Zsolnay Light Art Fényfestőversenyen az épület architektúrájával és szakralitásával harmonizáló megoldásokat várnak. 

Közel 170 kültéri és beltéri programmal, fényfestéssel, fényinstallációval, utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel jelentkezik idén a Zsolnay Fényfesztivál. A július 1-4-ig meghirdetett rendezvényt a szervezők akkor is megrendezik, ha a járvány miatt esetleg nem volna lehetséges – abban az esetben természetesen az online térben.

A Pécsi Székesegyház

Magyarország első és egyetlen tematikus fényfesztiválja az eddigi négy éve alatt komoly népszerűségre tett szert, 2019-ben például 80 ezer látogatott vonzott Pécs mediterrán hangulatú belvárosába. A helyszín épített örökségére értékes alkotásokat komponáltak, ezzel is növelve az UNESCO világörökség részét képező értékek ismertségét – írja az esemény honlapja.

A számtalan program közül kiemelkedik a Zsolnay Light Art fényfestőverseny és a Carpet I am nevű fényszőnyeg festő pályázat – és mindkettőre lehet még jelentkezni. 

A Zsolnay Light Art a Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó attrakciója. A világ legjobb fényfestői a pécsi Székesegyházat varázsolják újjá háromdimenziós rövidfilm alkotásaikkal. A bazilika oldalhajóját, a tornyokat, a tetőt és a hátsó tornyokat is lefedi majd a vetítés. A zsűrizést egy öttagú nemzetközi szakmai bizottság látja el, a shortlistre kerülő pályázatok automatikusan ezer-ezer eurót kapnak. „A Zsolnay Light Art csapata fontosnak tartja, hogy minden befolyásoló körülmény ellenére méltó módon mutathassa be az elkészült alkotásokat a nagyközönségnek. Ezért a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy ha az érvényes járványügyi rendelkezések nem tennék lehetővé a valós közönség előtti bemutatót, akkor egy külön erre a célra fejlesztett virtuális valóságban, kockázatmentes, és előremutató módon virtuális vetítés formájában kívánja majd publikálni az alkotásokat” – írják a szervezők.

A pályázatok leadási határideje 2021. április 5., érdeklődni itt tudsz

Carpet I am

A Carpet I am fényszőnyeg festő pályázat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatóinak szól. A cél együttműködést építeni a Zsolnay Örökségkezelő és a Pécsi Tudományegyetem között, magas színvonalú bemutatkozási lehetőséget biztosítva az idén 25 éves jubileumát ünneplő Művészeti Kar diákjai számára. A legjobb három alkotást bemutatják a Zsolnay Fényfesztivál 2021-en és az alkotók pénzdíjazásban részesülnek. Itt a pályázatok benyújtásának határideje május 1.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Várhatóan májustól fogadja első vendégeit Pécs központjában a felnőttbarát Fibula Residence Hotel & Wellness.

Történeti épületdiagnosztikai képzés indul a pécsi egyetemen

Történeti épületdiagnosztikai képzés indul a pécsi egyetemen

A héten még lehet jelentkezni az új szakra.

A jelen lehetőségei és a hosszútávú tervezés szinkronja

A jelen lehetőségei és a hosszútávú tervezés szinkronja

A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Centrumának közösségi fejlesztéséről írt a TARKA architects.

Hirdetés