Levadásztuk a legegyedibb természet által inspirált designdarabokat!

Szubjektív válogatásunk a legegyedibb természet által inspirált designdarabokból, a heti rendszerességgel jelentkező OCTOGON hunters sorozatunkban.

 

Warde

A HQ Architects négy, vizuálisan meghatározó szobrot telepített a jeruzsálemi Vallero térre. Ezek a grandiózus virágok amellett, hogy kissé groteszk hatást keltenek a város közepén, még interaktívak is. Évszaktól vagy a napszaktól függően a virágszobrok fényt vagy árnyékot adnak, virágoznak, vagy bezárnak azok számára, akik elsétálnak alattuk. A 2014-ben épült négy interaktív és mozgásaktivált virág a „Warde” nevet viseli és több, mint 30 méter magasak és szélesek. A HQ Architects csapatának azért esett a Vallero térre a választása, hogy „felvirágoztassák” az amúgy ipari épületekkel beépített környéket – a városlakók számára a színes installáció egész évben tavaszi hangulatot nyújt.

A csapat így jellemezte a projektet: „Ez egy kísérlet arra, hogy ne harcoljunk a káosszal, inkább próbáljuk meg felrázni a várost ezzel a négy elemmel és egy csipetnyi fantáziával, hogy segítsünk legyőzni a tér valóságérzetét.”

Ha senki sincs a közelben, a virágok fokozatosan „elhervadnak” azáltal, hogy összezáródnak és becsukják szirmaikat. A természeti világból ihletett pipacsok merész, de mégis gyönyörű kontrasztot nyújtanak a jeruzsálemi Vallero tér képében. 
 


Fotók: Dor Kedmi
 Hexagon Honey

A hatszögletű mézes csupor koncepció Makszim Arbuzov moszkvai grafikus és márkatanácsadó nevéhez fűződik. A méhsejtek által inspirált mézesüvegeket olajozott fakupak és egy hozzákapcsolt mézmerítő egészíti ki. A természetes fából készült fedők szintén hatszögletűek és a palackok nyakára csúsztathatók, így biztosítva, hogy a hatszög megfelelően illeszkedjen a szomszédos palackhoz. Az üvegekhez beépített mézmártót is mellékeltek, amit használatán kívül a palackban tárolnak. A tervező a csomagolásban is a termék természetes tulajdonságait akarta kiemelni minimalista megjelenésével. Az egyszerű hatszögletű formák a „MADE BY BEES” címkét viselik, amivel a méz eredetét reprezentálják. A minimalista feliratozása lehetővé teszi, hogy a mézfajták élénk meleg színei átragyogjanak az üvegen keresztül. Az egymáshoz illesztett üvegek dekoratív rácsot képeznek az üzletek polcain.Fotók: Hexagon Honey
 Larosée

Nguyen La Chanh élő mohás fürdőszőnyeget tervezett diplomamunkájában a svájci ECAL-on. Miután több blogon is megjelentek a fotók és számtalan komment érkezett a projektjére, hogy hol lehet megvásárolni, elkezdett foglalkozni a Larosée gyártásával és értékesítésével. A „Larosée” élő mohás fürdőszőnyeget jelenleg a HoO Design árusítja, akik fenntartható gyártási módszereket és újrahasznosított anyagokat használnak ökológiai termékek előállításához.

A fürdőszőnyeg plastazote latexhabból készült és merev keretből áll, amelybe különféle mohadugókat ágyaztak be. A tervező gömb-, sziget- és erdei mohafajták keverékét használta fel az élénk szőnyeg előállításához. A termék használata közben nem kell aggódnunk, hogy frissen mosott lábunk piszkos lesz, hiszen a szőnyegben nincs talaj. Ehelyett a moha hasonló módon tapad az újrahasznosított növényi latexhabhoz, mint a falhoz és minden szükséges táplálékot felszív a levegő nedvességtartalmából és a lábról való vízből, ezzel szimbiotikus kapcsolatot teremtve a használóval. Számos mohafaj rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal – néhányat háborús körülmények között még fertőtlenítő kötszerként is használtak –, élő anyagként pedig szabályozza magát, és küzd a betegségek ellen. Így azok, akik azt hiszik, hogy egy hagyományos szövet fürdőszőnyeg higiénikusabb, mint ez az élő moha alternatíva, azok sajnos tévednek.
 

 Cirrata Octopus Lamp


A Cirrata, egy izzólámpa az óceán sötétjében. Megalkotója Markus Johansson, aki termékével megkérdőjelez minden elképzelést arról, hogy mi mindent lehet alumíniumból készíteni. A nem mindennapi, excentrikus polipszerű test érdekes árnyjátékot ad, szimmetrikus karjai pedig együttesen tartják meg a lámpát, ezzel megteremtve a tökéletes egyensúlyt. Csaknem hat év telt el az ötlettől a kész termékig, és ez volt az első Oblure lámpa, amelyet magával a tervezővel együttműködve még 2016-ban piacra dobtak. A svéd tervező szilárd meggyőződése volt, hogy a lámpa sikeres lesz, így tovább folytatta a fejlesztést. A Cirrata ma már világszerte ismert asztali lámpa.

A polipokat tartalmazó, alrendről elnevezett „cirrata” lámpasorozat a tengeri lények formáját veszi át a projektben, amely kiterjeszti a corian polimer anyag használatának lehetőségeit. Johansson számos anyagot és technikát vizsgált meg annak kifejlesztésében, amit végül a „cirrata”-hoz használt. A különböző darabokat a hővel alakítható korian fa alapokra formázta. A projekt leírásában Johansson kijelenti:

 „Váratlan élmények és meglepetések várnak az óceán mélyén: egy test sok karral, amely végigsöpör és megvilágítja a lenti sötétséget. Arrogáns és merész, nem is kétség, hogy ki az uralkodó itt lent. Egy magányos, de nem kevésbé félelmetes karakter, akinek formái a mélységek más lakóihoz való hasonlóságából születtek”.

 Algue

Ronan és Erwan Bouroullec, az Algue tervezői a modern anyagokat előszeretettel ötvözik innovatív ötleteikkel. Ennek megfelelően a bretagne-i testvérek portfóliója designtárgyak rendkívül széles skáláját tartalmazza. Az Algue-t 2004-ben hozták létre, ami egy többféle formát ölthető térelválasztó.

Akárcsak az Algue esetében, Ronan és Erwan Bouroullec terveit a könnyedség és finomság határozza meg. Az Algue gyártója a svájci birsfeldeni székhelyű Vitra kortárs bútorgyártó. Az algák fröccsöntött műanyagból készülnek, és 25 darabos kiszerelésben kaphatók, melyek körülbelül 1 nm-es térelválasztót/függönyt tesznek ki. Minden algaszerű elem végén kör alakú mélyedések találhatók, amelyeken keresztül az egyes elemek különálló csatlakozókkal összekapcsolhatók. Az egyedi, ágszerű műanyag modulok összekapcsolásával az Algue többféle felhasználást, átláthatósági fokot, valamint számtalan méretet és formát tesz lehetővé. A designt úgy alakították ki, hogy bármikor újraformálhatjuk az elemeket.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters I Természet ihlette designtárgyak

OCTOGON hunters I Természet ihlette designtárgyak

Levadásztuk a legegyedibb természet által inspirált designdarabokat!

Milyen egy jó iroda? – beszélgetés a PR-sablonokon túl

Milyen egy jó iroda? – beszélgetés a PR-sablonokon túl

A legtöbb irodaépület ma is konfekcióruha, pedig kevés hiányozna, hogy úri szabóénak érezzük az építészetét.

A designer, aki terméket is fejleszt

A designer, aki terméket is fejleszt

Unger Zsolt és csapata minden előzetes adatnak és szempontrendszernek megfelelő piacképes termékeket alkot.

Hirdetés