A girlscanscan kollektíva 2020 telén, a pandémia idején alakult az Építész Szakkollégiumban. A tagok az interdiszciplináris szemlélet jegyében különböző szakterületeket képviselnek: Bakucz Júlia, Bánszegi Bíborka és Varga Lilla Luca építészek, Kammermann Lilla urbanista, Zsoldos Anna művészettörténész, Edvy Athina pedig a kulturális örökség tanulmányok mesterszak hallgatója.2021-ben az i-Portunus kutatói ösztöndíjon nyert pályázatnak köszönhetően kezdték el meglátogatni a Keleti Blokk országait, a modern építészet nyomait kutatva, az anyagból 2022 tavaszán kiállást rendeztek a Turbina Kulturális Központban Tripping on Modernist Monuments – Ukraine, Moldova and Romania címmel.
 


Ars poeticájukat így foglalják össze:

„Télvíz idején hangzott el egymás között a mondat: lányok, szkenneljétek a városszövetet! Mert holnap már nem biztos, hogy itt lesz. A budapesti épület- bontások kérdéseket ébresztettek bennünk: ha ez egy összkeleteurópai jelenség, akkor van-e közvetlen kapcsolat az okok között a különböző országokban? Vajon más posztszocialista országok meg tudtak-e békélni a történelmi és épített hagyatékukkal? A múltbeli hasonlóságoknak köszönhetően adaptálhatóak-e a helyenként fellelhető sikeres kezdeményezések, és ha igen, akkor hogyan? Ha pedig nem, akkor kidolgozható-e egy olyan univerzális eszköztár, amely kiindulási alapot biztosít lokális megmozdulásoknak?

Egy magyarországi előkutatás keretein belül feltérképeztük a modern építészeti emlékek mentőalakulatait, amelyek valamilyen úton-módon– legyen az műemlékvédelem, informálás, oktatás – az örökségvédelme érdekében lépéseket tesznek. Budapest után pedig Keleten kutattunk jó példák után.”A Design Hét keretében több programot is kínálnak Budapesten az Èpítész Szakkollégium hallgatóinak segítségével:


BDW2022 | girlscanscan: Tripping on Modernist Monuments (kiállításmegnyitó)
2022. október 10., hétfő, 17:00

 

BDW2022│girlscanscan: A kirakat rendezetlen 0-24 (mini-kiállításmegnyitó)
2022. október 7., péntek, 16:00

 

BDW2022│Szakadatlan modernizmus (Szitanyomó workshop és brutalista brunch)
2022. október 8., szombat, 13:00
Regisztráció

 

BDW2022│Promenadológia alapszak (Láthatatlan design séta)
2022. október 7., péntek, 16:00–18:00
2022. október 8., szombat, 11:00–13:00
2022. október 8., szombat, 16:00–18:00
Regisztráció

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters | Kerámiatárgyak

OCTOGON hunters | Kerámiatárgyak

Levadásztuk a legszebb kerámiatárgyakat Ukrajnától Amerikáig.

Hétköznapi Istennők

Hétköznapi Istennők

A Színes Város Csoport és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. közös művészeti pályázata.

Hirdetés