Rajzokkal ellátott konyhai kiegészítőket dobott piacra a Gorenje

Április 2-a az autizmus világnapja. Az autizmussal élők mindennapjainak könnyítése érdekében fogott össze a Gorenje Magyarország és az Autistic Art Alapítvány: autista művészek álmodtak különleges grafikákat konyhai kiegészítőkre, amelyek limitált számban beszerezhetőek az alapítvány webshopjában. A befolyt összegből a magyarországi civil fenntartású autista lakóotthonokat támogatják, melyekben az érintettek méltó körülmények között élhetnek, akár életük végéig.  

 

Az autizmus ma Magyarországon több tízezer családot érint. Az autizmussal élő fiatalok életlehetőségei 16 éves koruk után radikálisan beszűkülnek, mivel a tankötelezettség megszűnésével csökken azon intézmények száma, ahol a fiatalok tanulhatnak, dolgozhatnak, ha súlyosabb autizmussal élnek.

Az autizmus spektrumzavarnak számos különböző formája van, és minden egyes autista egyén egyedi jellemzőkkel rendelkezik. Az alapvető különbséget abban kell keresni, hogy az autizmus tartományába tartozó tünetek mennyire súlyosak. Hiszen létezik olyan autizmussal élő, aki jól kommunikál, tud tanulni és társas kapcsolatok kialakítására is képes.  De létezik olyan érintett is, aki autizmusa mellett értelmi fogyatékossággal él együtt. Az autizmus spektrumon belüli elhelyezkedés az oktatásban és nevelésben is döntő fontosságú. Akit integráltan lehet oktatni, elméletileg többségi iskolákban is tanulhat akkor, ha az adott óvodai- és vagy iskolai intézmény rendelkezik autizmusban jártas szakemberrel. Azoknak, akiknek értelmi állapota nem teszi lehetővé az integrált oktatást, sajátos nevelési igényű intézmények biztosítanak lehetőséget a fejlődésre és tanulásra.

Ugyanakkor miután az érintettek betöltik a 16. életévüket – a tankötelezettség korhatárát -, életlehetőségeik radikálisan beszűkülnek, mivel ezután csökken az intézményes keretek között működő rendszerek száma, ahol a súlyosabb autizmussal elő fiatalok tanulhatnak és dolgozhatnak. Ilyen esetekben segít az Autistic Art Alapítvány, amely tizenegy autista-barát, civil fenntartású lakóotthon működését támogatja.

 

Kiss Péter rajza

 

A család és a lakóotthon együttesen segítik az autistákat. Az oktatási rendszerből kikerülő, autizmussal élő fiatalok közül sokan nem, vagy csak korlátozottan képesek önálló életvitelre. Helyzetük nagyon sok esetben egyáltalán nem megoldott, ezért ott maradnak ,,örök gyermekként” idősödő szüleik mellett egy háztartásban. Erre a problémára nyújt megoldást a lakóotthon, ami személyre szabott terápiát, kortársakkal való együttlétet, hobbi tevékenységet, privát életteret és segítséget biztosít az érintetteknek. Az itt tartózkodás nem jelenti a családtól való elszakadást. Család és lakóotthon együttesen segítik az érintett fiatalt vagy felnőttet. A lakóotthonok kialakítása az autizmussal élők igényeire lett szabva, a lakók mindennapjait pedig képzett szakemberek teszik könnyebbé.

„Az autizmussal élők közül sokan komoly nehézségekkel küzdenek a gondolkodás, a szociális kapcsolatok és a kommunikáció terén.  Az érintett fiatalok mintegy 40%-a egyáltalán nem beszél. Sokan közülük színekben és képekben gondolkodnak. Emiatt gyakoriak az otthonokban a különböző kézműves tevékenységek, melyek fejlesztik a fiatalok finommotorikus képességét” – mondta Kovács Henrietta az Autistic Art ügyvezetője. 


A 2006 óta működő Autistic Art Alapítvány, mely több mint 350 fiatal autista fiatallal működik együtt, úgy véli, hogy a művészet kiváló eszköz lehet a társadalmi szegmensek közötti kapcsolatok kiépítésére. Ezért dolgozta ki a művészetterápia alkalmazásának módszertanát, mely segít az érintett fiataloknak kifejezni magukat és kapcsolódni másokhoz, valamint segít az autizmus megismertetésében és megértésében a szélesebb közönség körében.

 

Kalocsai Nóra rajza

 

Emellett a foglalkozások gazdasági jelentősége sem elhanyagolható, hiszen az alkotás során az otthonok lakói olyan termékeket állítanak elő, melyek eladásából bevételre tesznek szert.

Az általuk létrehozott alkotások különböző termékekre – például sálakra, pólókra, füzetekre – kerülnek, ezeket az alapítvány a saját webshopjában értékesíti, majd a teljes bevételt a lakóotthonok fenntartására fordítják.


A lakóotthonok fenntartása igen költséges, lakónként átlagosan havi 400 ezer forint kiadással kell számolni. Bár a legtöbb lakó önrészt is fizet, ez az összeg még az állami támogatással együtt sem fedezi a teljes költséget. Idén tavasszal a Gorenje Magyarország a társadalmi felelősségvállalás jegyében összefogott az alapítvánnyal, és autista alkotók bevonásával, egyedi rajzokkal ellátott konyhai kiegészítőket – konyharuhát, és konyhai kötényt – készített, hogy felhívja a figyelmet az autizmus jelenségére.  A termékek megvásárlása a magyarországi civil fenntartású autista lakóotthonokat és a művészetterápiás foglalkozásokat támogatja, azon túl, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élők értékteremtő képességére.

 

Gorenje- Autistic Art alapítvány, látványterv

 

„Cégvezetőként rendkívül fontosnak tartom, hogy tevékenységünk ne csak gazdasági sikereket hozzon, hanem társadalmi értéket is teremtsen. Ennek mentén fogalmazódott meg bennünk az együttműködés gondolata az Autistic Art Alapítvánnyal, ahol a művészetterápia segítségével nemcsak az autizmussal élő fiataloknak nyújtunk lehetőséget az önkifejezésre és fejlődésre, hanem egyúttal olyan termékekkel is elősegítjük a közösségi támogatást, melyeknek értékesítésével hozzájárulunk az autista lakóotthonok fenntartásához és a művészetterápiás programokhoz” - emelte ki Füle Norbert, a Gorenje Magyarország ügyvezetője. 


A limitált darabszámban elérhető konyhai kiegészítőket az alapítvány honlapján lehet megvásárolni

 

Autistic Art    Web | Facebook


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a gyöngyök terápiás célt szolgálnak

Amikor a gyöngyök terápiás célt szolgálnak

Az egyes darabokat a terápián a résztvevők festhetik ki, amely megkönnyítheti a feltárást és a feldolgozást.

Hasít Észak-Amerikában az autistákat foglalkoztató magyar legós startup

Hasít Észak-Amerikában az autistákat foglalkoztató magyar legós startup

A We Love What You Build nemcsak ötletben erős, egyúttal a társadalmi felelősségvállalásban is példát mutat.

Hirdetés