Az „új normálist” igyekszik megfejteni az idei Design Hét Budapest.

New Standards, avagy a posztcovid új normális lesz az idei Budapest Design Week témája, erre reflektál a központi kiállítása is. Október 8. és 17. között Budapest mellett több vidéki városban közel 200 programmal – kiállításokkal, szakmai rendezvényekkel, városi sétákkal, kézműves workshopokkal, nyitott stúdiókkal – várják az érdeklődőket. A BDW a hagyományoknak megfelelően most is a legrangosabb hazai design elismerések, a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj átadásával vette kezdetét – a díjazottakat ebben a cikkünkben mutatjuk be részletesebben.

Az idei Budapest Design Week központi kiállítása a New Standards témát járja körül 30 magyar, 30 év alatti designer alkotásainak segítségével. A kiállításhoz kerekasztal-beszélgetések is kapcsolódnak, amelyek azt járják körül, hogyan hatott a világjárvány a divatiparra, az autóipari és mobilitási kérdésekre, illetve hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz a virtuális valóság, az NFT-k és a design. Ismét lesznek Nyitott Stúdióink, ahol különféle design- és építészstúdiókba lehet ellátogatni, ezenkívül pedig sok-sok kiállítás, workshop, városi séta és egyéb program – Budapest mellett vidéki városban is.

A díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáit bemutató kiállítás október 17-ig várja a látogatókat a Budapest Design Week központi helyszínén, a Société Budapest rendezvényközpontban.

Rajta kész a kiállítás a Sociétében

„Az internet már korábban is mindenható lett, de a pandémia nagyon felgyorsította ezeket a folyamatokat – fejtegette Osvárt Judit, a Budapest Design Week kurátora és a Magyar Formatervezési Tanács tagja. – Előtérbe került a home office, a diverzifikált közlekedés, a mindent mobilról intézés, felértékelődtek a helyi szolgáltatások és termékek, az építészetben pedig a kabinok, mikroépületek.

A designerek idealisták, és sokkal hamarabb átlátják a folyamatokat, mint az átlagember. Erre ezen a kiállításon is láthatunk több példát, melyek némelyike akár megváltoztathat egy egész piacot.”

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke is: „Ennek az eseménynek normaalkotó szerepe van. Milyen lesz az új normális? Ezt még ki kell találni, de teljes visszarendeződés nem lesz. A designnak alkotóereje van, értékeket hoz létre. Ezt kívánja bemutatni a Formatervezési Tanács.”

Az elbírálás során „külön figyeltük a tervezési dokumentáció minőségét, elvégre az alapján a világon bárhol legyártható az adott termék” – fűzte hozzá Harmati Hedvig DLA, a bírálóbizottság elnöke, textiltervező, a MOME Doktori Iskolájának vezetője. 

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója felhasználói szempontból közelítette meg a kérdést, mondván „a feladatunk, hogy a távolságot a design és az emberek között leromboljuk. A tavalyi 360 Design Budapesthez képest idén léptéket váltottunk,

sokkal több mindent állítunk ki, sokkal hosszabb ideig. A kiállítás az újrahasznosítás és a fenntarthatóság jegyében telik, fókuszban a belsőépítészettel, ezzel is jelezve, hogy a design a hétköznapok része.”

Az idei 360 Design Budapest kiállítás

A legrangosabb hazai designdíjak

Idén 42. alkalommal adták át a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében a Magyar Formatervezési Díjakat, amely a korábbi évekhez hasonlóan a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának finanszírozásával valósult meg.

A tervezők termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriákban pályázhattak.

A neves szakemberekből álló bírálóbizottság a pályázatokat olyan értékelési szempontok mentén mérte össze, mint a formai minőség, felhasználó központú kialakítás, piaci versenyképesség, vagy épp a fenntarthatóság szempontrendszerének való megfelelés.

A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj több mint 10 éve ismer el olyan szervezeteket, amelyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is. A designmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket kilenc főből álló szakmai zsűri választotta ki. Idén egy díjat és egy különdíjat osztottak ki, emellett három szervezet elismerő oklevélben részesült.

Mindkét díj nyertes pályaműveiből kiállítást is rendeznek, amely a Budapest Design Week teljes időtartama alatt látogatható lesz a Société Budapest rendezvényközpontban.

A Magyar Formatervezési Díj díjazottjai és különdíjasai 2021-ben

Termék kategóriájában

elismerésben részesült a Borsány Gábor, Gattyán György, Huszár Viktor Dénes által megtervezett TEQ LITE multifunkcionális játékeszköz, a Lakos Dániel által megálmodott kényelmes és ergonomikus TILES szék, és a Bay Zoltán tervei alapján készült egyedi gyártású mélysugárzó a BAYZ Audio Counterpoint 2.0.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíjával a Szilos András, Imrei Boglárka közös munkájából született CECC-díjtárgy 2021-et díjazták. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának különdíját Bartos Márton és Liszkai Tamás alkotása a VOXELTEK FLOW digitális fogtechnikai rendszer nyerte el. 

„Az innováció sikerének elengedhetetlen feltétele az olyan design, amely keresi az összefüggéseket, aktív értékteremtés során használja az interdiszciplináris lehetőségeket és nem feledkezik meg a felhasználói szempontokról sem” – emelte ki Harmati Hedvig. 

A terv kategória

nyertese a baba- és szülőbarát, egyszerűen kezelhető, a hagyományos hinta és bölcső ötvözéséből létrejött Adamo babahinta, mely Oravecz András és Németh Ádám közös munkájának eredménye. A különdíjat Horváth Zsuzsanna igényes és letisztult designnal rendelkező NORNIR faliórája kapta. 

A vizuális kommunikáció kategóriát

a Salt Communications Kft. Budapesti Corvinus Egyetem arculatfejlesztése nyerte meg, amelyet Balogh Lőrinc, Burus Botond, Nagy István és Serflek Máté alkottak meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kultúráért Felelős Államtitkárság különdíjával a Mártonffy Melinda szerző, Bárdy Anna tervezőgrafikus és Schmal Fülöp fotográfus együttműködésében létrejött Franciaudvaros Bérházak Budapesten című kötetet tüntették ki.

A diák kategória

idei győztese Szalai Bálint, akinek itthon. című enteriőr tárgycsoportja a formai játékosság mellet a kézműves tradíció jellemzőit is magán viseli. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárságának különdíját Király Adrienn BObO alternatív babaházának ítélték oda, amely teret ad az önálló mesealkotásnak és segíti az absztrakt gondolkodás fejlődését.

A Design Management Díj díjazottja, különdíjasa és elismertjei 2021-ben

A Design Management Díjat 2009-ben alapította a Magyar Formatervezési Tanács. A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a design integrált alkalmazásának fontosságára, és bemutassa figyelemre méltó eredményeit a szakmai közönség, a gazdasági élet szereplői és a laikus érdeklődők számára.

Idén Design Management Díjban részesült a Radnóti Miklós Színház Nonprofit Kft. A színház 2016-ban megújította vizuális arculatát, amivel egy gyökeresen másfajta kommunikációs stratégia alapjait rakta le az intézmény akkor új vezetése. Az azóta is következetesen és tudatosan zajló fejlesztés mára már kiterjed a színház minden kommunikációs felületére.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemi vagyon diagnózis különdíját idén a Györgytea Kft. kapta, amely a hagyományos, általában nem azonnal ható gyógynövények kultúráját terjeszti, nagy hangsúlyt fektetve a design szemléletre. További három szervezet részesült elismerő oklevélben: az Artmagazint, mint a designmenedzsment kreatív példáját ismerték el. Kitüntetésben részesültek az épületinformációs modellezéssel foglalkozó BuildEXT tervezőiroda és a Hard Body Hang (HBH) saját testsúlyos edzésekre alkalmas köztéri sportpályáit is.

„Misztikum, ahogy a tehetségből design születik. A design elveszi az ember magányosságát, társaságot ad, ünnepet varázsol, múlandóban is maradandót ad” – emelte ki Dr. Simon Attila, a Design Management Díj bírálóbizottságának elnöke, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Formatervezési Tanács tagja.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Design Hét a körforgásos gazdaságra átállás jegyében

Design Hét a körforgásos gazdaságra átállás jegyében

Magyarország még a körforgásos gazdaságra való átállás elején jár, az idei Design Hét edukál, párbeszédet kezdeményez, és maga is innovál ezen a téren.

Hibrid fesztivál lesz az idei Budapest Design Week

Hibrid fesztivál lesz az idei Budapest Design Week

A kiemelt események kivételével az online térben rendezik meg a programokat.

Az intelligens tápszerkiegészítő

Az intelligens tápszerkiegészítő

A Hoito egy kompakt, pár mozdulattal használható gép, amely egy összetett, sokáig tartó folyamatot sűrít magába.

Hirdetés