Hirdetés

Óriási változás előtt a hazai építőipar

Minden eddiginél magasabb szintre emelik a teljes ágazaton belüli szoftveres együttműködést.

Az egész hazai építőipari szektor profitálhat a nemzetközi szinten is meghatározó, budapesti központú GRAPHISOFT SE. új digitális építőipari stratégiájából, amely szakmai megoldásain keresztül a korábbinál magasabb szintre emeli a teljes ágazaton belüli szoftveres együttműködést. A vállalat az új üzletfejlesztési irányokat az Archicad legújabb, 24-es verziójának bemutatásakor közölte. Az építészek, a szakági mérnökök, a kivitelező szakemberek, valamint az üzemeltetők közötti folyamatos, átlátható és integrált munkafolyamat magas tervezési és mérnöki hatékonyságot eredményez – csökkentve a kockázatokat, növelve a bizalmat és javítva a minőséget.

Budapesten tartott nemzetközi sajtótájékoztató keretében mutatta be a GRAPHISOFT az új szakmai stratégiáját, amelynek része a vállalat megújult arculata és termékpalettája. A világ több mint száz országában jelen lévő magyar alapítású, budapesti központú GRAPHISOFT 2007 óta a német Nemetschek-csoport tagja. A GRAPHISOFT a világpiac második legnagyobb szereplője, innovatív, az épületinformációs modellezésen (Building Information Modeling - BIM) alapuló építészeti megoldásai – beleértve az Open BIM-alapú tervezést megteremtő Archicad tervezőszoftvert – a piac legfejlettebb, vezető eszközei közé tartoznak. A GRAPHISOFT folyamatos piaci és szakmai sikeressége miatt a Nemetschek-csoporton belül is meghatározó szerepet tölt be.

A GRAPHISOFT megújult üzleti és szakmai filozófiájának alapja a teljes építőipari ágazat egységes, integrált működésének a megvalósítása.

Ez magában foglalja egyrészt a tervezési folyamatban résztvevő szakemberek (építészek, statikusok, szakági mérnökök) közötti folyamatos információcsere és együttműködés biztosítását, másrészt az építőipar teljes életciklusának különböző szakaszai (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) közötti integrációt. A GRAPHISOFT ezt a „digitális építőipari integráció” stratégiát és megközelítést három irányból és eszközrendszeren keresztül erősíti és biztosítja:

  • a Nemetschek-csoport saját, 18 szoftver-alapú megoldásának egymást kiegészítő és támogató kínálatán keresztül
  • az egyéb, a piacon elérhető fejlett szoftverekkel való – a felhasználók érdekében kidolgozott - teljes kompatibilitás megteremtésén keresztül (Open BIM lehetőség)
  • erőteljes képzési és oktatási tevékenységen keresztül, amely a hazai és nemzetközi építőipari szereplők számára nyújt segítséget az integrált működéshez.

„Mivel az építőipar globálisan a második legalacsonyabban digitalizált, ellenben magas hibaszázalékkal és alacsony költséghatékonysággal működő ágazat, és egyben az egyik legmagasabb CO2-kibocsátó tevékenység, ezért az integrált digitális együttműködés minden szereplő számára kézzelfogható előnyökkel jár. Nő a tervezési pontosság, csökkennek a tervezési-beruházási-üzemeltetési költségek, csökken a szakmai szereplők közötti redundanciák száma, és folyamatosan emelkedik a működési hatékonyság, röviden költséghatékonyabbá válnak a beruházások, és csökken a klímaváltozásra gyakorolt hatásuk” – mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT magyar piacért is felelős regionális igazgatója. 

A cégcsoport iparági szoftverei és digitális megoldásai a magyar piacon is lehetővé teszik, hogy a hazai építőipari szereplők – tevékenységüket digitális platformra emelve – világszintű hatékonysági és eredményességi működést valósítsanak meg, amely egyrészt fokozatosan erősíti regionális és nemzetközi versenyképességüket, másrészt nemzetgazdasági szintű kitörési pontot biztosíthat.

A GRAPHISOFT termékét és szolgáltatási megoldásait a nemzetközi piacon a legkülönbözőbb  építőipari beruházásoknál alkalmazzák, amelyek azóta kiemelkedő referenciákká váltak. A BIM-alapú Archicad szoftver és a Nemetschek-csoport egyéb szakági szoftveres megoldásainak közös alkalmazásával tervezték többek között a világ második legmagasabb építményét, amelyet jövőre adnak át (118 emelet magas Merdeka torony, Kuala Lumpur, Malázia), legfejlettebb szuperkórházait (Norvégiától Ausztráliáig), legnagyobb sportlétesítményeit, Kína egyik legmodernebb művészeti palotáját és számos kiemelkedő – országokon átívelő – építőipari beruházást. Ezt, a GRAPHISOFT-on és a Nemetschek-csoporton belüli integrált működést most a teljes piaci környezet számára elérhetővé teszi a budapesti központú globális vállalat.

Az építőipar működésére eddig a hierarchikus, egymásra épülő munkafolyamatok voltak jellemzőek. A vállalat új stratégiai megközelítése az úgynevezett agilis együttműködési modellt támogatja, amely a különböző tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szereplők közötti dinamikus, keresztfunkcionalitáson és folyamatos interakción alapuló közös gondolkozást és munkafolyamatot valósítja megi. Ez a világpiacon is paradigmaváltást jelent az építőiparban, de előnyei már rövid távon jelentkeznek. Mind a magyar, mind a nemzetközi építőipar számára hatékonysági és környezetvédelmi okok miatt is ez a szemlélet válhat a leghatékonyabb fejlődési megoldássá.


Archicad 24

A GRAPHISOFT szakmai stratégiáját tükrözi az idén kiadott Archicad 24 szoftver, valamint az építészeti és építőipari felhő alapú együttműködést lehetővé tévő piacvezető BIMcloud megoldásnak, továbbá a piac legnépszerűbb webes BIM applikációjának, a BIMx-nek a legújabb funkciói és lehetőségei. 

Az Archicad nagyteljesítményű beépített eszközein és felhasználóbarát kezelőfelületén keresztül a piac leghatékonyabb és legintuitívabb BIM szoftvere. Az algoritmikus tervezési munkafolyamat és a kiemelkedő modell támogatás, az automatizált dokumentáció, az egy kattintással elérhető publikáció, a valósághű renderelés és a kategóriájában egyedülálló elemzési képesség lehetővé teszi, hogy a tervezők azzal foglalkozhatnak, amelyhez a legjobban értenek: nagyszerű épületek tervezésével.

Forrás: Közlemény
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átvették a vezetést a megújuló energiaforrások az európai villamosenergia-termelésben

Átvették a vezetést a megújuló energiaforrások az európai villamosenergia-termelésben

Mindez a nap- és szélenergia előretörésének köszönhető.

Megvannak az új kézilabdacsarnok látványtervei

Megvannak az új kézilabdacsarnok látványtervei

Már épül az aréna a Ferencvárosban, látványterv azonban eddig nem volt.

Jó ütemben halad a BudaPart legújabb irodaházának megvalósítása

Jó ütemben halad a BudaPart legújabb irodaházának megvalósítása

Az első bérleti szerződést egy teljes emeletre írták alá.

Hirdetés