Kiállítás, emléktábla és egy emlékpad is érkezik

November 8-án nyílik a Breuer Marcell emléke előtt tisztelgő Hiány és emlékezet című kiállítás a Zsolnay Negyedben található m21 Galériában, valamint egy emléktáblát is felavatnak aznap az építész szülőházán.   
 


Breuer Marcell a 20. századi modern építészet meghatározó alakja, akit sokszor amerikai vagy olykor német származású építészként emlegetnek. Breuer 1902. május 21-én Magyarországon, Pécsen született és nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban. A század első évtizedeiben bútortervezőként szerzett nevet magának, majd miután 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, építészként vált ismertté. Szülővárosával egészen a haláláig őrizte kapcsolatát.
 


A tárlaton Breuer legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain és fotódokumentumain kívül az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is megtekinthetők. A bútorok közül olyan ikonikus modellek is helyet kapnak a teremben, mint a Vaszilij-szék vagy a Breuer New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, 1954-es gránit íróasztal, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik kulcsdarabja.
 


Az életének fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját felvonultató anyag különlegessége, hogy a korabeli sajtóanyagok segítségével a családtörténet fennmaradt dokumentumait is bemutatja, illetve felidézi annak a több mint harminc éven zajló levélváltásnak néhány emlékezetes momentumát, amelyet Breuer pályatársával, Major Mátéval folytatott. A kiállítás továbbá annak a szellemi örökségnek is a nyomába ered, amelyet a mester életműve a pécsi építészek, építészhallgatók munkáiban, Pécs arculatán hagyott. A tárlat 2023. november 9. és 2024. január 14. között látogatható.

A Breuer Marcell-emléktáblát Dél-dunántúli Építész Kamara kezdeményezésére készítették el. A lézergravírozott finombeton táblát az Irgalmasok utcája 4. szám alatt található épületen helyezik el, amely a kutatások szerint az építész szülőháza. Ahogyan pedig arról már korábban is beszámoltunk, a BIVAK stúdió nyerte el a Breuer Marcell köztéri emlékoszlop pályázatot, ami által Pécs városa hamarosan egy újabb Breuer emlékművel bővül majd.
 


Forrás: m12

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hiány és emlékezet | Breuer Marcell emlékkiállítás (X)

Hiány és emlékezet | Breuer Marcell emlékkiállítás (X)

Kiállítás a brutalizmus világhírű magyar építészéről 

Breuer Marcel munkásságára emlékezik Pécs

Breuer Marcel munkásságára emlékezik Pécs

Kiállítás, emléktábla és egy emlékpad is érkezik

Breuer Marcell köztéri emlékoszlop pályázat 2023

Breuer Marcell köztéri emlékoszlop pályázat 2023

A Dél Dunántúli Építész Kamara nyilvános alkotói pályázatot hirdet egy Breuer Marcell emlékére felállítandó emlékoszlop tervezésére.

Hirdetés