Solinfo City Guide by Octogon #4: Graz.

Valódi értéket ad karácsonyra a Solinfo: az adventi naptárjukban bemutatnak 24, design szempontjából érdekes várost, méghozzá különleges, nem mainstrem látószögből, tervezőkkel, múzeumokkal, kiállításokkal, és néhány különleges tárggyal. Az Octogonnál nyolcrészes sorozatot készítettünk a Solinfo City Guide-ból, kiválogatva a kevésbé ismert városokat bemutató részeket. Negyedikként Grazot.

Graz a maga 300 ezer lakosával Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország fővárosa. Graz emellett egyetemi város is, 61 ezer tanulóval. 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, 2011 márciusa óta a UNESCO Kreatív Városok Hálózatának része, mint a Dizájn Városa. Graz nemzetközileg elismert oktatási és kutatóintézetekkel rendelkezik, a dizájn iránti erős elköteleződésre épül. Nemcsak a vezetőség, de a cégek is részt vesznek ebben a tervezési elképzelésben.

Kedvenc gyártónk Grazban: XAL (a fenti képen a cég grazi központja)

A város neves tervezője:
FIPE Architecture

Folyamatok és szükségletek megértésének megosztott tudásán alapulva a XAL GmbH Bernd Steinhuber építészt és a FIPE Architecture-t nevezte ki, hogy kifejlessze és megtervezze a Higgadt Várost a Light & Building 2018 vásárra Frankfurtban.

A showroom, amit meg kell nézned:
A XAL egy innovatív prémium cég, mely kiváló minőségű lámpákat és világítóberendezéseket gyárt boltok, irodák, hotelek és otthonok számára. A cég 1981-ben alapított központja Grazban található. A fény iránti szenvedély messzire juttatta a XAL-t, nemcsak technikailag (például a LED egyik úttörőjeként), hanem földrajzi értelemben is: a XAL ma egy világméretű cég mintegy 1300 alkalmazottal, saját kutatásokkal, előállítási és eladási telephelyekkel 30 nemzetközi helyszínen, és egy öt kontinenst áthidaló partnerhálózattal.

Az étterem, ahol megpihenhetsz:
Freigeist Bauquartier
A XAL és a FIPE közös éttermi projektje a városban.

Dizájn érdekesség:
Kastner & Öhler

A XAL egyik projektje Grazbanegy híres kiskereskedés:

A Kastner & Öhler kereskedelmi vállalat mindig is igényt tartott arra, hogy a gazdasági szükségleteken túl erős érzelmeket is kiváltson, így árucikkei képesek rá megragadni a vásárló figyelmét. A központi épület – amely 1883-ban nyílt Graz főterén – átalakulásával az imént felvázolt hagyomány fizetődött ki: megmutatja, hogy a fényt hogyan lehet egyszerre takarékosan és izgalmas, drámai effektként használni. Az évtizedek során az épületet fokozatosan kiterjesztették minden irányban – egy föld alatti parkolót is beleértve – így ma gyakorlatilag az egész teret egészen a Muráig és a Murgasse északi részét a Palais Attems-ig elfoglalja. 2007 óta az átriumokat beburkolták a folyamatos munkálatok során, 10 000 négyzetméternyi eladóteret hoztak létre, és 21 új mozgólépcsőt helyeztek üzembe.

Graz városa tagja az UNESCO Kreatív Városoknak.

A termék, amiről tudnod kell:
Move It 45 rendszer

Vakításmentes irodai világítás egy sínrendszer rugalmasságával: a MOVE IT 45 két elvárásnak tesz eleget. A sínrendszer lehetővé teszi fényszórók, újonnan kifejlesztett egyirányú irodai toldások és dekoratív lámpatestek együttes használatát. Az egységek mágnesesen felszereltek, és bármilyen egyéb eszköz használata nélkül rugalmasan igazíthatók a környezet változásaihoz. A dolgozóasztalok, a falak és a tárgyalóasztal egyenként megvilágíthatók, a fények a megfelelő beillesztésekkel külön-külön is irányíthatók.

A teljes sorozatot a Solinfo honlapján és Facebook-oldalán olvashatjátok, többek között olyan világvárosokkal is, mint Amszterdam, Barcelona vagy Montreal.

A Solinfo professzionális világítástechnikával, és high-end designtermékek forgalmazásával foglalkozik. A világ vezető designmárkáival karöltve nemzetközi szinten is egyedülálló, széles választékot tár partnerei és leendő partnerei elé.

Nyitókép: Ralf Roletschek / Roletschek.at
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Próbáld ki a Hello Wood díjnyertes kisházát a MaxCityben!

Próbáld ki a Hello Wood díjnyertes kisházát a MaxCityben!

A Kabinka tökéletes home office hub a kert végébe, amit most a maga valóságában is kipróbálhatsz az ország legnagyobb lakberendezési bevásárlóközpontjában.

Öt világvárosban jelentek meg falfestmények, melyek a Gucci és a The North Face közös kollekcióját reklámozzák

Öt világvárosban jelentek meg falfestmények, melyek a Gucci és a The North Face közös kollekcióját reklámozzák

A két ikonikus ruhamárka tavaly év végén mutatta be kollaborációjának az eredményét.

Már 12 ezer hálózsákká alakítható kabátot osztott ki hajléktalanoknak egy holland divattervező alapítványa

Már 12 ezer hálózsákká alakítható kabátot osztott ki hajléktalanoknak egy holland divattervező alapítványa

Bas Timmert egy haláleset rázta meg, azóta neki köszönhetően több mint 12 500 Sheltersuit talált már gazdára.

Hirdetés