Hirdetés

Solinfo City Guide by Octogon #7: Bern.

Hirdetés

Valódi értéket ad karácsonyra a Solinfo: az adventi naptárjukban bemutatnak 24, design szempontjából érdekes várost, méghozzá különleges, nem mainstrem látószögből, tervezőkkel, múzeumokkal, kiállításokkal, és néhány különleges tárggyal. Az Octogonnál nyolcrészes sorozatot készítettünk a Solinfo City Guide-ból, kiválogatva a kevésbé ismert városokat bemutató részeket. A hetedik: Bern.

Kevés városnak sikerült úgy megőriznie történelmi vonásait, mint Bernnek, Svájc fővárosának. Bern óvárosa az UNESCO világörökségi lista része, és hat kilométernyi árkádsora – amit a helyiek csak Lauben néven illetnek – Európa leghosszabb ilyen jellegű bevásárló sétánya. Bern mindig is közeli kapcsolatban állt a medvékkel, már a város megalapítása óta. A legenda szerint a város neve is az állat előtt tiszteleg. A medve felbukkan zászlókon, szökőkutakon és épületeken, még nyilvános medveparkban is van.

Kedvenc gyártónk Bernben:
USM

A tervező, akinek a munkáját látnod kell:
Renzo Piano

Az olasz építészt számtalan híres terve közül is kiemelkedik a párizsi Pompidou központ és a londoni Shard, de ugyancsak jelentős épülete a berni Paul Klee Központ. 1978-ban Perret-díjjal, 1995-ben Erasmus-díjjal,  1998-ban Pritzker-díjjal, 2008-ban pedig Sonning-díjjal tüntették ki. 2013. augusztus 30-án Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök örökös szenátorrá nevezte ki Pianót.

Ide el kell menned, ha Bernben jársz!
Showroom, múzeum, étterem és hotel.

Teo Jakob & USM showroom
Gerechtigkeitsgasse 25
3000 Bern 8

A múzeum, amit nem hagyhatsz ki:
Zentrum Paul Klee
Monument im Fruchtland 3, 3000 Bern, Svájc

A gyönyörű földterületet a Schöngrün kastéllyal, közvetlen közelében a Schosshalde temetővel, amiben Paul Klee sírja is található, mintha csak azért hozták volna létre, hogy a Paul Klee Foundation teljes munkásságának otthont adó múzeumot emeljenek rajta. A természet és építészet izgalmas összekapcsolódásához itt tökéletesek a feltételek. Mintegy négyezer alkotással a Zentrum Paul Klee Klee festmények, akvarellek és rajzok legjelentősebb gyűjteményével rendelkezik a világon. Paul Klee munkásságának minden időszakából található itt archív és életrajzi anyag.

Egy érdekes hely a városban:
Friedrich Dürrenmatt
, amikor 1942-46 között Bernben tanult, egy nagyon különleges lakásban lakott: ez a mansarde. Dürrenmatt maga festette ki a lakást hatalmas falfestményekkel, amelyeket a 90-es években fedeztek fel, és állítottak vissza. Ma a lakást vendégek is kivehetik, ezenfelül pedig USM darabokkal újították fel.

Egy tárgy, ami Bernre emlékeztet:
USM Haller

A USM Haller elegáns arányait és minimalista dizájnját magas szintű szerkesztés és egyszerűség jellemzi, amely lehetőséget ad arra, hogy ezzel a modern bútorral a változó korok igényeihez is igazodjunk. A USM Haller elemes bútorai mögött megbújó erő abban rejlik, hogy a funkciót követi a forma. Mindegyik bútorszerkezet úgy lett tervezve, hogy alkalmas legyen otthoni és irodai környezetbe is, és beleolvadjon bármilyen építészeti vagy enteriőr dizájnba.

A USM Haller rendszer koncepciója egy elemes különálló íróasztal és tároló, amely otthon vagy az irodában is tökéletesen használható. Az asztalok sztenderd formákban, méretekben és kinézetben kaphatók, amelyeket jól kiegészítenek a modern technológia tartozékai, mint például a monitorok és a számítógépek.

A USM Haller rendszerkerete három alapelemből épül fel: a csatlakozófej, az összekötő csövek és a panelek. A rendszer bármilyen irányban összerakható, szétszedhető, és újra összeilleszthető a változó követelményekhez igazodva. A bútoregységek külön kérésre további ajtókkal, fiókokkal és sok egyéb kiegészítővel felszerelhetőek.

A teljes sorozatot a Solinfo honlapján és Facebook-oldalán olvashatjátok, többek között olyan világvárosokkal is, mint Amszterdam, Barcelona vagy Montreal.

A Solinfo professzionális világítástechnikával, és high-end designtermékek forgalmazásával foglalkozik. A világ vezető designmárkáival karöltve nemzetközi szinten is egyedülálló, széles választékot tár partnerei és leendő partnerei elé.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Insta-túrát is tehetsz a lenmúzeum és az ipari formatervezés városába

Insta-túrát is tehetsz a lenmúzeum és az ipari formatervezés városába

Solinfo City Guide by Octogon #5: Kortrijk.

A designváros, amelynek minden ötödik lakója egyetemista

A designváros, amelynek minden ötödik lakója egyetemista

Solinfo City Guide by Octogon #4: Graz.

A város, ami az ipari kérgét levetve kreatív központtá vált

A város, ami az ipari kérgét levetve kreatív központtá vált

Solinfo City Guide by Octogon #3: Bilbao.

Hirdetés