-Vásárhelyi Réka és a japán fababák készítése.

A Japán Alapítvány folytatja a digitális felolvasás-sorozatát: az intézet YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán elérhető Tóth-Vásárhelyi Réka előadása a japán fababák készítéséről, Sorsszerű találkozás a kokeshikkel címmel.

Nem túlzás azt állítani, hogy a baba univerzális kulturális elem, s Japán egyike azon országoknak, melyekben a babák története a legrégebbi időkre nyúlik vissza – írta a Japán Alapítvány. – De mi is a babák szerepe a kultúrában? Milyen hiedelmek kötődnek hozzá Japánban? S vajon hogyan lesz egy fiatal magyar nőből a felkelő nap országában is elismert kokeshi-készítő?

Az intézmény digitális előadásában Tóth-Vásárhelyi Réka kalauzolja nézőinket a japán fababa-kultúra világába, miközben mesél a japán kultúrával való találkozásáról és arról, hogyan lett belőle kokeshi-művész.

„Mindenképp érdemes végig vele tartani, ugyanis az előadás vége felé néhány képsor erejéig – az esztergálást is belevéve – a készítés folyamatába is bepillantást nyerhet a nagyérdemű” 

– írta az Alapítvány oldala, hozzátéve, hogy a japán kultúra ezen szegmensében „hagyományok és új alkotói irányzatok egyaránt fontos szerepet játszanak”.  

Korábban Tóth-Vásárhelyi egy másik projektjéről is beszámoltunk: akkor Fehér Beatrixszel közösen a kokeshi babákat vagány városi öltözéken megjelenítő közös kollekciót készítettek. Akkor – a 2018-as Design Hét előtt – a két tervezővel készült közös interjút közöltünk
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

És egy olyan könyvtárt, ami színházzá alakítható.

Itt a bizonyíték: 19 négyzetméter is elég

Itt a bizonyíték: 19 négyzetméter is elég

Még a térérzetre és a helyiségek szeparálására is gondolt a tokiói építész.   

Ezt a halászhajót designerek dolgozták ki, nem véletlenül

Ezt a halászhajót designerek dolgozták ki, nem véletlenül

Valódi mestermű lett a japán Shofukumaru hajó.

Hirdetés