A Graphisoft készül az építőipari digitalizációjára.

„A BIM-mel akár harmadával csökkenhet a kivitelezési költség, de legalább 5 év szükséges a magyar építőipar BIM technológiaváltásához” – mondta el Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős ország igazgatója a cég évindító sajtótájékoztatóján, a hazai esélyeket számba véve.
 


A Graphisoft az idén induló magyar építőipari digitalizációval kapcsolatban azt várja, hogy a teljes iparági BIM átállás viszonylag hosszabb idő alatt, a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelően 5-8 év alatt valósulhat meg. A BIM technológia még korlátozottan van jelen ma a magyar építőiparban, leginkább az építészek használnak 3D BIM megoldásokat, de a piac idei szűkülése és az új törvényi előírások felgyorsíthatják a technológiai fejlesztéseket.

A költségtudatosság a szoftverhasználatban is változást hoz, az egyszeri licenszvásárlást felválthatja a kedvezőbb árú előfizetéses szoftverhasználat.

A globális BIM szoftverfejlesztő vállalat, a Graphisoft szerint a korábbi évekre jellemző bővülés helyett az idei évben várható csökkenő rendelésállomány miatt a magyar építőipari vállalatoknak érdeke versenyképességük és alkalmazott technológiájuk fejlesztése. A magyar piac várja az új építési törvényt, amely várhatóan az állami beruházások esetében előírja a BIM megoldások alkalmazását a kivitelezés és a tervezés folyamatában, ezért érezhető a felfokozott érdeklődés a digitális megoldások iránt.

Rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldást keresnek a vállalatok, ezért egyre népszerűbb az egyszeri licenszvétel helyett az előfizetéses szoftverhasználat, ami először az amerikai és fejlett gazdaságú országokban kezdett elterjedni, de a Graphisoft arra számít, hogy az idén Magyarországon is egyre népszerűbb lesz. 

 

 

A Graphisoft szakemberei az elmúlt években piacaikon részt vettek a nemzeti BIM szabványok kidolgozásában, hiszen a digitális megoldásoknak kezelniük kell a helyi előírásokat, illetve a jogalkotók követik a technológia kínálta szakmai lehetőségeket. Chilétől a skandináv országokon át Szingapúrig a Graphisoft munkatársai követték a szabályozás és annak iparági megvalósításának folyamatát, illetve tagjai az Európai Unió szabványügyi testületének is.

Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős ország igazgatója elmondta: „Globális vállalatként megoldásainkkal és nemzetközi tapasztalatunkkal támogatjuk a hazai nagy és kisvállalatokat a BIM fejlesztéseikben. Néhány éve létrehoztuk oktatási platformunkat és elindítottuk a BIM menedzserképzésünket is, ami egyre népszerűbb. Mivel a magyar építőiparban az idén várhatóan konszolidációs folyamat is végbe mehet, ezért talán most még fontosabb, hogy magyar támogatással elérhetőek legyenek a világszínvonalú BIM megoldások és a jól képzett szakemberek.”

A vállalat nemzetközi tapasztalata alapján a magyar piaci szereplők arra számíthatnak, hogy a törvényalkotás valamint a nemzeti BIM szabványkidolgozás teljes folyamata akár 2 évet is igénybe vehet.

A BIM megoldások beépítése a gyakorlatba, a vállalati munkafolyamatokba ezután kezdődhet el. A teljes tervezési folyamat 3D alapúvá tételével – az építészek és a szakági mérnökök csapatmunkájának digitalizálása – létrejön a 3D építménymodell és a hozzá tartozó adatbázis. Ebben a fázisban már felhőalapúvá válik a csapatmunka, digitálisan valósul meg az ütközésvizsgálat és készül a mennyiségkimutatás.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkafolyamatok átállítása és a mindennapi gyakorlatba történő beemelése erre a szintre a teljes építőipari vertikumban 5-8 év alatt válhat általánossá.


A kivitelezőknek azonban megéri a digitalizáció, mert a BIM alkalmazásával nem lesz többé elvesztett adat, nyomonkövethető és archiválható lesz a tervezés és kivitelezés során történt összes változtatás. A BIM az építőipari beruházások folyamatát a következő fázisban teszi teljessé a digitálisan tervezhető költségvetéssel és a kivitelezési időtervvel (4D, 5D).
 

Miként forradalmasítja az iparágat a BIM technológia és szemlélet? Azáltal, hogy megvalósul az építmény fizikai és funkcionális jellemzőinek digitális ábrázolása, a létesítményekkel kapcsolatos információk megoszthatóvá válnak, az építmények teljes életciklusa alatt megbízható adatforrást biztosítva a jövőbeli döntésekhez.


Összességében az építőipari BIM átállás a beruházások esetében átlagosan 30 százalékos költségmegtakarítást, 25 százalékkal hatékonyabb kivitelezést, és a nemzetközi tapasztalat szerint négyzetméterenként mintegy 100 euró költségmegtakarítást eredményez az építmény életciklusa alatt. Az ország és a társadalom számára pedig a legnagyobb előnyt a BIM alkalmazása a környezetkímélőbb építési folyamatok jelentik, a csökkenő építőanyagszállítások, a rövidebb kivitelezési idő és a kisebb alapanyagfelhasználás, összeségében az iparág csökkenő CO2 kibocsátása.


Forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

A BORD Építész Stúdió eddigi legtudatosabb épületét az A’Design Awardon díjazták.

A koronavírusra is felkészítik a WELL minősítési rendszert

A koronavírusra is felkészítik a WELL minősítési rendszert

Az épületek egészségre és jóllétre gyakorolt hatásáról írt a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.

Hirdetés