Robot az étkezőben

Fenntarthatóság terén kínál innovatív megoldást az ICON az irodabérlőknek.

A fenntartható megoldások iránt elkötelezett vállalatok eszköztárát bővíti a többszörös díjnyertes, hazai fejlesztésű CompoBot, amely az irodaházakban keletkező biológiailag lebomló hulladékok, ételmaradékok komposztálását és újrahasznosítását végzi ökoetikus módon. A számos „A” kategóriás irodaházat üzemeltető ICON Real Estate Management azért támogatta még a gyártás előtti fázisban a robotot fejlesztő startupot, hogy bérlői számára új lehetőséget mutasson a környezettudatos irodai működésben.


Egy 50-100 fős irodai közösség nagyjából egy-két hét alatt képes megtölteni a hazai fejlesztésű hulladékfeldolgozó robot, a CompoBot cserélhető kapszuláját. A robot ötven liter organikus, jellemzően ételmaradékból álló hulladékból nagyjából 20 kg, ökológiai szempontból rendkívül értékes CompoMIX-et, a humusz tápanyag esszenciáját állít elő.

Ez az innováció számos olyan cégnek kínál hatékony megoldást, amely kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezet megóvására,

így az ICON Real Estate Management számára sem volt kérdés, hogy Magyarországon elsők között, még a prototípus fejlesztési szakaszában bizalmat szavazzon a hulladékfeldolgozó robotnak.

A CompoBot 2022 decemberében állt működésbe az ICON irodaház konyhájában, és azóta rohamosan növekvő népszerűségnek örvend. Segítségével a munkavállalók az étkezések maradékát és egyéb, az irodai élet során keletkező olyan, eddig jobb híján a kommunális kukában „landoló” értékes szerves hulladékokat, mint zöldség-, vagy gyümölcs maradékok, irodatéri növények lehullott levelei, vagy éppen kávézacc, tápanyag formájában visszajuttathatják a városi zöld környezet számára. Igazi közösségi fenntarthatósági összefogás valósul meg ezzel, ahol irodaüzemeltető, a robotokat üzemeltető szolgáltató és az irodaterek használói együtt teszik környezetbarátabbá nemcsak a működésüket, hanem mindeközben aktívan hozzájárulnak az ökoetikus körforgásos gazdálkodás elterjedéséhez és javítják a városi környezet egészségét. 

„Az ICON-nál nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeink és unokáink számára egy élhető világot hagyjunk hátra. Ezért amikor megismertük a Compocity koncepcióját, nem gondolkodtunk sokáig, már akkor rendeltünk a komposztáló robotból, amikor az még fejlesztési fázisban volt, ezzel pedig hozzájárultunk a CompoBot tökéletesítéséhez is. Tapasztalataink mentén pedig lehetőségünk adódik tudást szerezni arról, miként lehetséges a megoldást az általunk kezelt házak működésébe is beépíteni”

– mondta Nagy Gábor, az ICON ügyvezető igazgatója.
 

„A CompoBot a közösségépítésben is segítségünkre van, hiszen a hozzá kapcsolódó alkalmazásnak köszönhetően nem csak egyéni, hanem céges szinten is nyomon követhetjük, hogy mennyi komposztot termelt az ICON robotja és ezzel milyen mértékben járultunk hozzá az irodánk környezetterhelésének csökkentéséhez és különböző növények táplálásához.” 

A több mint 100 főt foglalkoztató ICON irodaházában működő komposztáló robotot a dolgozók láthatóan hamar megszerették és nagyon jól tartották: már üzemelésének első három hónapja alatt annyi ételmaradékot „evett meg”, amit feldolgozva 210 kg komposzt készítéséhez járult hozzá, a mennyiség pedig hónapról-hónapra növekszik. Mindezzel jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátását sikerült elkerülniük, de talán érzékletesebb, ha lefordítjuk növényültetésekre: ekkora mennyiség akár 70 fa, vagy akár több mint 2000 árvácska ültetéséhez elegendő tápanyagot biztosított. A Compocity él is a lehetőséggel:

civil szervezetekkel karöltve idéntől heti rendszerességű faültetési programokban kíván aktívan részt venni Budapesten, amelyekbe a CompoBotokkal komposztáló közösségeket is igyekeznek bevonni.

A CompoBot jelenleg hét nagyvállalat irodájában működik nagy sikerrel. A fejlesztő magyar startup már üzemelő robotok által szerzett tapasztalatok mentén áll rá a szériagyártásra, mely már az idei év második felében megkezdődhet. Ezt követően év végéig mintegy 100 eszközt terveznek kihelyezni, a nemzetközi terjeszkedésre irányuló terveik szerint a következő két évben pedig mintegy 500 CompoBot kerülhet használatba, mely összesen akár annyi CO2 üvegházhatású gáz légkörbe kerülését akadályozhatja meg, ami 4,8 millió kilométernyi repülőút környezetszennyezésének felel meg.

 

A Compocity már 2020. januárjában elnyerte a „Legtöbbet fejlődött startup” díjat, majd 2022. júniusában, Birminghamben a „Scale & Connect” tech díját is megkapta.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Liftmozgás-alapú elszámolás emeli új szintre a környezettudatosságot

Liftmozgás-alapú elszámolás emeli új szintre a környezettudatosságot

Miért kell egy épületnek útlevél, és áttervezhető-e O2-pozitívra egy Kádár-kocka?

Delfti épület mutat példát az újrahasznosításban

Delfti épület mutat példát az újrahasznosításban

Hogyan lesznek a közgazdasági tézisekből építészeti válaszok?

Hirdetés