Hirdetés

Kortárs textil és ékszer bemutatkozása Veszprémben.

A Művészetek Háza Veszprém 2022-ben még változatosabbá teszi kiállítási palettáját, megjelenik a design, az iparművészet mint új tematika. Az Érintkezések / Contacts című kiállítás a kortárs textil- és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be a Dubniczay-palotában.

 


A kortárs ékszer funkcióját, formavilágát, anyaghasználatát tekintve gyakran eltér a hagyományos ékszerek jellemzőitől. A tíz kortárs ékszerművész (Ádám Krisztián, Börcsök Anna, Diriczi Csenge, Gera Noémi, Harsány Patrícia, Jermakov Katalin, Kecskés Orsolya, Tóth Zoltán, Ujvári-Zsiga Luca, Vékony Fanni) munkái arra ösztönzik a befogadót, hogy újragondolja az ékszer helyét a művészettörténetben.

A különböző generációkhoz tartozó alkotók eltérő stílust képviselnek, összetett elméleti háttérrel, sokszínű technikai megvalósítással dolgoznak. Aki kapcsolatba kerül a kortárs ékszerekkel, egy szabad asszociációs térbe lép, ahol a saját képzeletét működtetve értelmezheti a tárgyakat, ugyanakkor a legkülönbözőbb kulturális és társadalmi kérdéseken is elgondolkodhat.

 

 

Ahogy a kortárs ékszer, úgy a kortárs textil is a művészi önkifejezés eszköze. A kiállításon szereplő textilművészek munkáin keresztül az utóbbi két év legújabb alkotásaiból mutatnak be egy szűk válogatást. A textiltervező iparművészek (Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin) együttműködésével jacquard, nyüstös, digitális nyomással készült és egyedi kivitelezésű kollekció fejlesztése valósult meg.

 

 

A textilek és ékszerek tervezésére hatással vannak a különböző művészeti ágak: a filmművészet, zene, képzőművészet. A művészeti ágak közötti párbeszédet felfedezhetjük a kiállításon például a ritmus, a repetitív motívumok segítségével, melyek ugyanúgy jelen vannak a textiltervezésnél, mint a zenében vagy megjelenhetnek akár az ékszereken is. A párbeszédbe bevonják a kortárs táncot is, a megnyitón Góbi Rita táncművész improvizációját láthatják az érdeklődők. 

A kiállítás különlegessége, hogy pályakezdő, feltörekvő tervezők alkotásai is megtekinthetőek, bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a fiatal alkotók számára is.

A tárlat szoros együttműködésben valósult meg a Texhibition és a Design Without Borders programsorozattal, valamint a tervek szerint ősszel kapcsolódnak az eddig csak Budapesten megrendezett Ékszerek Éjszakája rendezvénysorozathoz is.

 

Érintkezések / Contacts kiállításmegnyitó
Időpontja: 2022. január 22-én, szombaton 11 óra
Helyszín: Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota Vár u. 29.
Köszöntőt mond: Grászli Bernadett igazgató és Dallos Krisztina kulturális projektmenedzser, VEB 2023-EKF
A kiállítást megnyitja: German Kinga
Közreműködik: Góbi Rita táncművész
A kiállítás kurátora: Dohnál Szonja galériavezető

 

 

Kapcsolódó programok:

2022. március 19. 16 óra
Radnóti Róza zongorakoncertje a kiállítóteremben, majd tárlatvezetés

2022. április 2. 13 órától 17 óráig
Söptei Eszter SZÍN KEVERÉS ékszerkészítő workshopja

 

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Papír/forma: százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében

Papír/forma: százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében

A Szépművészeti Múzeum jubileumi tárlatán a gyűjtemény legérzékenyebb, ritkán kiállított kincsei

KAS Műhely Kerámia Kiállítás és Vásár a Fabrikában

KAS Műhely Kerámia Kiállítás és Vásár a Fabrikában

Bartis Kata korábban még nem látott kerámiáit is bemutatja június 19-én 12 és 17 óra között.

Bukarestben kiállításon mutatják be a Puskás Arénát

Bukarestben kiállításon mutatják be a Puskás Arénát

A Hajrá, magyarok! - A Népstadiontól a Puskás Arénáig című tárlatot kedden nyitják meg a Magyar Kulturális Intézetben.

Hirdetés