Hirdetés

Neves designcég kötött szerződést Horváth Zsuzsannával az általa tervezett Illan lámpára. Interjú.

A könnyed, természetes, relaxációs hatású Illan függesztett lámpa elnyerte az öt „Best of” díj egyikét a Light+Building keretében rendezett Design Pluson. A lámpát ma már a neves designcég, a Luceplan forgalmazza, és egy fiatal magyar tervező, Horváth Zsuzsanna jegyzi, akit a koppenhágai otthonában értünk utol telefonon. 

Fotó: Ville Vappula

Horváth Zsuzsanna több más kiállítás után 2018 tavaszán a Salone Satellite-en is bemutatta az Illan függesztett lámpa prototípusát. Az új tehetségekre mindig nyitott Luceplan azonnal felfigyelt a fiatal designer „rendkívül költői, direkt megközelítésére”. A híres olasz designcégnek a DNS-ében van az anyagokkal kapcsolatos kutatás és innováció, az Illan lámpa pedig tökéletesen megfelel ennek a koncepciónak.

„Figyelemre méltóan dekoratív, intelligens, anyaghasználata eredeti” – méltatja a lámpát a Luceplan leírása, merthogy mostanra szerződéses partnere lett a magyar tervezőnek. De mit szólnak a lámpa furcsa nevéhez külföldön, és hogyan jutott el idáig Horváth Zsuzsanna?

Horváth Budapesten született, elvégezte a Műegyetemet, ugyanakkor már közben nagyon nagy hatást gyakorolt rá egy erasmusos év a finnországi Tamperében. Már előtte is tudatosan kereste „az északi vonalat”, és mivel inkább a design felé orientálódott – saját bevallása szerint kevésbé volt jó a technikai tárgyakból – Finnországban jobban is mentek neki a tanulmányok.

Mindenesetre befejezte a BME-t, ám miután Magyarországon a válság után nem nagyon akadt munka, Zsuzsanna pedig a szakmában szeretett volna elhelyezkedni, világos volt, hogy a párjával visszatér Finnországba, ahol már volt valamennyi kapcsolati hálójuk.

„Szerencsém volt, egy hét alatt találtam kint munkát, a férjem pedig kint PhD-zett.”

Turkuban laktak, ahol Zsuzsanna három és fél évig dolgozott a helyi koncertterem tervezésén. A délnyugat-finnországi város 2011-ben az EU kulturális fővárosa volt, arra készült el a vasúti remízből átalakított épület, a Logomo, ahol a Voice of Finland döntőit is rendezik.

„Azután dolgoztam villaépületeken, és a mai napig is visszadolgozom néha annak a tervezőcégnek. Szeretem, ha van egyensúly az építészet és a design közt, de most picit hangsúlyosabb a formatervezés.”

Később Dániába költözött, ahol hobbivállalkozásként megalapította a jórészt home dekorral és ékszerekkel foglalkozó Strips & Stripes céget.

„Még az Erasmus-évből jött az ötlet: Finnországban vannak vásárok, ahol az egyetemisták árulják a termékeiket. Ezeket a rendezvényt tömegek látogatják, folyamatosan jönnek a vásárlók, még ebédelni sincs idő. Árulnak ékszereket, üveget, kerámiát, nyilván „diák áron”, de éppen ezért rendkívül népszerű karácsony előtt. Így indult a cégem, lézervágott fülbevalókkal és ékszerekkel, majd az érdeklődés hatására indítottam be az online részleget. Ez picit hobbiszinten maradt, nem ez a fő tevékenységem. 

Mindenesetre oda például kézzel is készítek dolgokat, amiről nem szabad lemondani, más érzés, más kapcsolat az anyaggal.

Most főként az új projekteket csinálom, illetve dolgozom építészként is, több lábon állok. Ha rajtam múlik, a közeljövőben kicsivel több bútortervezés jön, illetve megtartanám a fülbevaló vonalat is.”

Az északi design hatalmas tradíciókkal bír, aminek a híres tervezők emlegetésén túli, új aspektusára világított rá a magyar tervező, mondván, Finnországban aki teheti, vesz egy Alvar Aalto kisszéket vagy bútort, egy átlagos dán háztartásban találunk Louis Poulsen lámpát, esetleg egy Arne Jacobsen széket, és használt designtárgyakat is kapni – tehát nagy hangsúlyt fektetnek erre a mindennapokban is.

Nálunk viszont nyelvében él a nemzet, talán ezért is az Illan lámpa nevére kérdeztünk rá először. Szándékosan magyar szót választott Horváth Zsuzsanna, miközben az Illan „finnül az este birtokos ragozása, a finnek ki is tudják mondani, de a spanyolok például érdekesen ejtették ki.

Többnyire azért ki tudják mondani, cserébe a magyar név jól leírja a lámpát, és így megismernek egy magyar szót.

A termékfejlesztés során 5-10 opciót kell mondanunk a névre, majd jogi- és marketingszempontok alapján eldöntik, melyik legyen. Szerencsére erre esett a választás! Csak a jelentését nehéz elmagyarázni, inkább csak körülírni lehet.”

Valóban, a Luceplan angol termékoldala egy komplett bekezdést szentel ennek az öt betűnek. De azért magáról a lámpáról se feledkezzünk meg, amelynek ötlete úgy született meg, hogy lézervágást modelleztek különböző anyagokkal. A papírlapok és farétegek új jellemzőket kapnak a vágás során, majd a felfüggesztés maga a gravitációs erő lesz. Áttetszőség, rugalmasság és finom hullámmozgás – ezek adják az Illan lámpa sajátos karakterét.

Az egyszerű, koncentrikus vágási forma háromdimenziós, szoborszerű tárggyá alakítja a fát, amely a legkisebb légmozgásra is reagál, miközben a fény és az árnyékok hullámzása relaxációként hat. Szintén ezt a hatást erősíti a lámpatestbe szerelt LED meleg fénye. Művészet és formatervezés határán játszik a lámpa, a minőség, a jó megjelenés és egyfajta mágia háromszögében, mindegyikből becsempészve egy kicsit a hétköznapokba.

A környezettudatos skandináv szemlélet jegyében a vékonyra összehajtható terméket egy boríték-szerű, lapos „dobozban” szállítják. Jelenleg háromféle méretben kapható 60, 80 és 100 centis átmérővel – Magyarországon is. Kérdés, a szállítások hogyan alakulnak majd a karantén idején, mindenesetre két hazai viszonteladó (Solinfo, Desidea) is van. 

„Rengeteg visszajelzést kapok ezzel kapcsolatban. Van például, aki csak úgy elküld egy képet az Instájáról, hogy ő már felszerelte otthon. Nekem sokat jelent ez az élénk érdeklődés, és látom, hogy megéri tovább fejleszteni – holott eredetileg még a diplomamunkám volt az Aalto Egyetemen.”

A lámpát először 2017-ben, Stockhomban mutatták be, majd szerepelt a frankfurti és a milánói design-kiállításon. „Milánóban beválogatottak a feltörekvő tehetségek közé, és mivel ott számos cégvezető megfordul, így talált meg a Luceplan is. Nagyon releváns kérdéseket tettek fel, adtak névjegykártyát, de korrektül jelezték, hogy ez még csak érdeklődés. Aztán e-mailezés kezdődött, majd szeptember-október körül ajánlottak szerződést.”

Ez a bizonyos szerződés pedig egyelőre erre az egy lámpára szól, de Zsuzsanna bízhat a jövőbeni együttműködésben, mert a Luceplan gyakran dolgozik ugyanazokkal a tervezőkkel. És persze alaphelyzet a több lábon állás, az ékszerek, bútorok tervezése, és az alkalmankénti építészeti megbízások.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hazai designcég, ami ellenáll a szirénhangoknak

A hazai designcég, ami ellenáll a szirénhangoknak

Keskeny ösvényen járva vált a LumoConcept a designlámpák hazai piacának meghatározó szereplőjévé, és a következő lépéseit is a szerves fejlődés jegyében teszi meg.

Világító szappanbuborék és teátrális hatás

Világító szappanbuborék és teátrális hatás

Designlámpa guide, best of április.

Hirdetés