A Viaplant műhelyében különleges kompozitok készülnek. A burkolatok összetételét nagy részben növényi levelek és virágok alkotják, megőrizve azok színeit, formáit, közelebb hozva ezzel a természet megnyugtató hangulatát és a növények mögött meghúzódó történeteket.

Júliusban a természet és a tervezett környezet kapcsolatát járjuk körbe, ehhez a témához tökéletesen kapcsolódik a Viaplant profilja és különleges termékfejlesztései, amelyek 2017 óta kínálnak újabbnál újabb izgalmas és egyedi alternatívát a belsőépítészet és tárgytervezés megszokott anyagai mellett. Tematikus hónapunk apropóján készítettünk interjút a Viaplant tervezőivel.

 

Milyen területről érkeztetek, mivel foglalkoztok a Viaplant mellett?

A Viaplant brand alapcsapata a Lépték-Terv Tájépítész iroda tagjaiból kristályosodott ki, majd a márkaépítés összetett folyamata megkövetelte, hogy fokozatosan egészüljünk ki más területekről érkező kollégákkal. 

A Lépték-Terv 2002 óta foglalkozik tájépítészeti tervezéssel. A kezdetektől fogva hisszük, hogy a tájépítész egyszerre mérnök, művész és közösségszervező is egyben. Éppen ezért munkánk nem merül ki a tervezésben, hanem a tájépítészethez kapcsolódó egyéb társadalmi tevékenységek – mint például a közösségi tervezés, művészet, szakmai publikációk és oktatás – által is igyekszünk értékeket létrehozni, kutatás-fejlesztési tevékenységünknek köszönhetően pedig alapanyag-gyártásba kezdtünk. Olyan egyedi kompozitokat hozunk létre, amelyek különleges látványát valódi növényi alkotóelemei határozzák meg. 

 


Hogyan született meg ennek a speciális kompozit anyagnak az ötlete, és hogyan lett belőle végül termék?

A Viaplant alapgondolata egy művészeti projekt során fogant. 2015-ben Pilsen városa kapta az Európa Kulturális Fővárosa címet, és ennek kapcsán felkérték Szakács Barnabást (CEO) egy Land-art projekt elkészítésére. A növényi részekből komponált skicc a művészet és az épített környezet kapcsolatát vizsgálta, a tájat pedig – szó szerint képpé alakítva – bevitte a városközpontba. Ezt követően indult el az anyagfejlesztés, és született meg egy új brand, a Viaplant.


Hogyan kell elképzelni a termékeiteket alkotó alapanyag létrejöttét?

A gyantát alkalmazó kompozit technológia mellett – a világszinten jelentkező fenntarthatósági kérdésekre válaszul – növényi keményítőből előállított politejsav kötőanyagú (PLA) Viaplantot is gyártunk, valamint a növényeket üveggel is párosítjuk. Mindhárom anyagtársítás más-más gyártási technológiával készül. 

A Viaplant kompozitok esszenciális alkotóeleme azonban a növény. Ezek begyűjtése, szárítása, válogatása és terítése gondos és elhivatott munkát igényel a Viaplant csapat részéről. A természet értékeit őrizzük meg úgy, hogy közben történeteket is mesélünk. Innovatív szemléletünkkel a történetiséget keressük a növények mögött, ami hozzáadott érték. Jó példa erre, amikor az ifjú pár esküvői asztaldíszének felhasználásával, a virágok, levelek leszárításával készítünk lámpát, mely több szempontból is exkluzív emléknek számít. Egyrészt megmenthetővé, hasznosíthatóvá teszi az egyébként kidobásra szánt virágokat, másrészt pedig maradandó értéket teremt, így a legszebb emlékek a lakás különleges díszévé tudnak válni.

 

Fotó: Glazer Attila

 


Milyen felhasználási területeken működik ez az alapanyag?

A Viaplant elsődleges célcsoportjai közé tartoznak a belsőépítészek és építészek. Elsődlegesen Viaplant kompozitokat gyártunk, amit burkolóanyagként tudnak használni a HORECA szektorban, valamint irodai, kereskedelmi és magánépületeknél is. A panelek használhatóak falra (falburkolat, konyha hátfal) és bútorokhoz is. Az építészet mellett designipari projektekben is használható, jellemzően használati tárgyak és ékszerek formájában.

Fontos, hogy nem célunk a felhasználási területek szigorú deklarálása, hanem hogy közelebb hozzuk a természet szépségét, sokszínűségét és a növényeken keresztüli történetmeséléssel egyedi értéket teremtsünk az életterekben. 

A növényi felületek annyira inspiratívak, hogy számunkra is meglepő együttműködések is létrejöttek már, mint például a Betathermmel való kooperáció, akik designradiátorokat gyártanak. A Viaplant márka működését alapvetően a folyamatos innováció határozza meg. Nem elégszünk meg azzal, hogy egy bevált recept alapján gyártjuk az alapanyagainkat; a fejlődésünket kizárólag a megnövekedett volumen határozza meg. Új fajta anyagtársításaink (PLA, üveg) is annak a problémamegoldó attitűdnek az eredményei, mely a megkívánt cél érdekében új módszereket fejleszt ki.  

A PLA hajlítható, így íves felületeken is alkalmazható, 1 mm körüli vastagsága pedig lehetővé teszi, hogy többek között különféle növényi tapétákat készítsünk belőle. Az üveg pedig a nagyobb ellenállósága miatt új területekre engedi belépni a Viaplantot. Készülhet általa ellenállóbb konyha hátfal, üvegkorlát, vagy zuhanykabin is.
 


Van rá mód, hogy műhelyetekben egyedi megrendelések keretében egyedi elképzelések is megvalósuljanak?

A növényi összetevők tekintetében a fagyapot az, amit gyakorlatilag bármilyen színre tudunk festeni a megrendelő igényei szerint. A saját, állandó kollekción kívül pedig bármilyen más növényi részt (levelek, virágzatok, stb.) is fel tudunk használni. Vannak limitált szériás tábláink vegyes virágokkal, vagy tematikus, különféle parkokból gyűjtött levelekkel, de használtunk már kávébabot is az egyik projektünknél, és hévízi iszapból is készítettünk már csillárkompozíciót.

A termékcsaládok között a Quadrum lámpáink azok, melyek egyedi igényekre szabhatóak, de alapvetően a késztermékeinkkel is inspirációt kívánunk nyújtani a megrendelőknek. Még azelőtt megalkottuk a termékcsaládokat, hogy a márkaismertségünk különösebben kiterjedt lett volna. Ez kellett ahhoz, hogy lássuk mi is és a megrendelő is, hogy mi mindent tud az anyag, milyen irányokba lehet elmenni vele. 

 


 

Hol láthatják az érdeklődők a termékeiteket élőben?

A budapesti bemutatótermünkben, ami éppen átalakul, így hamarosan a korábbinál még szebb, még barátságosabb környezetben tudjuk fogadni az érdeklődőket. Rendszeres látogatói vagyunk különböző kiállításoknak is, így idén is megtalálhatóak leszünk a S/ALON Budapesten. 


Min dolgoztok éppen, milyen újdonságokkal készül a Viaplant?

Jelenleg a PLA és az üveg kompozitok további fejlesztésén dolgozunk. A PLA-nál célunk, hogy kedvező tulajdonságai miatt előállítását sorozatgyártható szintre emeljük, az üvegnél pedig egy – a „good design” eszméit szem előtt tartó – moduláris bútorcsalád megalkotását tervezzük. 

 

VIAPLANT | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Növény alapú kreativitás | Viaplant

Növény alapú kreativitás | Viaplant

A Viaplant műhelyében különleges kompozitok készülnek. A burkolatok összetételét nagy részben növényi levelek és virágok alkotják, megőrizve azok színeit, formáit, közelebb hozva ezzel a természet megnyugtató hangulatát és a növények mögött meghúzódó történeteket.

A mikrótól a burkolatig

A mikrótól a burkolatig

Elektronikai üveghulladékból tervezett burkolatot a Snøhetta.

A nagyszerű épületek egy ceruzavonással kezdődnek

A nagyszerű épületek egy ceruzavonással kezdődnek

Megérkezett az EQUITONE [tectiva] új színárnyalata: a TE 85 Grafit.

Hirdetés