Solinfo City Guide by Octogon #4: Graz.

Valódi értéket ad karácsonyra a Solinfo: az adventi naptárjukban bemutatnak 24, design szempontjából érdekes várost, méghozzá különleges, nem mainstrem látószögből, tervezőkkel, múzeumokkal, kiállításokkal, és néhány különleges tárggyal. Az Octogonnál nyolcrészes sorozatot készítettünk a Solinfo City Guide-ból, kiválogatva a kevésbé ismert városokat bemutató részeket. Negyedikként Grazot.

Graz a maga 300 ezer lakosával Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország fővárosa. Graz emellett egyetemi város is, 61 ezer tanulóval. 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, 2011 márciusa óta a UNESCO Kreatív Városok Hálózatának része, mint a Dizájn Városa. Graz nemzetközileg elismert oktatási és kutatóintézetekkel rendelkezik, a dizájn iránti erős elköteleződésre épül. Nemcsak a vezetőség, de a cégek is részt vesznek ebben a tervezési elképzelésben.

Kedvenc gyártónk Grazban: XAL (a fenti képen a cég grazi központja)

A város neves tervezője:
FIPE Architecture

Folyamatok és szükségletek megértésének megosztott tudásán alapulva a XAL GmbH Bernd Steinhuber építészt és a FIPE Architecture-t nevezte ki, hogy kifejlessze és megtervezze a Higgadt Várost a Light & Building 2018 vásárra Frankfurtban.

A showroom, amit meg kell nézned:
A XAL egy innovatív prémium cég, mely kiváló minőségű lámpákat és világítóberendezéseket gyárt boltok, irodák, hotelek és otthonok számára. A cég 1981-ben alapított központja Grazban található. A fény iránti szenvedély messzire juttatta a XAL-t, nemcsak technikailag (például a LED egyik úttörőjeként), hanem földrajzi értelemben is: a XAL ma egy világméretű cég mintegy 1300 alkalmazottal, saját kutatásokkal, előállítási és eladási telephelyekkel 30 nemzetközi helyszínen, és egy öt kontinenst áthidaló partnerhálózattal.

Az étterem, ahol megpihenhetsz:
Freigeist Bauquartier
A XAL és a FIPE közös éttermi projektje a városban.

Dizájn érdekesség:
Kastner & Öhler

A XAL egyik projektje Grazbanegy híres kiskereskedés:

A Kastner & Öhler kereskedelmi vállalat mindig is igényt tartott arra, hogy a gazdasági szükségleteken túl erős érzelmeket is kiváltson, így árucikkei képesek rá megragadni a vásárló figyelmét. A központi épület – amely 1883-ban nyílt Graz főterén – átalakulásával az imént felvázolt hagyomány fizetődött ki: megmutatja, hogy a fényt hogyan lehet egyszerre takarékosan és izgalmas, drámai effektként használni. Az évtizedek során az épületet fokozatosan kiterjesztették minden irányban – egy föld alatti parkolót is beleértve – így ma gyakorlatilag az egész teret egészen a Muráig és a Murgasse északi részét a Palais Attems-ig elfoglalja. 2007 óta az átriumokat beburkolták a folyamatos munkálatok során, 10 000 négyzetméternyi eladóteret hoztak létre, és 21 új mozgólépcsőt helyeztek üzembe.

Graz városa tagja az UNESCO Kreatív Városoknak.

A termék, amiről tudnod kell:
Move It 45 rendszer

Vakításmentes irodai világítás egy sínrendszer rugalmasságával: a MOVE IT 45 két elvárásnak tesz eleget. A sínrendszer lehetővé teszi fényszórók, újonnan kifejlesztett egyirányú irodai toldások és dekoratív lámpatestek együttes használatát. Az egységek mágnesesen felszereltek, és bármilyen egyéb eszköz használata nélkül rugalmasan igazíthatók a környezet változásaihoz. A dolgozóasztalok, a falak és a tárgyalóasztal egyenként megvilágíthatók, a fények a megfelelő beillesztésekkel külön-külön is irányíthatók.

A teljes sorozatot a Solinfo honlapján és Facebook-oldalán olvashatjátok, többek között olyan világvárosokkal is, mint Amszterdam, Barcelona vagy Montreal.

A Solinfo professzionális világítástechnikával, és high-end designtermékek forgalmazásával foglalkozik. A világ vezető designmárkáival karöltve nemzetközi szinten is egyedülálló, széles választékot tár partnerei és leendő partnerei elé.

Nyitókép: Ralf Roletschek / Roletschek.at
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Thonet új székhelyét a nagyközönség is látogathatja

A Thonet új székhelyét a nagyközönség is látogathatja

Solinfo City Guide by Octogon #2: Torino.

Vitra a Solinfo főhadiszállásán
  • 2018-11-19 10:13
  • Deco

Vitra a Solinfo főhadiszállásán

Vitra Concept Store nyílt a Solinfo főhadiszállásán

Hirdetés