Hirdetés

Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat.

A hagyományoknak megfelelően a legrangosabb hazai design elismerések, a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj átadásával indult a Budapest Design Week. Nézzük meg a díjazottakat közelebbről is!

Az idei Design Hét témája a New Standards, avagy a covid utáni új normális lesz, erre reflektál a központi kiállítása is. Október 8. és 17. között Budapest mellett több vidéki városban közel 200 programmal – kiállításokkal, szakmai rendezvényekkel, városi sétákkal, kézműves workshopokkal, nyitott stúdiókkal – várják az érdeklődőket. Az eseményről itt írtunk bővebben.

 

Magyar Formatervezési Díj 2021

1.    Termék kategória 
  
●    BAYZ AUDIO COUNTERPOINT 2.0
○    Alkotó: Bay Zoltán
○    Megrendelő / gyártó: Bay Audio Bt.
 
Bay Zoltán vállalkozása, több évtizedes műszaki tapasztalattal, kizárólag saját tervezésű hangfalakat kínál. A 2011-ben szabadalmaztatott BRS (Bay Radial Speaker) elnevezésű 360 fokban sugárzó dinamikus magassugárzó extrém sávszélességű rendkívüli impulzusátvitelre képes, sugárzási diagramja pedig még 50 kHz-en is a kört közelíti. A hagyományos hangszórók membránja működése során betörik, ami negatívan befolyásolja a hangminőséget. A BRS esetében ezek a nem kívánt rezonanciák nem rontják a hangzást. A BRS magassugárzóhoz egy mélysugárzó is készült, amelynek megtervezésében a neves SB Acoustics hangszóróit is tervező Frank Nielsen működött közre. A két hangsugárzó gondosan összehangolt párost alkot. A hangzás mellett a berendezések teste is egyedi. A tervezés során a lehető legkisebb saját tömegre, nagy merevségre és a saját rezonanciafrekvenciától mentes kialakításra törekedett a tervező. A BAYZ Audio termékei nagy odafigyeléssel, kézzel és kizárólag megrendelésre készülnek.
 
 
●    TEQ LITE
○    Alkotó: BORSÁNYI Gábor, GATTYÁN György, HUSZÁR Viktor Dénes
○    Gyártó: TEQBALL Kft.
 
A Teqball egy olyan multifunkcionális sporteszköz, amely megjelenésében egy meghajlított pingpongasztalra emlékeztet. Ez az egyedi megoldás újfajta sportolási formákat tesz lehetővé, hiszen az asztallap görbülete ideális pattanási ívet biztosít a különféle labdajátékok során. A Teq LITE egy tömeggyártással kedvezőbb áron előállítható új termék, de minősége megegyezik korábbi társaiéval. Az asztallap konstrukciójának megalkotásához egy speciális eljárással készülő préselt kompozit anyagot használtak, ezt különleges bordaszerkezet tartja. A felhasznált alapanyag a szilárdulás során nem zsugorodik, hanem tágul, és az anyag révén kialakítható vékonyabb héj tökéletes esztétikai megjelenést eredményez. Az új modell fejlesztése során a legfőbb szempont az volt, hogy az egy sokkal szélesebb felhasználói réteg számára tegye elérhetővé a sportolás örömét. Egyedi kialakításának köszönhetően alkalmas egyéni játékra, de akár hatan is használhatják egyszerre. Kül- és beltéren egyaránt felállítható, helyigénye pedig összecsukva csekély. 
  
●    TILES
○    Alkotó: Lakos Dániel
○    Gyártó: Balaton Bútor
 
A tervező előszeretettel kísérletezik új technológiai megoldásokkal, ugyanakkor fontos számára az ergonómiai elvárások maximális kielégítése is. Legújabb, a Balaton Bútorgyár felkérésére tervezett Tiles széke izgalmas módon egyesíti a két területet. A bútor kialakítása során a designer az íves formára préselt rétegelt lemez helyett a térbeli forma redukciójára, annak síkokkal való közelítésére törekedett. Egy fából készülő, többszörösen görbült felület létrehozása bonyolult feladat, mivel a hagyományos idompréselt rétegelt lemezek mindössze egyszeresen görbült formák gyártását teszik lehetővé. Ez komoly megkötést jelent az ergonomikus felületek tervezésénél, hiszen az emberi test megtámasztása összetett formákat igényel. A támla és az ülés egymással szöget bezáró rétegeltlemez-fragmentumokból épül fel, melyek élben csatlakoznak egymáshoz. Az illesztéseket lapos csapokkal oldották meg. A bútor gyártása rendkívüli műszaki felkészültséget és szakértelmet igényel. A végeredmény légies, organikus, a prizma keresztmetszetű lábak pedig fokozzák a filigrán hatást.
 
 
2.    Diák kategória
  

●    itthon.
○    Alkotó: Szalai Bálint
○    Egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
 
Az itthon. egy olyan márka, amely a Vajdaság kisipari hagyományaira támaszkodva az ott élő mesteremberek számára kíván új kreatív lehetőségeket kínálni. A projekt keretében a komoly szaktudással rendelkező adai műhelyek és Szalai Bálint designer közösen valósított meg egy helyi alapanyagokból készülő, hagyományos metódusokra épülő, de karakterében nagyon is mai lakáskiegészítő-sorozatot. Ada a ’90-es évekig a térség egyik legjelentősebb kisipari központja volt, de ma már inkább az elvándorlás jellemzi annak ellenére, hogy a megmaradt infrastruktúrában és a helyiek szaktudásában nagy lehetőségek rejlenek. A limitált szériában készülő kollekció különféle tányérokat, tálalókat, vázákat, sodrófákat, illetve egy fonott ülőkét/tárolót tartalmaz. Minden egyes tárgy helyben fellelhető nyersanyagokból: fából, fazekasagyagból, fűzfavesszőből készül fenntartható módszerekkel. A sorozat elemei önálló karakterrel bírnak, magukon viselik készítőjük keze nyomát, az összkép igényes, egységes és nem utolsósorban otthonos. 

3.    Terv kategória
 
●    ADAMO
○    Alkotó: Oravecz András (Remion Design Kft.), Németh Ádám (Adamo Hammock Kft.)
○    Megrendelő: Adamo-Hammock Kft.
 
Az Adamo-Hammock Kft. 2005 óta forgalmaz csecsemők és kisgyermekek számára készülő saját fejlesztésű lakberendezési tárgyakat. A brand bevezetés előtt álló babahintája mindössze egyetlen ponton rögzített, így szinte bármilyen irányú kilengésre képes. Speciális kialakításának köszönhetően tökéletesen utánozza azokat a mozgásokat, amelyek az anyaméhben érik a babákat. Ezek az ingerek pozitív hatással vannak az idegrendszer fejlődésére, emellett megnyugtató, biztonságot adó emlékeket is idéznek. A rendszer fogyatékossággal élő és koraszülött csecsemők esetében is rendkívül hasznos, hiszen a változatos egyensúlyi ingerek kiegészítik, hatékonyabbá teszik a korai fejlesztést. A hinta kétféleképpen rögzíthető: egy speciális alkatrész segítségével a plafonba fúrva egy rugóval ellátott kötélre függeszthető, de saját állvánnyal is rendelkezik. A hinta kiemelkedő minőségű: fakerete kezeletlen rétegelt lemez, fekvőfelülete puha, mosható 100%-os pamutból készül, és akár három-négy babagenerációt is kiszolgál.

4.     Vizuális kommunikáció kategória
 
●    BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
○    Alkotó: Balogh Lőrinc, Burus Botond, Nagy István, Serflek Máté (SALT Communications Kft.)
○    Megrendelő: Budapesti Corvinus Egyetem
 
Magyarország piacvezető gazdasági-üzleti egyetemének célja, hogy rövid időn belül Közép-Európa meghatározó, nemzetközileg is elismert intézményévé váljon. Ehhez az új narratívához új arculat is társul, amelynek központi eleme a csőrében aranygyűrűt tartó holló. A kép szimbolikája egyszerre utal a tudás mint kincs megszerzésének vágyára, és idézi fel hazánk egyik legvirágzóbb időszakát, Hunyadi Mátyás korát. Mivel az egyetem több célcsoport felé is aktív, ezért az arculat felépítésekor a tervezők figyelembe vették a hallgatók, az akadémiai és az üzleti élet összetett elvárásait. Az arculat jól illeszkedik a nagy egyetemek vizuális trendjeihez. A kék-arany kombináció letisztult megjelenést eredményez, és egyértelműen definiálja az egyetem oktatási intézmény mivoltát, ugyanakkor a másodlagos arculati elemek és a hozzájuk párosuló színek dinamizmust és lendületet sugároznak. A koncepció erőssége, hogy elemei hivatalos és informális, illetve kereskedelmi célú kommunikációban print és online felületeken egyaránt jól működnek.

Fotó: Salt Communications

Különdíjban részesült alkotások

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíja

●    CECC 2021
○    Alkotó: Szilos András, Imrei Boglárka
○    Egyetem: Case Solvers Kft.
○    Termék kategória

CECC (Central European Case Competition) Magyarország legnagyobb szabású, globális stratégiai esettanulmányi versenye, amelyen nemzetközi mércével mérve is rangos egyetemek vesznek részt. A kezdeményezés karakteres arculattal rendelkezik, a szervezők egy ehhez illeszkedő, egyedileg tervezett, a verseny szellemiségét és magas színvonalát is megjelenítő prémium minőségű trófeát képzeltek el. Az alkotók a tervezés során a logó jellegzetes betűtípusából és markáns színvilágából indultak ki. A henger alakú díj négy koncentrikus sárgaréz
csőből épül fel, a hézagokat fekete műgyanta tölti ki. A csövek felső végeit 45 fokban levágták, és hosszanti irányban kifűrészeltek belőlük egy negyed körcikket. A trófea külső palástjára lézergravírozással a verseny adatai, valamint a szervezők által választott idézetek kerültek. A megjelenésükben visszafogott, ugyanakkor elegáns díjtárgyak a tervezők saját műhelyében manufakturális eszközökkel és kézműves technikákkal készültek.

●    FRANCIAUDVAROS BÉRHÁZAK BUDAPESTEN
o    Alkotó: Mártonffy Melinda, Bárdy Anna, Schmal Fülöp
o    Megrendelő: Artem Books Kft.
o    Vizuális kommunikáció kategória

Mártonffy Melinda frissen alapított kiadója együttműködésre törekszik fiatal és tehetséges designerekkel és művészekkel. Bemutatkozó kiadványa a budapesti építészet egyik speciális épülettípusát, a franciaudvaros bérházakat mutatja be. A hiánypótló kiadvány egyaránt foglalkozik a speciális bérháztípus kialakulásának történetével, megjelenésének előzményeivel, a budapesti bérházépítészetben betöltött szerepével, tömegalakításaival, alaprajzi rendszereivel és építészeti különlegességeivel, és természetesen az ezeket az épületeket tervező építészekkel is. A könyv törzsanyagát egy hétéves kutatás adja, melynek eredményeit a szerző a nagyközönség számára is érthető, élvezhető formában foglalja össze. A szöveges tartalmat gazdag képanyag (archív felvételek és újonnan készített fotók egyaránt) és látványos grafikai elemek egészítik ki.

Fotó: Schmal Fülöp
 
Innovációs és Technológiai Minisztérium – Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság különdíja

●    BObO
○    Alkotó: Király Adrienn
○    Egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
○    Diák kategória
 
A BObO egy olyan bábukkal is kiegészített babaház, amely lehetőséget teremt arra, hogy az óvodás és kisiskolás korosztály szabadon alkothasson történeteket, kifejezhesse gondolatait. A tömör fából és rétegelt lemezből készülő, akár gyerekszobai kisbútorként is használható ház falait színes krétafesték borítja, így azok saját rajzokkal is dekorálhatók. Szintjei a mesékben is rendre megjelenő hármas tagolást követik, a kedves figurák pedig számtalan tulajdonsággal felruházhatók. A koncepció nem csupán a narratív játékot támogatja, de segíti az elvont és szimbolikus fogalmak megértését és az absztrakt gondolkodás fejlődését. Ez a korosztály a világot a szabad játék mellett a mesélésen keresztül képes a legjobban megérteni. Erre az egyik legkiválóbb éslegkreatívabb eszköz a bábozás, amelynek során a gyerekek történeteket találhatnak ki segítve a saját személyes élményeik feldolgozását is. Az így létrejövő fantáziavilágnak izgalmas, vizuálisan igényes, és ami talán még fontosabb, személyre szabható díszlete a BObO.
 
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala különdíja

●    VOXELTEK FLOW
○    Alkotó: Bartos Márton, Liszkai Tamás
○    Megrendelő: Voxeltek Kft.
○    Termék kategória
 
A járműgyártáshoz kapcsolódó alkatrész-előállítás speciális, kivételes pontosságot igénylő munka. Az egyes alkatrészeket jellemzően kézi eszközökkel ellenőrzik, ezek azonban csupán egy-egy méret vizsgálatára alkalmasak. Használatuk bonyolult, a mért adatok adminisztrációja lassú és nehézkes, hiszen egy-egy munkadarab esetén akár 20-30 méretet is rögzíteni kell.

Az újonnan kifejlesztett digitális mérőcellát úgy illesztették a munkafolyamatba, hogy időveszteség nélkül történhessen a minőség ellenőrzése. A szállítószalagba integrált blokkoló állomás a megfelelő ponton megállítja és pozicionálja a munkadarabot. Egy robot megfogja az alkatrészt, egy tisztítóegység segítségével eltávolítja a szennyeződéseket, majd a megfelelő pozícióban behelyezi a mérőcellába, ahol a gyártás ciklusideje alatt elvégzi a szükséges méréseket és kiértékeli az eredményeket. A gép egy másik hitelesített mérőgépen bevizsgált etalonnal kalibrálja magát, és ehhez hasonlítja a gyártott munkadarab méreteit.

Magyar Formatervezési Tanács különdíja

●    Nornir
○    Alkotó: Horváth Zsuzsanna
○    Terv kategória
 
Az op-art ihletésű falióra működési elve újszerű, megjelenésével pedig újraírja az analóg órákkal kapcsolatos megszokott vizuális sémákat. Az óramutatót az alkotó nem különálló egységként, hanem a számlap szerves részeként értelmezi. A hagyományos óramutatók helyett a szerkezet két kerek rétegeltlemez óralapból áll, amelyek koncentrikus U alakú mintázatban vannak kivágva. A minta iránya mutatja az aktuális időt. A belső, nagyobb lemez a perceket, a kisebb, külső az órát mutatja, vagyis a megszokott elrendezéssel ellentétesen, a perc és az óramutató fordítva helyezkedik el. A rendhagyó megoldás egyedi óraház és óramű tervezését is szükségessé tette. A kétmotoros, mikrokontrollerrel szabályozott rendszerben az egyik motor az óramutató, a másik a percmutató lapot forgatja. A festett nyírfa rétegelt lemezből készülő forgó lapok folyamatosan változó dekorelemként hatnak egy enteriőrben, de akár örökösen változó műalkotásként is felfoghatók.

Design Management díj – 2020
 
●    Radnóti Miklós Színház
 
A Radnóti Színház 2016-ban megújította vizuális arculatát, amivel egy gyökeresen másfajta kommunikációs stratégia alapjait rakta le az intézmény akkori új vezetése. Az arculatváltás célja nem csupán a külső kép esztétikai javítása volt. Az azóta is következetesen és tudatosan zajló fejlesztés mára már kiterjed a színház minden kommunikációs felületére és támogató módon kapcsolódik annak legkülönbözőbb aktivitásaihoz. Külön kiemelendő érték, hogy a vizuális arculat szervesen épül be az intézmény tevékenységi rendszerébe, túllépve a primer kommunikációs feladatán, valódi funkcionális eszközként segíti, sőt egyenrangú társművészeti szerepben egészíti ki a színház kulturális misszióját. Fontos és értékes felismerés és elköteleződés, amit meg is fogalmaz: „Számunkra a design a lehetőség.” A pályamű további kiemelendő értékei a minden elemében magas szintű művészeti érték, a progresszív szellemiség és innovatív szándék következetes jelenléte. Köszönhető ez a felkért különböző karakterű alkotók tevékenységének, ami a tudatos vezetői design thinking koncepciója által teljesedik ki komplex felhasználói élményként. A kommunikációs felületeken megjelenő vizuális elemek önmagukban, önálló alkotásként is magas művészi értéket képviselnek, a legfőbb többlet mégis az a színes, változatos, mégis egy közös cél mentén kibontakozó összkép, mely mára a Radnóti sajátos védjegyévé vált, és azt a kortárs, progresszív gondolkodásmódot közvetíti, ami a tudatos fejlesztésen és az egymást értő, becsülő alkotók együttműködésén alapul.

Különdíj

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala különdíja

●     Györgytea Kft.
A Györgytea Gyógynövénykertje
 

A tradíciónak mélysége és tere van, de nem könnyű irányt szabni neki és lendületbe hozni modern, állandóan újra vágyó és újra fogékony világunkban. De a Györgytea kis csapata mégis erre vállalkozott. A hagyományos, általában nem azonnal ható gyógynövények kultúráját terjesztik, nemcsak gyógynövénykivonatok formájában, hanem például könyvek, kerti séta, falinaptár, odafigyelő beszélgetések vagy applikációk segítségével is. Ezek az eszközök, a designszemléletnek megfelelően, harmóniában vannak küldetésükkel. A egészségre vágyó és ezért tenni is akaró ember nem testi – hiszen arra a gyógynövények hivatottak –, hanem lelki dimenziójára hat pozitívan a Györgytea designja. Nem egyenes úton haladtak, hiszen erdőn, mezőn sem lehet egy irányba tartva gyógynövényeket gyűjteni. Kezdetben ösztönösen, ma már tudatosan épül vállalkozásuk. Így helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt a designmenedzsmentre is. A Design Management Díj 2021 bírálóbizottsága által megítélt különdíj – bízzunk benne – hozzá fog járulni további eredményeikhez, sikereikhez.

Elismerő oklevélben részesült

●    Artmagazin Kft.

Az Artmagazin-jelenség mint a designmenedzsment kreatív példája A 19. évfolyamában járó Artmagazin a hazai kulturális folyóiratok körében világszínvonalú teljesítménnyel hódító, nagyratörő kisvállalkozások mintájára folyamatos megújulásra képes, mértékadó és mind elismertebb nyomtatott és online periodika: valódi brand az értő vagy azzá válni akaró művészetbarátok számára. A képzőművészettel és az épített, valamint tárgyi környezettel foglalkozó orgánumoknak természetszerű sajátja a magas színvonalú külcsín és belbecs: a mindenkori tematikát (művészportrék, nemzetközi kiállítások és projektek szemléje, műkereskedelmi, történeti és stíluselemzések, műkincspiaci tudósítások, építészeti és műemlékvédelmi esszék és tanulmányok stb.) igényes és haladó szellemű formában, képi világgal és tipográfiával közvetítő szerkesztés.

Az Artmagazin-jelenség azonban több az eddig megjelent 130 szám gazdag tartalmának míves megjelenítésénél. Állandóan bővülő tudásközösséget menedzselnek változatos, a lapgazdai identitáson messze túlmutató agilis műhelyszemlélettel. A szerzői kör tágítása, a kortárs profil bővítése, a közönség igényes, élménygazdag találkozók, tanulmányutak sorával való érzékenyítése, az aukcióik szabadegyetemi rangú megrendezése mind a design thinking szemléletben fogant, bevált eszközök. A divattól a gasztroforradalomig ívelő egyedi művészeti kapcsolatok ihlette rendezvények, a várostúrák a testvérművészetek bevonásával épített „ars una képzet” átadásának eszközei.
A nyomtatott folyóirat előállításáról szóló videotudósítástól a digitális változat kínálta többletfunkciókig az olvasók beavatottságát erősítő élmények új típusú elkötelezettséget szülnek. A kiállítások interpretálására buzdító cikkírópályázatok utat nyitnak az avatott műértővé váláshoz. Mindezt pedig tovább élesztheti a találékonyan bővített láthatóság és elérhetőség: a pandémia idején megindították a kiadvány árusítását a hazai töltőállomások hálózatában. Az Artmagazin az érdeklődőből tájékozott művészetbarátot, az olvasóból pedig connoisseur-t formálva küldetését a kreatív designmenedzsment révén tökéletesíti.
 
●    BuildEXT Kft.
 
Az emberiség 21. századi kihívásai között az egyik első helyen szerepel az épített környezet ökologikus elveken alapuló fejlesztése és fenntartása. Az építésgazdaság – benne az új épületek létrehozása és a meglévők üzemeltetése – a Föld nyersanyag- és energiakészletének jelentős részét használja el, így nagyon fontos, hogy a környezettudatos technológiákat minél szélesebb körben alkalmazzuk. Az épületinformációs modellezés, a BIM (Building Information Modeling) révén behozhatjuk az építőipar évtizedes lemaradását a gépgyártással szemben, annak köszönhetően, hogy a modern ipari termékek összetettségéhez hasonló komplexitású épületek létrehozásakor azok teljes életciklusára vonatkozó adatokhoz jutunk. A többdimenziós BIM digitális modell megalkotása biztosítja, hogy a tervezéskor minden fontos jellemzőt számításba vegyünk az épületek emberöltőkön túlnyúló fenntartására vonatkozóan. A BuildEXT tervezőirodát alapítói kifejezetten arra hozták létre, hogy az épületinformációs modellezés segítségével az építés folyamatát teljes mértékben átlássák, meghatározzák a kivitelezés minden elemét, és hitelt érdemlően szimulálják a létrehozandó ház majdani működését. A vállalkozás ambiciózus céljai között szerepel az épületek energiaigényének csökkentése, aminek köszönhetően a keletkező emisszió is csökken, továbbá olyan épített környezet kialakítása, amely komfortos a használóknak, mindazonáltal hosszú távon is fenntartható. A magyar tulajdonú vállalkozás a korszerű cégvezetés teljes eszköztárát alkalmazza, a felhasználói élményen alapuló szolgáltatástól a támogató munkahelyi kultúrán át a körkörös gazdaság helyi adottságokat hasznosító gyakorlatáig.

A BuildEXT a professzionális működés mellett törekszik arra, hogy a BIM alkalmazások fejlesztésébe is bekapcsolódjon, így megalapozva üzleti sikerét a globális építőipari piacon.

●    Hard Body Hang

A Hard Body Hang (HBH) saját testsúlyos edzésekre (street workout, falmászás stb.) alkalmas köztéri sportpályákat, sporteszközöket tervező és gyártó céget Csepregi Szabolcs és Erdélyi Tamás alapította 2011-ben. A HBH sportolók, versenyzők bevonásával készíti termékeit, hogy azok – a szabványok mellett – a sportot gyakorlók szempontjainak is maximálisan megfeleljenek. A bizottság példaértékűnek tartja a két fiatal tervező elkötelezettségét az eltérő igényekhez alkalmazkodó design és a legkorszerűbb technológiát alkalmazó megvalósítás terén. A HBH kitűnő példa fiatal, innovációra építő cégek számára, hogyan növelhetik designtudatos szemléletükkel versenyképességüket és hatékonyságukat.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan önthet belénk lelket a design?   

Hogyan önthet belénk lelket a design?   

Nemzetközi szociális design konferencia a MOME-n a válságok és katasztrófák kezeléséről

Ambiente Trends 24+ | A csend luxusa (X)
  • 2023-11-06 13:00
  • Deco

Ambiente Trends 24+ | A csend luxusa (X)

Új kompozíciók és digitális innovációk

Új köntösben az ország legelső Mekije (X)
  • 2023-11-06 12:00
  • Deco

Új köntösben az ország legelső Mekije (X)

Világszinten is egyedi belsőépítészeti megoldásokkal nyílt újra az első magyar McDonald’s étterem

Hirdetés