Az egyes kategóriák győzteseit októberben hirdetik ki, és indul a közönségszavazás is.

Közzétették a Dezeen Awards 2020 shorlistes projektjeit: az "Interior" kategóriában a Gutowski Robert tervezte pátyi templom, a "Design" szekcióban pedig Horváth Zsuzsanna Illan lámpája is bekerült a legjobbak közé. Az építészeti portál a díj történetében először a közönséget is bevonja a díj odaítélésébe, jövő héttől bárki szavazhat kedvenc alkotására vagy stúdiójára. A közönségszavazás mellett a szakmai zsűri októberben fogja kiválasztani az egyes kategóriák győzteseit.

Szent II. János Pál pápa templom

A pátyi templomot Gutowski Robert építész saját lakhelyére tervezte, ez a személyes, közeli, bensőséges viszony érződik a léptéken, a téralakításban és a belső terek átgondolt hangoltságában. A templom megérkezéskor kibontakozó sziluettje az ölelés körkörösségében tárulkozik elénk.

A központi épülettömb mintegy kinyújtott kézként kulcsolódik össze a megemelt belső udvart körülvevő körítőfalban, amely egyszerre védelmezi és tartja egyben a közösséget.

Fotó: Bujnovszky TamásFotó: Bujnovszky Tamás

Védelmező gesztusa egyszerre lokális és egyetemes szinten is kifejezi a közösségteremtés igényét és lehetőségét, amelyre a templom mint épület lehetőséget teremt. 

A bravúros megoldásokkal vezetett természetes fény keresztül-kasul bejárja a szentélyt és a hajót, vagyis a középkori templomépítészeti hagyományt követően a fény teremti, rajzolja körül a szakrális teret, a fal csak másodlagos kiegészítő objektum.

A merészen virtuóz belső megoldások közül a feljárók rejtett, magánáhítatra szánt, meghitt kápolnát is magába foglaló struktúrája említendő. A félköríves elrendezés miatt a templom minden napszakban, szinte óráról órára követi az idő múlását, mintha egy hatalmas napóra számlapján vándorolna körbe a napsugár.

Illan lámpa

Horváth Zsuzsanna több más kiállítás után 2018 tavaszán a Salone Satellite-en is bemutatta az Illan függesztett lámpa prototípusát. Az új tehetségekre mindig nyitott Luceplan azonnal felfigyelt a fiatal designer „rendkívül költői, direkt megközelítésére”. A híres olasz designcégnek a DNS-ében van az anyagokkal kapcsolatos kutatás és innováció, az Illan lámpa pedig tökéletesen megfelel ennek a koncepciónak. A Luceplan mostanra szerződéses partnere lett a magyar tervezőnek.

Fotó: Ville VappulaFotó: Horváth Zsuzsanna

A lámpa ötlete úgy született meg, hogy lézervágást modelleztek különböző anyagokkal.

A papírlapok és farétegek új jellemzőket kapnak a vágás során, majd a felfüggesztés maga a gravitációs erő lesz. Áttetszőség, rugalmasság és finom hullámmozgás – ezek adják az Illan lámpa sajátos karakterét. Az egyszerű, koncentrikus vágási forma háromdimenziós, szoborszerű tárggyá alakítja a fát, amely a legkisebb légmozgásra is reagál, miközben a fény és az árnyékok hullámzása relaxációként hat. Szintén ezt a hatást erősíti a lámpatestbe szerelt LED meleg fénye. Művészet és formatervezés határán játszik a lámpa, a minőség, a jó megjelenés és egyfajta mágia háromszögében, mindegyikből becsempészve egy kicsit a hétköznapokba.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Középület kategóriában is szavazhatsz az Év háza pályázaton

Középület kategóriában is szavazhatsz az Év háza pályázaton

A Családi ház, lakóépület kategória szavazása lezárult, a Középületéé elindult.

Közönségdíj is lesz az Év háza 2020 pályázaton

Közönségdíj is lesz az Év háza 2020 pályázaton

Két kategóriában, 53 épülettel versenghetnek az építészek.

Karim Rashid nyerte Amerika legjelentősebb design díját

Karim Rashid nyerte Amerika legjelentősebb design díját

A designer szerint a formatervezés produktumai mindenki számára elérhetőek kell, hogy legyenek.

Hirdetés