Hirdetés

Az adaptív kollekció elkészültéhez hozzájárult a tervező édesapjánál diagnosztizált Pakinson-kór.

Hirdetés

Monika Dugar [R E S E T] ruhakollekciójának mintázata nemcsak a design kedvéért lett csíkos, hanem segíti a Parkinson-kórban szenvedő emberek mozgását is, ahogy a tervező mondja, az agy resetelésével. A tervezés szomorú apropóját az szolgáltatta, hogy Parkinson-kórt diagnosztizáltak Dungar édesapjánál. 

A [R E S E T] kollekció jól illeszkedik az adaptív ruhák sorába, egyre több gyártó áll elő hasonló ruházattal azért, hogy megkönnyítsék a mozgásukban korlátozott emberek életét. Mivel a Parkinson-kórban szenvedőknek akaratlan remegéssel kell szembenézniük,

a [R E S E T] nem tartalmaz gombokat és cipzárt, és még ennél is tovább megy: a minta egyfajta vizuális útmutatás is, amely megkönnyíti a mozgást.

A minta kialakításához Dugar számos kutatást tanulmányozott végig, a középpontba pedig a mozgási rendellenességek és a látás-észlelés közötti kapcsolatot állította. Ezekből arra a következtetésre jutott, hogy a mintának dinamikusnak kell lenni, hogy elérje a kívánt hatást, az agy "alaphelyzetbe történő állítását". Ezt pedig egy mintán, egyfajta optikai illúzión keresztül valósította meg. 

Habár a Parkinson-kóros betegek nagy része hatvan év feletti, a betegség első jelei már gyakran harminc éves korban jelentkeznek, Dugar szerint azonban a fiatalabb generáció szükségleteit nem veszi figyelembe a ruhaipar. Így a kollekcióra jellemző színekkel és kivágásokkal, a "klasszikus és mégis kortárs" vonásokkal a tervező a fiatalabbakat is megcélozta.

Forrás: dezeen.com
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eurázsiai díjat nyert egy magyar építészhallgató

Eurázsiai díjat nyert egy magyar építészhallgató

Kazi Zsolt Silver Diploma díjat kapott az Eurasian Prize nemzetközi versenyen.

Belgiumban a fák koronái között is lehet biciklizni

Belgiumban a fák koronái között is lehet biciklizni

A pijnveni Bosland kerékpárútjának részeként épült hídon 10 méter magasból lehet körbenézni.

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

A Lego Rebuild the World kampányának keretében 9-10 éves londoni gyerekek kipróbálhatták, milyen is építésznek lenni.

Hirdetés