Hirdetés

Az Ékszerek Éjszakáját 2015. november 13-án, első alkalommal szervezi meg a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) hét ékszertervezője. 

Az Ékszerek Éjszakáját 2015. november 13-án, első alkalommal szervezi meg a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) hét ékszertervezője. 
A rendezvény keretén belül Budapest szerte mintegy 30 helyszínen – a Design Terminálban, művészeti galériákban, design üzletekben – egy éjszaka idejére több, mint 50 magyar kortárs ékszertervező, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskola és a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium diákjainak kiállítását tekintheti meg az érdeklődő közönség.  

Király Fanni – Gomolyag bross– pergamen, ezüst, ónix, szaru, oxidált hematit

A rendezvény szervezői a FISE–Ékszerek Éjszakája Budapest Csoport: Besnyői Rita, Dés-Kertész Dóra, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, 
Kerékgyártó Szilvia, Stomfai Krisztina és Vékony Fanni ékszertervezők.

Az esemény fővédnökei: Szabó T. Anna költő és Dragomán György író.

A projekt elsődleges célja, hogy széles körben felkeltse az érdeklődést a Magyarországon még kevéssé ismert, a kortárs design és képzőművészet szellemében készült tervezői ékszer műfaja iránt,  lehetőséget teremtsen személyes találkozásra, közvetlen párbeszédre az alkotók és érdeklődők között.  A kiállításokon vetítések, performanszok vagy rövid interaktív bemutatók is színesítik a programot. A szervezők célja egy hagyományteremtő, évről évre ismétlődő, nemzetközi színvonalú kulturális esemény létrehozása  a hasonló profilú müncheni (Schmuck), illetve bécsi rendezvények (Nacht der Schmuckkunst) mintájára.

Tóth Zoltán – Bivaly – nyakék – ezüst, sárga- és vörösréz, műanyag

A rendezvényre meghívott kiállító művészek közül mintegy negyvenen részt vettek az Ékszerek Éjszakája Budapest „Kontakt” című ékszerpályázatán, melynek zsűrije: Szabó T. Anna (költő), Dragomán György (író), Somosi Rita (művészettörténész), Lipóczki Ákos (formatervező, a MOME Tárgyalkotó Tanszékének vezetője), Stomfai Krisztina (ékszertervező). A beérkezett pályaművekből válogatott központi kiállításnak a Design Terminál Konferenciaterme ad otthont. A Design Terminál Pavilonjában a zsűri által legjobbnak ítélt két művet (alkotói és diák kategóriában), valamint egy közönségdíjas alkotást, a rendezvény után még egy héten keresztül tekinthetik meg a látogatók. A közönségszavazásra bocsátott ékszerekre az interneten adhatják le a voksaikat az érdeklődők november 9-ig. A Design Terminálban 16 órakor kezdődő ünnepélyes díjátadóval és megnyitóval veszi kezdetét az Ékszerek Éjszakája Budapest kiállítássorozat.

forrás: sajtóközlemény
 

 

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Nekem az ékszer attól ékszer, hogy hordják”

„Nekem az ékszer attól ékszer, hogy hordják”

Bemutatjuk Szilágyi Sapi ékszertervezőt és a BUDAI SMUKK kollekciót.

PARADOX ékszerek?! | Kortárs Ékszerhét Budapest

PARADOX ékszerek?! | Kortárs Ékszerhét Budapest

Szeptemberben ismét Budapest lesz a kortárs ékszerek fővárosa!

Koncepció és hordhatóság egyensúlya

Koncepció és hordhatóság egyensúlya

Tulajdonképpen mi adja egy ékszer valódi értékét? Szubjektív válogatásunkban fiatal hazai ékszertervező művészek munkáit mutatjuk be.

Hirdetés