Op-art ihletésű, lézervágással készült faliórát tervezett Horváth Zsuzsanna.

A terv kategória különdíját kapta Horváth Zsuzsanna igényes és letisztult designú NORNIR faliórája a Magyar Formatervezési Díj átadásán. Az op-art ihletésű, lézervágással készült órán óra- és percmutató helyett két koncentrikus kör forog egymáson, melyek így moiré mintákat hoznak létre, egyben túlmutatnak a hagyományos faliórák mezei funkcionalitásán. Az órát a Budapest Design Week videója segítségével mutatjuk be.

Az op-art ihletésű falióra működési elve újszerű, megjelenésével pedig újraírja az analóg órákkal kapcsolatos megszokott vizuális sémákat. Az óramutatót az alkotó nem különálló egységként, hanem a számlap szerves részeként értelmezi. A hagyományos óramutatók helyett a szerkezet két kerek rétegeltlemez óralapból áll, amelyek koncentrikus U alakú mintázatban vannak kivágva.

A minta iránya mutatja az aktuális időt. A belső, nagyobb lemez a perceket, a kisebb, külső az órát mutatja, vagyis a megszokott elrendezéssel ellentétesen, a perc és az óramutató fordítva helyezkedik el.

A rendhagyó megoldás egyedi óraház és óramű tervezését is szükségessé tette. A kétmotoros, mikrokontrollerrel szabályozott rendszerben az egyik motor az óramutató, a másik a percmutató lapot forgatja. A festett nyírfa rétegelt lemezből készülő forgó lapok folyamatosan változó dekorelemként hatnak egy enteriőrben, de akár örökösen változó műalkotásként is felfoghatók.

Horváth Zsuzsanna tavaly az Illan lámpával aratott sikereket: a hasonló eljárással készült légies lámpabura számos díjat elnyert, és ami talán fontosabb, hogy a neves Luceplan cég forgalmazni is kezdte. Az Illan lámpáról beszélgettünk is a Koppenhágában élő tervezővel. 

Az összes díjazottat ebben a cikkben mutattuk be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Horváth Zsuzsanna Illan lámpája Light + Building Best of díjat kapott

Horváth Zsuzsanna Illan lámpája Light + Building Best of díjat kapott

És most azt is elárulta, milyen tervei vannak, mire készül még.

A Gutowski Robert tervezte pátyi templom és Horváth Zsuzsanna Illan lámpája is felkerült a Dezeen Awards 2020 shortlistjére

A Gutowski Robert tervezte pátyi templom és Horváth Zsuzsanna Illan lámpája is felkerült a Dezeen Awards 2020 shortlistjére

Az egyes kategóriák győzteseit októberben hirdetik ki, és indul a közönségszavazás is.

Hirdetés